Megvan az ország legnagyobb pilótajátéka: A nyugdíjrendszer

A pilótajátékokkal talán akkor járhatunk jól, ha mi szervezzük, vagy nagyon az elején belépünk. A nyugdíjrendszernél ezekből sajnos egyik sem igaz, így az lesz a legjobb, hogyha nem számítunk semmi jóra az állami nyugdíjjal kapcsolatban. Ez egy általános demagógia lenne, vagy a valóság? Járjunk utána!

A nyugdíjrendszer felépítése

Az állami nyugdíjrendszert folyamatosan toldozzák, de az alapelve nem változik. Az ilyen típusú rendszerekre mondják, hogy klasszikus felosztó-kirovó rendszer, azaz leegyszerűsítve az állam beszedi a pénzt (adók, és járulékok formájában), és a szabályzata szerint kiosztja (szociális segélyek, támogatások, és nyugdíjak). Azt senki nem gondolja komolyan, hogy a saját befizetett adónkat az állam félreteszi nekünk egy jó 40 éven keresztül, és abból fizeti ki majd a nyugdíjunkat, igaz?

A rendszer csak akkor tartható fenn hosszabb távon, ha a bevételek magasabbak, mint a kiadások, de a kérdés mi számít hosszabb távnak, és hogy meddig lesznek magasabb bevételek? Sokan bíznak még mindig az állami nyugdíjrendszerben, nézzük meg, hogy ezzel a rendszerrel szemben hogyan működik egy köztudottan megvetett „szerencsejáték”!

A pilótajátékok működése

Ezekkel az üzleti modellekkel óvatosan bánnék, de a mai napig jelen vannak az életünkben. A rendszer arra alapszik, hogy ígér nekünk valamekkora (általában magas) nyereséget, amiért nekünk semmit nem kell tennünk, csak pénzt befizetni, általában hosszabb távra. Ahogy növekszik a befizetők száma, és nő a bevétel, úgy látszik beigazolódni, hogy milyen jó is ez a rendszer. Ekkor kell egyeseket kifizetni, amit az újabb tagok befizetéseiből finanszíroznak, egész addig, amíg már nem lesz elég fedezet a kifizetésekre, és beborul a cég, rengeteg anyagilag megkárosított, sérült ügyfelet maga után hagyva. Nagyjából ez történhetett most az engedélyen felül, fedezet nélkül kibocsátott Quaestor kötvényekkel kapcsolatban is.

Kísérteties a hasonlóság

Hogy is van ez? A két rendszerben, amit az előbb bemutattunk meglepően sok az azonosság. Először is, mindkettő beszedi a pénzt, és egy adott szabályzat szerint kiosztja. Ezen felül a mostani befizetésekből fizetik ki a régi tagokat, a mi esetünkben a nyugdíjjárulékokból kapnak az idősek állami nyugdíjat. Ideig-óráig működik a rendszer, de ahogy írtuk csak addig, amíg több a bevétel, mint a kiadás. A nyugdíjrendszer esetén 2020 és 2050 között biztosan eljön a krach, hiszen minimum ugyanannyi nyugdíjas lesz, mint ahány aktív dolgozó ember. Meg is találtuk az ország legnagyobb pilótajátékát, amelynek mind, majdnem 10 millióan a tagjai vagyunk (akaratunk ellenére). Legyünk pozitívak, és keressük a megoldás(oka)t!

Az egyetlen létező megoldás

A pilótajátékba is csak akkor vágunk bele, ha nyereséget szeretnénk, vagyis ez egyfajta befektetés. Ennek pedig van egy szabálya, sosem fektetheted be minden pénzedet egy helyre, vagyis nem tehetsz fel mindent egy lapra. Magyarul, ha kockáztatunk, akkor se az összes pénzünket. Mivel az előbb megtaláltuk a párhuzamokat a nyugdíjrendszer, és a pilótajátékok közt ezért a nyugdíjat is így érdemes kezelnünk. Az állami nyugdíj önmagában egy magas kockázat a tényeket ismerve, így közel sem biztos, hogy megkaphatunk annyi nyugdíjat, mint amit a nyugdíjkalkulátor mutat. Az állami nyugdíj kockázatát csak úgy tudjuk csökkenteni, hogyha tudatosan felkészülünk az idős korunkra egy nyugdíj megtakarítással. Lehet ez egy önkéntes nyugdíjpénztár, egy NYESZ számla, vagy egy nyugdíjbiztosítás, a lényeg az, hogy a várható nyugdíjunk minél nagyobb részét tegye ki.

Még ma gondoskodjunk a privát nyugdíjunkról!

A pilótajátékokkal úgy lehet a legkönnyebben nyerni, ha nem veszünk részt benne. Mivel az állami nyugdíjrendszernek kötelesek vagyunk a tagjai lenni, ezért itt más megoldásra van szükség. Egy rugalmas, minden lehetőséggel kalkuláló, körültekintő nyugdíjtervezésre, és a személyre szabottan legjobb nyugdíj megtakarításra van szükség. Ha kérdeznél a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található űrlapot! Ha szeretnél függetlenedni a nyugdíjrendszer nevű pilótajátéktól, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt elkészítjük az egyéni nyugdíjtervedet, és nem lesz akadálya, hogy minél előbb elkezdjen épülni a privát nyugdíjvagyonod.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?