Megszűnnek az önkéntes nyugdíjpénztárak?

Zubor Zalán

Jelenlegi formájukban megszűntetné a nyugdíjpénztárakat, az önsegélyező és egészségpénztárakat az MNB. A jegybank Versenyképességi Programja a meglévő speciális célú pénztárakat mind-mind vegyes, ún. jóléti alapokká alakítaná át.

Az MNB még februárban tette közzé 330 pontos versenyképességi programját, amiben fontos változásokat javasolnak az önkéntes pénztárakkal kapcsolatban. A program több szempontból támogatja az önsegélyezést: a munkavállalók számára alanyi jogú tagságot tenne lehetővé a kiegészítő nyugdíjalapokban, a brit, amerikai olaszok vagy a lengyel rendszerhez hasonlóan. A munkavállaló személyes úgynevezett jóléti alapjába minden munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be.

A munkavállalók az alanyi jogú tagság mellett dönthetnének a befizetés mértékéről, amin felül az állam támogatná is az önkéntes alapokat egy normatív jellegű juttatással, valamint adókedvezményekkel. Felmerül az önkéntes pénztárakat ma segítő SZJA-visszaigénylés lehetősége, de a teljes adó- és járulékmentesség is. Utóbbi nagyjából azt jelentené, hogy visszaállna az az állapot öngondoskodás terén, amit épp a cafeteria-rendszer idei átalakítása szüntetett meg, vagyis újra adómentesek lennének a munkavállalók pénztári befizetései.

Ami a normatív támogatást illeti, ez a javaslat szerint attól függene, hogy a valós bér mekkora része kerül a nyugdíjkasszába. Alapesetben a támogatás ennek az összegnek 10 százaléka, magasabb bérarányos vállalás esetén 20 százaléka lenne normatív támogatás mértéke.

Nem lenne többé külön nyugdíj- és egészségpénztár?

Ennél is nagyobb változás lenne, hogy az MNB megszűntetné a jelenlegi nyugdíj- és egészségpénztárak rendszerét.  A Portfolio kérdésére az MNB világossá tette, hogy

nem egy új állami alap indítása a céljuk, hanem úgy képzelik el az új rendszert, hogy a munkáltató több, egymással versengő magánszolgáltató alapjai közül választhat majd.

A jegybank válaszai alapján nem elégedett a jelenlegi öngondoskodási alapok hozamaival, a szolgáltatások minőségével, ezért többek között így ösztönözné a szolgáltatókat nagyobb versengésre és rugalmasabb szolgáltatások bevezetésére.

Nem mennek jól az önkéntes nyugdíjpénztárak

Az az MNB februári jelentéséből már kiderült, hogy tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári tagok veszteséget könyvelhettek el (jóllehet 5-10 éves távon még így is bőven pozitívak a hozamok). Bár a pénztárak vagyona 2018-ban az átlagos éves hozam mínusz 1,8 százalék volt, és a magánnyugdíjpénztári alapok összesített értéke 2,9 százalékkal csökkent, jelenleg nagyjából 247,5 milliárd forint a megtakarított vagyon.

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma folyamatosan csökken, 2018 végére 1,8 százalékkal voltak kevesebben, mint az előző évben, így ma az egész országban csak 55.921 magánnyugdíjpénztári tagot találunk. Ez nyilvánvalóan nem független a 2011-es állami átcsoportosítástól, mikor 58 ezer ember kivételével mindenkit átléptettek a tisztán állami rendszerbe. (Figyelem: a magánnyugdíjpénztár nem összekeverendő a piaci alapon működő nyugdíjmegtakarításokkal.)

Kifogást akarsz vagy nyugdíjat? Mindent a magánnyugdíjpénztárról

Bővülő szolgáltatások

Az MNB a Portfoliónak küldött válaszai alapján a meglévő önkéntes pénztári tagokkal a szolgáltatóknak újra kellene szerződniük: a nyugdíjpénztári tagoknak nyújtott szolgáltatás egészségpénztári szolgáltatásokkal bővülne ki, az egészségpénztári tagok esetén pedig nyugdíjpénztári szolgáltatással. Az új jóléti pénztárakban külön zsebként különülne el a nyugdíjcélú és egészségügyi takarékosság, de bizonyos élethelyzetekben – első lakás vásárlása, gyermekszületés, rendkívüli családi esemény (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzátartozó ápolása) – a zsebek átjárhatók lennének.

Változó finanszírozás és új céldátum alapok

Átalakulna az önkéntes pénztárak finanszírozása is. A nyugdíjpénztárakra ma jellemző egyoldalú, befizetés alapú finanszírozásról egy, a biztosítókhoz hasonló, vagyon- és befizetésalapú finanszírozása állnának át a jóléti pénztárak. Azaz a befizetések 6 százalékos levonása 3-4 százalékra is csökkenhetne a vagyonarányos 0,8 százalékos limit változatlansága mellett úgy, hogy a működés mindkét forrásból finanszírozható.

Milyen költségei vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

Az MNB új szabályokat vezethet be arra nézve, hogyan fektesse be a befizetéseket az önkéntes pénztár szolgáltatója. Szóba kerülhet például az Amerikában népszerű céldátum-rendszer bevezetése is. Ennek lényege, hogy az ügyfél kiválasztja a nyugdíjba vonulás dátumát, és a pénztár ezt a dátumot megcélozva folyamatosan és automatikusan változtatja az alap összetételét, a nagyobb kockázattal bíró részvényalapokból átsúlyozva az alapot a kötvények felé. Az MNB elképzelhetőnek tartja a közvetett befektetéseket, a devizakitettségek limitálását, illetve a nemfizető tagok költséglevonásának befektetési hozamoktól történő függetlenítését, illetve egy minimális tartalékszint (szavatoló tőke) bevezetését is, amely a befektetett összegek biztonságát garantálná.

Mi lesz a nyugdíjbiztosításokkal?

Mivel a nyugdíjbiztosítás technikailag egy életbiztosítás, így nem része a pénztári rendszernek, emiatt aligha tudna beolvadni a jóléti alapokba. Ezt az MNB a Portoliónak adott nyilatkozatában is megerősítette. A nyugdíjbiztosítások egyébként sikeres öngondoskodási termékek, a rendszeres díjbevételek folyamatosan növekszenek, és mostanra közel 300.000 nyugdíjbiztosítási szerződést kötöttek.

Merjek bízni az önkéntes nyugdíjpénztárakban?

Ez az igényeidtől és a lehetőségeidtől is függ. Ha hozzánk fordulsz, és igénybe veszed ingyenes tanácsadásunkat, mi éppen ezért indítunk igényfelméréssel, hogy valóban a számodra legtesthezállóbb és legkedvezőbb konstrukciókat mutathassuk be neked. Szakértőink minden felmerülő kérdésedre készséggel válaszolnak, hogy aztán tudatos döntést hozhass a jövőd érdekében.

Ezt a cikket 455 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555