Megér neked havi 11.000 forintot 15 nyugodt nyugdíjas év?

Verba György

Már 2015-öt írunk. Ez pedig azt jelenti, hogy több mint 1 éve választhatsz magadnak államilag támogatott nyugdíjbiztosítást. Még nem tetted meg? Semmi baj, még semmi nincs veszve, csak egy kérdésem lenne: Ér neked havi 11.000 forintot 15 nyugodt nyugdíjas év? Tarts velem, és a cikk végére egyértelműen tudsz majd válaszolni a kérdésre!

Ezt gyakran nem tudják az emberek a nyugdíjról

Egy, még mindig az emberek tudatában lévő tévhitet szeretnék eloszlatni. Az állami nyugdíjadat nem az utolsó 5 munkával töltött év bejelentett bére után kapod. Sokan gondolták, hogy eléldegélnek, majd az utolsó 5 évben jó magas bruttó bérre bejelent(et)ik magukat, és meg van oldva a nyugdíjkérdés. Ez nem így van.
A nyugdíjad alapja az 1988.01.01 óta bejelentett béred, amiből átlagos bruttó bért számolnak, ezt nettósítják, valorizálják. Ez egy bonyolult folyamat, de számodra a lényeg, hogy 2014-ben az átlagos nyugdíj a nettó átlagkereset 77%-át tette ki, de ez az arány évről-évre csökken. Egyelőre azonban biztos, hogy nem csökkenhet a nyugdíjminimum alá, ami jelenleg 28.500 forint havonta.

Te mekkora nyugdíjra számíthatsz?

A nyugdíjkalkulátor a segítségedre van abban, hogy ki tudd számolni, nagyjából mekkora állami nyugdíjra vagy jogosult. Ez egy idealizált életpályát vesz alapul, így a tervezéshez szükséges állami nyugdíj nagyságát fogod kapni.

2014-ben sokan, nagyjából 60.000 ember döntött úgy, hogy saját kezébe veszi a sorsát, és saját nyugdíjbiztosítást indít. Ez azért is fontos, mert öngondoskodás nélkül az ember nem nyugdíjas lesz, hanem koldusbotra jut.

Készítettem egy táblázatot, amely megmutatja, hogy egy nettó 170.000 forintos kereset mellett mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, különböző korokban. A nettó 170.000 forint kicsivel az átlag felett van (153.500 forint), a legutóbbi KSH adatok szerint. Íme, a táblázat:

Az láthatod, már itt is igazán jelentős eltérés akad közöttük, akár 20.000 forint is. De mi történik akkor, ha szeretnél tenni a nyugdíj-kiegészítésed érdekében. Gondolom, abban egyet tudunk érteni, hogy nagyjából fele akkora keresetből nem a boldog nyugdíjashoz leszel közelebb, hanem a koldusbothoz. Mi történik, ha nem szeretnél kevesebb pénzből élni, mint aktív korodban?

A nyugdíj megtakarítás szabálya

Az előző táblázat alapján kiszámoltam, hogy kinek mekkora nyugdíj megtakarításra van ahhoz szüksége, hogy szinten tudja tartani az életét. Értelemszerűen minél kevesebb időd van a jelenlegi nyugdíjkorhatár betöltéséig (65. életév), annál többet kell félretenni, de vajon mennyivel? Egy táblázat segítségével szeretném szemléltetni:

A táblázatban 15 nyugdíjban töltött évvel számoltam, úgy, hogy a nyugdíjban töltött évek alatt a fel nem vett pénzed évente 6%-os hozamot termel neked.

Megdöbbentő, és hihetetlen az eredmény, ha 30 éves korodban nem szánsz havi 11.000 forintot nyugdíj megtakarításra, akkor 55 éves korodban 46.000 forintot kéne. Szerinted melyiket tudnád könnyebben kigazdálkodni a nettó 170.000 forintos keresetedből?

Összefoglalva a nyugdíj megtakarítás legfőbb szabálya: “Soha nem késő, de minél előbb, annál jobb!”

Neked kell döntened!

Ami 30 évesen 11.000 forintodba kerül, az 55 évesen már 46.000 forintba. Ezek a puszta tények, a színtiszta számok. A nyugdíj megtakarítás már nem csak egy lehetséges opció, hanem az egyetlen megoldás arra, hogy idős korodban ne kelljen nyomorognod (15 évig, vagy tovább). Ha kérdésed van, töltsd ki az alul található űrlapot, és válaszolok! Ha nem akarsz koldusbotra jutni, és saját nyugdíj megtakarítást indítanál, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt pontosan megtervezzük, hogyan legyen anyagi gondoktól mentes az idős korod.

Ezt a cikket 2038 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555