Még te sem késtél le a 130 ezer forintos adóvisszatérítésről

Gyimesi Henriett

Ha a 2019-es adóbevalláskor már szeretnéd igénybe venni a nyugdíjbiztosítások után járó adókedvezményt, decemberben még van időd megtenni a szükséges lépéseket. Ha januárig halogatod a megtakarítás elindítását, leghamarabb 2020-ban jár majd neked adójóváírás, és az idei éviről végérvényesen lemaradsz.  

Decemberben a nyugdíjbiztosítások száma átlépheti a 280 ezret a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően, mert ebben a hónapban van utoljára lehetőség arra, hogy az idei év után járó, akár 130 ezer forint értékű adóvisszatérítést igénybe tudják venni a megtakarítók.

Ha december végéig nem kötöd meg a szerződést és nem fizetsz be idén semmit, akkor véglegesen elveszíted ezt a plusz pénzt. Ha már fontolgatod egy ideje, hogy nyugdíjcélú megtakarításba kezdj, nem éri meg tovább halogatnod a dolgot.

A nyugdíjcélú megtakarítással nem csak a befizetéseid gyűjtheted össze

Ha egy borítékba teszel félre havonta pár ezer forintot az időskorodra, már az is több a semminél, de ha nyugdíjcélú megtakarítást indítasz, ennél sokkal jobban is járhatsz. Egyrészt ugyanis kamatozik az így gyűjtött pénzed, másrészt pedig nem elhanyagolható az a kiegészítés sem, amit a már említett adójóváírással kaphatsz.

Ráadásul még nem késtél le arról, hogy már a 2019-es adóbevalláskor gyarapíthasd ezzel a lehetőséggel a pénzedet.

A 2018-as évre szóló adóvisszatérítést ugyanis egy idén december 31-ig megkötött nyugdíjbiztosítással tudod igénybe venni, az idei befizetésed 20%-át pedig visszakapod majd az SZJA-dból, amit a megtakarítási számládon írnak majd jóvá.

A GRANTIS pénzügyi tanácsadó cég – a Nyugdijbiztositas.com üzemeltetőjének – 3300 fős országos mintája alapján átlagosan havi szinten 22.900 Ft-ot tesznek félre azok, akik nyugdíjbiztosítással rendelkeznek. Így ők átlagosan 55 ezer forint adóvisszatérítésre számíthatnak majd jövőre. Ha ezzel az összeggel számolunk minden évben, 20 év múlva már 1 millió 100 ezer Ft-tal egészül ki a megtakarításuk azért, mert igénybe vették az adókedvezményt – és a kamatokat ehhez még nem is adtuk hozzá.

Abban az esetben, ha még ebben az évben belevágnál ebbe, érdemes nem csak egy havi összeget befizetned első körben, ha lehetőséged van rá.

Ha az előbb tárgyalt átlagos havi befizetésekből indulunk ki, vagyis csak 22.900 Ft-nak a 20%-ával, azaz 4580 Ft-tal egészül ki majd a megtakarításod, de mint láthatod, ennél többet is elérhetsz egy magasabb decemberi befizetéssel. Ezt követően természetesen januártól már fizetheted azt a havi összeget, amiben megállapodtál a biztosítóval a szerződéskötéskor: legyen szó akár 15, 20 vagy 25 ezer Ft-ról.

De hogyan is működik az adójóváírás?

Gyakori kérdés a nyugdíjcélú megtakarítás után igényelhető adójóváírással kapcsolatban, hogy alacsonyabb fizetés esetén is fizetünk-e be annyi SZJA-t egy évben, hogy igénybe lehessen venni? A válasz igen, hiszen a jelenlegi 138 ezer Ft-os bruttó minimálbér esetében is éves szinten 248 400 Ft SZJA kerül befizetésre, így tehát van miből visszaigényelni akár a 130 ezer Ft-ot is.

És mikor jár a maximálisan visszaigényelhető összeg? Amennyiben éves szinten 650 ezer Ft-nyi megtakarítást fizetsz be, úgy válik elérhetővé, hogy a teljes 130 ezer Ft-ot írják jóvá a megtakarítási számládon. Ez havi szinten 55 ezer Ft-os befizetést jelent tehát, de akkor is összejöhet, ha egy hónapban ugyan kevesebbet fizettél, de egész évben minden plusz bevételedet – legyen szó bónuszról, születésnapra kapott pénzről és így tovább – ide helyezted el. Ugyanis van lehetőséged eseti számlára soron kívül is pénzt betenned.

Egy dologra viszont nagyon fontos odafigyelni: az adójóváírás nem jár automatikusan. Amennyiben már rendelkezel nyugdíjbiztosítással, vagy még most decemberben kötsz egy szerződést és be is fizetsz valamennyit, ha nem igényeled az adójóváírást adott évben az adóbevallási időszak végéig – ami 2019-ben május 20-a lesz -, úgy az államnál marad a pénzed. Mint láthattad, kár lenne megfeledkezni erről, hiszen az évek során jelentős kiegészítést jelenthet a befizetéseid mellé, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe.

Ha azonban nem felejted el ezt és igényled, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány hónap alatt jóváírja a 2018-as befizetéseid 20%-át a megtakarítási számládon. Ez tehát azt jelenti, hogy ezt az összeget nem kézhez kapod adott évben, hanem a megtakarításodhoz adják hozzá. Ennek értelmében viszont ez az összeg is tovább kamatozik majd a befizetéseiddel együtt.

Szeretnél te is élni ezzel a lehetőséggel?

Minden nyugdíjra félretett pénzt +20%-kal kiegészíthetsz az SZJA-dból. December végéig még van időd, hogy te is jogosulttá válj erre.

Nem csak nyugdíjbiztosítás esetén jár az adóvisszatérítés

Ugyanakkor azt is érdemes tudnod, hogy nem csak akkor számolhatsz adójóváírással, ha nyugdíjbiztosításod van. Emellett a másik két államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarításnál, tehát az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében is jár a plusz pénz.

Az éves befizetéseid 20%-át igényelheted vissza ezek esetében is, viszont míg az előbbinél a maximum határ 150 ezer Ft, addig utóbbinál 100 ezer Ft. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert ha legalább 2 típusú nyugdíjcélú megtakarítással is rendelkezel, akkor már maximum 280 ezer Ft-ig veheted igénybe az adókedvezményt – a határok természetesen itt is élnek, tehát például nyugdíjbiztosítás esetében ugyanúgy 130 ezer Ft-ig.

Ha te sem szeretnél lemaradni erről a vissza nem térő lehetőségről, és már 2019-ben szeretnéd bezsebelni az adójóváírással járó plusz pénzt, ne halogasd tovább, jelentkezz tanácsadásunkra!

Ezt a cikket 657 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555