Majdnem 1%-os nyugdíjemelés várható. Közeleg a vég?

Verba György

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy jövőre emelkednek a nyugdíjak. Mielőtt pezsgőt bontanának a nyugdíjasok, és azok, akik szerint a nyugdíj megtakarítás felesleges, szögezzük le, hogy 0,9%-kal emelkednek a nyugdíjak. Járjunk utána ez mit is jelent a mostani nyugdíjasoknak, és a nyugdíj előtt állóknak.

Mire elég a 0,9%-os nyugdíjemelés?

Szorítkozzunk a tényekre! Míg tavaly 1,6%-os emelést jelentett be a nemzetgazdasági miniszter, addig idén „csak” 0,9%-os növekedést. Mivel az átlagnyugdíjat nagyjából 109.561 forintra tehetjük, ezért az átlag nyugdíjas számára ez 109.561*0,009=986, vagyis havi 986 forintos extra bevételt jelent.
Készítettünk egy diagramot, amely megmutatja, hogyan oszlik el a 2.017.839 nyugdíjas az alapján, hogy mekkora havi nyugdíjat kapnak:

Majdnem 1%-os nyugdíjemelés várható. Közeleg a vég?

A nyugdíjak eloszlása

forrás: ONYF

Ahogy látszik a nyugdíjasok jelentős része, nem is kap meg havi 100 ezer forint nyugdíjat sem, ami egyben azt is jelenti, hogy számukra a havi emelkedés nem éri el a 900 forintot. Bezzeg az a nyugdíjas, aki több mint 1 millió forint havi nyugdíjat kap, annak az emelkedés mértéke meghaladja a 9 ezer forintot is. Ezt az összeget már több mindenre el lehet költeni, mint az „átlagnyugdíjas” havi 900 forintját.

Most kevés a nyugdíj, mi lesz később?

Ahogy korábban is írtunk róla, a nyugdíjrendszer szinte megállíthatatlanul rohan a vége felé. A jelenlegi helyzet messze nem ideális, hiszen a mostani nyugdíjasok sem élnek jól, erre jó példa a fenti diagram, illetve az a tény, hogy míg a havi átlagkereset (KSH 2016 januári adat) nagyjából 165 ezer forint, addig az átlagnyugdíj 110 ezer forint. Számolj egyet a nyugdíj kalkulátorunkkal és nézd meg, hogy Te mekkora nyugdíjra számíthatsz. Amint ezt megtetted egyből láthatod, hogy nincs más út, csak a nyugdíj megtakarítás.

Ezt a nyugdíj előtakarékosságot pedig nem árt minél előbb elindítani, hiszen 40 év alatt havi 15 ezer forintból (3% értékkövetés, és bruttó 6%-os hozam mellett) 37.767.153 forint nyugdíj kiegészítésünk lesz. Míg ha 15 évig teszünk félre havi 40 ezer forintot, akkor „csak” 13.777.726 forint. Ezért (is) érdemes minél hamarabb belekezdeni a nyugdíj megtakarításba.

Kell a privát nyugdíjvagyon!

Mindig örömteli, ha magasabb havi bevételünk lesz, de a 0,9% az nem valami sok. Persze lehetne rosszabb is a helyzet, és valószínűleg lesz is. Az mindenesetre biztos, hogy a mai nyugdíjak alacsonyak, és nem is várható jelentős növekedés, ezért nekünk kell gondoskodni arról, hogy ne nyomorogva éljünk idős korunkban. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük, hogyan tudod ezt elkerülni, és hogyan tudsz nyugodt időskori éveket szerezni magadnak.

Ezt a cikket 1648 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555