Magánnyugdíjpénztár: Magas hozamok, és önkéntes nyugdíjpénztárrá válás?

Verba György

Alig telt el pár nap az idei évből, és máris friss információkkal tudok szolgálni neked a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. Előkerültek a tavalyi év teljesítményei is, valamint egy érdekes ötlettel állt elő a “60 ezren a Magán nyugdíjukért” nevű Facebook-csoport. Nézzük is meg a friss eseményeket!

Hogyan indult a magánnyugdíjpénztár konfliktus?

Tavaly év végén az állam kijelentette, hogy meg kell védeni a pénztártagok magánnyugdíját, és mivel veszteségesen működnek a magánnyugdíjpénztárak, ezért vissza kellene térni az állami nyugdíjrendszerbe.
Ezt egy olyan (utólag el is fogadott) törvényjavaslattal próbálják elérni, hogy amennyiben a pénztártagok 70%-a egy fél éves időszak alatt minimum 2 hónapban nem teljesít befizetést, akkor annak a nyugdíjpénztárnak be kell fejeznie a tevékenységét. Bővebb információt ebben a cikkben találsz.

Milyen válaszlépések történtek?

Először is a nyugdíjpénztártagok Facebook-csoportot hoztak létre és kivonultak az utcára, hogy hangot adjanak az igazuknak, persze ennek nem igazán volt eredménye.

Másodjára elkezdtek folyamatosan tagdíjakat fizetni, egyes pénztáraknál így fel is csillant a remény sugara, hogy sikerül elérni a 70%-os álomhatárt.

Harmadszor pedig a nyugdíjpénztárak is reagáltak (mind a 4 megmaradt), és mindenhol bevezették a minimális tagdíjakat, párszáz forint értékben. Részletekért ide kattints.
A pénztártagok azonban itt nem álltak le….

Készül az új törvényjavaslat

A cikkben már többször is említett Facebook-csoport a magánnyugdíjpénztárakhoz fordult egy közleményben azzal a céllal, hogy dolgozzanak ki egy érdekes koncepciót. Ezen javaslat célja, hogy a magánnyugdíjpénztárban összegyűlt vagyonukat át tudják csoportosítani az eddig érintetlen (és államilag is támogatott) önkéntes nyugdíjpénztárakba. A nyugdíjpénztárak pozitívan fogadták ezt a kezdeményezést, és elkezdtek dolgozni ezen az ügyön, bár ez számukra ugyanúgy a megszűnést eredményezheti, mint az állam rendelete. De hogy ez miért is lenne érdekes?

A 2014-es év eredményei

Ahogy a Figyelőnet is megírta, jelenleg tisztán anyagi szempontból boldog lehet a megmaradt 62.415 nyugdíjpénztártag, hiszen a 2014-es évben jelentős nyereségre tettek szert. A 4 talpon maradt nyugdíjpénztár (Budapest, Horizont, MKB, Szövetség) egyaránt 3-3 portfóliót kezel, amelyeknek eredményeit az alábbi táblázatban találod.

Ahogy látható a kiegyensúlyozott portfóliók szinte mindegyike 10% feletti hozamot ért el. Ez még érdekesebbé teszi az állam kijelentését, miszerint veszteségesek a nyugdíjpénztárak.

Érdekesség: Még a legkisebb elért éves hozam (2,7%) is messze magasabb, mint a jelenlegi banki kamatok.

Mit hoz a jövő?

Ez az a kérdés, amire nem tudok pontos választ adni. Az egyértelmű, hogy azok, akik egyszer már kiálltak a magánnyugdíjpénztári vagyonuk mellett most is ezt teszik. Ha kell, demonstrálnak az utcán, keresik a megoldásokat, és ami a legfontosabb rendszeresen hozzátesznek, megtakarítanak az eddig felhalmozott tőkéjükhöz. Viszont a lehetséges 3 végkimenetel közül 2 a magánnyugdíjpénztárak végét jelentheti. Ha kérdeznél tőlem, töltsd ki alul az adatlapot, és válaszolok. Amennyiben aggaszt a kétséges kimenetel a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban, és nem egy lábon akarsz állni, hanem indítanál egy másik az állam befolyásán kívül eső nyugdíj megtakarítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt együtt megtervezzük, hogy biztonságosan hogyan tudsz magadnak megfelelő nyugdíj-kiegészítést kiépíteni.

Ezt a cikket 2026 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555