Közel 2 millió Ft-tal kevesebb nyugdíj – ennyit számít 1% hozamkülönbség

Richter Ádám

A hétköznapi életben 1%-nyi drágulás elenyészőnek számít, szinte észre sem vesszük. Ezt a gondolkodásmódot viszont hiba lenne a nyugdíjcélú megtakarításokra átültetni, mert ezeknél 1%-nyi hozamveszteség a végeredményben 2 millió forintos eltérést is okozhat. Elmagyarázzuk, miért van ez így, mi befolyásolja a hozamteljesítményt, és miért fontos jól választanod.

Azért választasz nyugdíjcélú megtakarítást, és nem mondjuk a bankszámládon tartod, hogy a pénzed ne csak passzívan gyűljön, hanem kamatozzon is, szakszerűbben fogalmazva: hozamot termeljen. Vagyis az az érdeked, hogy ez a hozamnyereség minél nagyobb legyen – az ésszerű kockázatvállalás határain belül.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert valószínűleg te sem szeretnéd kockára tenni a nyugdíjra félretett vagyonodat. Ez a hozamelvárásaidat is befolyásolja. Ha biztonságot szeretnél, akkor hosszú távon nem várhatsz el 10% feletti hozamokat. Persze, jobb években sikerülhet, de az évek alatti átlag inkább 4-8% körül fog alakulni.

Ez látszólag nem egy hatalmas mozgástér, hiszen nem mindegy, hogy 4% vagy 6%? Az csak két százalék különbség, látszólag semmiség.

A valóságban viszont 1% különbség is rengeteget jelent, ha nyugdíjról van szó.

Hogy ezt szemléltessem, egy szimpla kamatszámítással kiszámoltam, hogyan alakul az egyenleg 25 év alatt 4-5-6-7%-os átlaghozamok esetén. A befizetés minden esetben havi 20 ezer forint volt. A lényeg tehát a különbségek szemléltetése, így inflációval, költségekkel és más egyebekkel nem számoltam, mivel ezeket egyformának kell feltételeznünk, így az arányokon nem változtatnának.

Ekkora lenne a különbség:

A szomszédos oszlopok között 1%-nyi különbség van, ez a végeredményben 2 millió forint körüli eltérést eredményezett, pedig a befizetés ugyanannyi volt. Az eltérés persze lehet 4–6 millió forint is, attól függ, mekkora hozamkülönbséget veszünk figyelembe. Pedig látszólag csak néhány százalékról van szó.

Havi 20 ezerből 15 millió a nyugdíjadra – ennyit számít a kamatos kamat!

Mindezt a kamatos kamat okozza, ami nem összeadódik, hanem hatványozódik. Emiatt az apró eltéréseket is felnagyítja a végeredményben. Minél több idő telik el, annál hatványozottabban nőnek a különbségek. A szemléltetés kedvéért a fenti táblázatból készítettem egy grafikont:

Ebből az látható, hogy az egyenlegek eleinte egymáshoz nagyon közel, szinte együtt haladnak. Idővel aztán a különbségek egyre nagyobbak lesznek, és a hozamszintek egyre meredekebben emelkednek (nem pedig lineárisan).

Hogyan tovább?

Azt tehát már tudjuk, hogy mi a reális hozamelvárás, és hogy 1% különbség is nagyon sok veszteséget jelenthet. De hogyan található meg a magasabb hozamú megoldás?

Ami szerintünk fontos:

  • megnézni a múltbéli hozamokat,
  • megnézni, mekkora mozgásteret ad a megtakarítás (hány befektetési opciót kínál fel),
  • megnézni a költségeket.

Jó azt látni, milyen hozamok voltak a múltban, bár semmiképp sem szabad ezek alapján általánosítani a jövőre nézve, de sokéves átlagokat már érdemes lehet elemezni. Az sem mindegy, hogy egy megtakarítási forma hány befektetési lehetőséget kínál, és milyen ezek között az átjárás (pénzbe kerül-e a váltás). És persze a költség is nagyon fontos, mert a hozamod ellen dolgozik.

Nézzük a 3 fő nyugdíjcélú megtakarítást!

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A NYESZ-t önmagában még nem drága fenntartani, mert nem kapsz mást, mint egy üres számlát. Tartalommal már neked kell megtöltened, tanácsadót ugyanis nem kapsz magad mellé. A költségek akkor jelentkeznek, mikor befektetési jegyeket, részvényt, kötvényt vagy más egyebet vásárolsz a számládra. A költségek jó része vagyonarányos egy befektetési alapnál, tehát minél több pénzed van a számlán, annál drágább a fenntartása. Múltbéli hozamokról nem lehet beszélni, mert ahány ember, annyi befektetési portfólió. A NYESZ ilyen téren tehát nagy szabadságot ad, nagy a választék, de ez amennyire előny, annyira hátrány is lehet, ha nem értesz hozzá kellőképpen.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak általában 3–5 portfóliót tartanak fenn a kínálatukban – sokak szerint ez túl kevés opció ahhoz, hogy mindenki találjon korához és élethelyzetéhez illőt, és ehhez egyébként tanácsadói asszisztenciát sem kap. Ekkora választéknál az sem nagy vigasz, hogy a portfóliók közti váltás ingyenes. Hogy a portfólió milyen befektetésekből áll, azt általában nem teszik közzé, csak a kockázati szinteket szokták megadni. A költségek látszólag alacsonyak, de valójában nem tudjuk ezt egyértelműen megállapítani: a pénztárak az alapkezelési díjakat nem kötelesek kimutatni, ezért nem is nagyon szokták ezt megtenni. A költségek pontos ismerete nélkül viszont nehéz felelősen választani.

A pénztári hozamok viszont publikusak, ezeket közzétettük az alábbi oldalon (az ismert költségek mellett):

Nyugdíjpénztári hozamok

Összegyűjtöttük a pénztári költségeket és hozamokat!

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások esetében szolgáltatónként 10-25 portfólió (eszközalap) érhető el. A széles választék lehetővé teszi, hogy korban és élethelyzetben is megfelelőt lehessen találni, illetve a gazdasági változásokra is lehet reagálni egy portfólióváltással, ami egyébként díjmentes. A szolgáltatás részeként mindenki kap maga mellé egy személyes tanácsadót, aki segít eligazodni a lehetőségek között. A nyugdíjbiztosítások egyébként is a legátláthatóbbak, mivel mind a költségeket (TKM), mind a portfóliók összetételét (KID) transzparensen és teljes körűen közzéteszik. Nincsenek rejtett költségek.

A múltbéli hozamokat a nyugdíjbiztosítások esetében is összegyűjtöttük, ezek voltak a legjobban teljesítő biztosítók és eszközalapok:

Legjobb nyugdíjbiztosítás hozamok

Összegyűjtöttük a nyugdíjbiztosítások legjobb hozamait!

Miben tudunk mi segíteni neked?

Látatlanban nem tudjuk megítélni, mi való neked, mivel mindenki számára más való. Nincs két egyforma élethelyzet, ezért úgy látjuk ésszerűnek és etikusnak, ha mindenekelőtt felmérjük a kilátásaidat, céljaidat, anyagi helyzetedet, speciális igényeidet, és ezek alapján szűkítjük az opciókat.

Ezután már tudunk konkrét ajánlatokkal számolni. A több tucat belső használatú kalkulátorunk mellett a nyugdíjbiztosítás-kalkulátorunk publikus, és te is kipróbálhatod. A számok döntenek, amikkel nehéz vitába szállni, mert nem törődnek vele, melyik szolgáltató reklámja a színesebb, kimutatnak mindent feketén-fehéren.

A számokat a szerződési feltételek árnyalhatják, melyeket független tanácsadóink kiválóan ismernek, és ezt a tudásukat a szolgálatodba is állítják. Nemcsak az előnyöket, hanem a hátrányokat is elmondják neked, nem kell az apróbetűs részek bogarászásával törődnöd.

Hogy ezek után melyik megoldást választod, azt rád bízzuk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elmondjuk, nekünk milyen megtakarításunk van, mi melyiket választanánk, de ennél jobban nem befolyásolhatunk.

Ha tetszik, amit kínálunk, akkor iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásra, és segítünk megtalálni a hozzád illő megoldást! Ha egyelőre csak tájékozódnál, figyelmedbe ajánlom blogunk korábbi cikkeit!

Ezt a cikket 921 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555