Kifogásokat keresel vagy nyugdíjat akarsz? Te döntesz!

Verba György

Akár nem kevesebb, mint havi 86 ezer forint nyugdíj is múlhat azon, hogy meddig győznek felettünk a kifogásaink. Megvizsgáltuk, hogy a különböző korosztályokban milyen okai lehetnek annak, hogy nem indítunk el egy jó nyugdíj megtakarítást mindössze havi 10 ezer forinttal.

Fiatal korban még sok minden fontosabbnak tűnik

Amikor fiatal huszonévesként elkezdünk dolgozni, úgy érezzük, hogy miénk a világ. Élvezzük, hogy van bevételünk, amit előszeretettel el is költünk. Ha pénzügyileg tudatosabbak vagyunk, akkor talán elkezdünk saját lakásra gyűjteni, a nyugdíjjal kapcsolatban megelégszünk annyival, hogy havi 2.000 forintot fizet a munkáltatónk az egyik önkéntes nyugdíjpénztárba. A számítás kedvéért legyünk 25 évesek, és keressük meg a magyarországi átlagbért, azaz havi nettó 150 ezer forintot, így a nyugdíjkalkulátor szerint 80.163 forint állami nyugdíjat kapunk. A nyugdíjhiány jelentős, havi 69.837 forint, de semmi probléma, hiszen ezt egy 40 éves havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosítással ellensúlyozni tudjuk. Ha akad 6 olyan év, amikor nem fizetjük be a díjakat, még akkor is havi 98.954 forinttal (mai értéken) magasabb összegből élhetünk 15 éven keresztül, vagyis összesen 179.117 forintból.

Tanulság: Már az első fizetésünkből tegyünk félre nyugdíjra, mert természetessé válik, és havi 10 ezer forintból több mint tízmillió forintos nyugdíjalapot képezhetünk.

A gyermek fontosabb, mint a nyugdíj

A 30-as éveinkben már gyermeket szoktunk vállalni, így értelemszerűen a kis csöppség kerül a figyelem, és az anyagiak központjába. Ez teljesen érthető, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy ha nincs saját nyugdíj megtakarításunk, akkor ennek a kis apróságnak kell majd eltartania a szüleit 30 év múlva (pont, amikor családot alapít). Mivel most 33 évesek vagyunk, és a keresetünk ugyanúgy havi nettó 150 ezer forint, ezért 75.244 forint lehet az állami nyugdíjunk, a 65 éves korig (jelenlegi nyugdíjkorhatár) pedig már csak 32 évünk maradt. A havi 10 ezer forintos megtakarítással már „csak” 62.511 forint lesz a havi nyugdíj-kiegészítésünk, máris elestünk havi 36.443 forinttól, összesen 6.559.740 forinttól, szintén mai értéken, ami egy kisebb lakás ára.

Tanulság: Egyrészt már el kellett volna indítani egy jó nyugdíjbiztosítást. Másrészt a gyermekünktől vesszük majd el a pénzt, ha nem gondoskodunk a saját nyugdíjas megélhetésünkről.

Előbb kifizetjük a lakáshitelt, és utána lesz pénz nyugdíj megtakarításra

Amikor már elmúltunk 40 évesek a gyermekkel kapcsolatos kiadások még mindig jelentős részét képezik a családi költségvetésnek. Ebben az időszakban általában azzal az indokkal szoktuk eltolni a nyugdíj megtakarítás indítását, hogy mindjárt felnő a gyerek, és a lakáshitel is lassan lejár, akkor majd több pénzünk lesz félretenni nyugdíjra. Maradva az eddigi keresetnél (150.000 forint) havi 77.984 nyugdíjat fog utalni az állam, és a havi 10.000 forintos nyugdíjbiztosításon keresztül ezt 33.987 forinttal egészíthetjük ki. Így már mindössze havi 111.971 forintból kell megélnünk nyugdíjas korunkban. Még mindig nem késő egy privát nyugdíj megtakarítást indítani, bár már ugyanazzal a havi 10.000 forinttal 11.694.060 forinttal kevesebb összeget tudunk összegyűjteni, mintha 25 évesen elindítottuk volna.

Tanulság: Még mindig nem késő a családi költségvetésben helyet szorítani a nyugdíj megtakarításnak. Még mindig jobb egy alacsonyabb havi díjú szerződést indítani, és ezt megnövelni, amikor kisebbek lesznek a kiadásaink.

Most már tényleg kell egy nyugdíj megtakarítás

Elértük az 50-es éveinket, és most már valóban kell indítanunk egy államilag támogatott nyugdíj megtakarítást. Ha abból indulunk ki, hogy statisztikailag 15 évet élünk nyugdíjasként, akkor azt vehetjük észre, hogy kevesebb ideig tudunk megtakarítani, mint ahány évre próbálunk nyugdíj-kiegészítést kiépíteni. A havi 150 ezer forintos keresetünk után 89.641 forint állami nyugdíjra leszünk jogosultak. 10 ezer forintos nyugdíj megtakarítással (12 éven keresztül) 2.078.685 forintot tudunk összegyűjteni, amivel további 12.299 forinttal tudjuk megnövelni az állami nyugdíjunkat, így egy hónapban 101.940 forintból gazdálkodhatunk.
A nyugdíj-kiegészítésünk így havi 86.655 forinttal lesz kevesebb, mintha 25 éves korunkban indítottuk volna el ezt a megtakarítást. Összesen pedig 15.597.900 forintot veszíthetünk el a késlekedéssel.

Ne várakozzunk, mert súlyos árat kell fizetni érte

Tartozzunk is bármelyik korosztályhoz biztos, hogy van egy jó indok arra, hogy ne indítsunk nyugdíj megtakarítást. Erősnek kell azonban lenni, hogy ezt az indokot el tudjuk nyomni magunkban, már csak anyagi szempontból is. Havi 10 ezer forintos megtakarításból is lehet magas színvonalon élni nyugdíjasként, mindössze jó korán el kell indítani ezt a nyugdíj előtakarékosságot. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom. Ha úgy érzed, hogy nem szeretnél tovább várni, hanem elindítanád a saját nyugdíj megtakarításodat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtaláljuk az legjobb megoldást, hiszen nem mindegy, hogy melyik nyugdíj megtakarítás dolgozik érted.

Ezt a cikket 2025 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555