Kiderültek a vegyes nyugdíjbiztosítások költségei

Amikor a nyugdíjbiztosítások közül szeretnénk magunknak választani, akkor az első kérdés, ami felmerül bennünk az nem más, mint hogy mekkora költségei vannak. Nem volt mód egy nagyjából egységes összehasonlításra. Most azonban úgy tűnik, már erre is van egy lehetőség, hiszen a klasszikus vegyes típusú nyugdíjbiztosításokra is kimutatták az ún. TKM értékeket.

Amit a TKM értékekről feltétlenül tudni kell

A TKM arra hivatott, hogy egy típuspéldán keresztül (10, 15 vagy 20 év; 210-250 Ft éves díj) megmutassa, hogy az adott szerződésnek évente mekkora hozamot kell elérnie ahhoz, hogy minimum azt a pénzt visszakapjuk, amit befizettünk. Nyugdíjbiztosítások esetén fontos tudni, hogy nem tartalmazza a jóváírt adókedvezményt ez a szám, vagyis a valós költségeink alacsonyabbak lesznek. Nézzük az újdonságokat!

Már a vegyes nyugdíjbiztosításoknak is van TKM-e

Sokan már a befektetéses, ún. unit linked típusú élet-, és nyugdíjbiztosításokat is elsősorban a TKM alapján ítélték meg. Most lehetőség nyílt, hogy ezt a TKM mutatót megvizsgáljuk a vegyes nyugdíjbiztosítások esetén is. A számok mindenesetre érdekesek:

Kiderültek a vegyes nyugdíjbiztosítások költségei
TKM vegyes nyugdíjbiztosításokhoz

forrás: MABISZ, http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20150915-publikacio.pdf

Ahogy látszik itt is merőben eltérő számokkal találkozhatunk. Példának okán míg az MKB Értékmegörző nyugdíjbiztosításnak 10 évre 2,27% a TKM mutatója, addig az NN (volt ING) Motiva garantált nyugdíjbiztosításé 4,75%, vagyis több mint a kétszerese. Ez elviekben azt is jelenti, hogy dupla akkor költségei is vannak. Érdekesség, hogy a szintén vegyes nyugdíjbiztosításokat kínáló GRAWE Biztosító nem adja meg a szerződés TKM mutatóit.

A költség mellett a hozamokról sem érdemes elfeledkezni, amely az alábbiak szerint alakul:

Kiderültek a vegyes nyugdíjbiztosítások költségei
Garantált hozamok

Egy konkrét példán szemléltetve ez azt jelenti, hogyha egységesen 5%-os éves hozamot érnek el a biztosítók, akkor ebből az Aegon 5%-ot az ügyfélnek ad. Ezzel szemben a Generali csak 4,45%-ot, az MKB és az NN 4,75%-ot, míg a Posta mindössze 4,4%-ot. Így most már könnyebben el tudunk igazodni a vegyes nyugdíjbiztosítások között.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Azzal, hogy a vegyes nyugdíjbiztosításoknál is kimutatták a TKM mutatókat, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb szerződést. Viszont kizárólag a TKM alapján választani hiba lenne, hiszen ennél sokkal összetettebb kérdésről van szó. Ráadásul a unit linked alapú nyugdíjbiztosításokról még nem is ejtettünk szót, de ezt a következő cikkünkben megtesszük. Amennyiben tényleg a legjobb nyugdíjbiztosítást keresed, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid személyes megbeszélés után, személyre szabott kalkulációk alapján megtaláljuk az ideális megoldást.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?