Két magánnyugdíjpénztár megmenekült, de korai még örülni!

A Horizont-, és a Budapest magánnyugdíjpénztár elérte, hogy ügyfeleinek 70%-a befizesse legalább a minimális tagdíjat. Ez önmagában egy örömteli tény, de itt még nincs vége a történetnek, hiszen a cél, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést tudjunk kiépíteni magunknak.

A magánnyugdíjpénztári törvény

Ha valaki esetleg nem hallotta volna, tavaly év végén az állam hozott egy törvényt, amelynek az volt a hivatalos célja, hogy megvédjék a magánnyugdíjpénztár tagoknak az eddig összegyűlt vagyonát. A törvény arra hivatkozva, hogy veszteségesek a nyugdíjpénztárak, és azt mondja ki hogy amelyik magánnyugdíjpénztránál a tagok legalább 70%-a nem fizet be tagdíjat, annak be kell fejeznie a tevékenységét. Ez persze cselekvésre sarkallta az embereket. Bővebb információért kattints ide!

A Horizont, és a Budapest pénztár teljesítette

A 4 talpon maradt magánnyugdíjpénztár (Budapest, Horizont, MKB, Szövetség) közül ketten átugrották ezt a bizonyos 70%-os lécet. AZ MTI értesülései szerint a Budapest Nyugdíjpénztárnál 74%, míg a Horizont Nyugdíjpénztárnál 70% a befizetési arány, de folyamatosan növekszik a másik két pénztárnál is, de ők egyelőre messze vannak a bűvös 70%-os határtól. A gondoknak azonban itt még nincs vége.

Akad egy-két komoly probléma

Úgy néz ki a pénztártagok nagy részének sikerül megtartani a magánnyugdíjpénztári vagyonát, ez azonban csak részsiker, még messze nem elég a boldoguláshoz.

Először is a legtöbben a minimális tagdíj körüli összeget fizettek be, ami havi 1.000 forint körül mozog. Senki nem gondolja komolyan, hogy ilyen összegek befizetése mellett jelentős nyugdíj-kiegészítést tud kiépíteni magának.

Az ide befizetett pénzek utána nem jár 20%-os SZJA kedvezmény. Szemben az önkénes nyugdíjpénztár, NYESZ, nyugdíjbiztosítás hármassal, ahol minden befizetett 100 forint után plusz 20 forinttal növekszik a megtakarításunk, a hozamokon felül.

A jó megoldás: Álljunk több lábon!

A nyugdíjkalkulátor segítségével pontosan ki tudjuk számolni, hogy mekkora állami nyugdíjra leszünk jogosultak. Az itt kikalkulált hiányt pedig egyedül a magánnyugdíjpénztári vagyonból, és a havi 1.000 forintos befizetésekből nem tudjuk finanszíorzni.

Természetesen továbbra is érdemes a magánnyugdíjpénztárba befizetni a minimális havi díjakat, hiszen az eddig összegyűlt pénzt nem érdemes „átengedni” az államnak. Magasabb összegeket azonban nem ide érdemes fizetni, hiszen a 20%-os adókedvezményt sokat számít, így erről felesleges lemondani.

A magánnyugdíjpénztár mellé választhatunk akár egy önkéntes nyugdíjpénztárt, ami hasonló konzervatív befektetési forma, de egy évben 20%, akár 150.000 forint adókedvezményt is igényelhetünk rá.

Aki ért a befektetésekhez, és tud foglalkozni a nyugdíj megtakarításával, annak érdemes lehet egy NYESZ számlát indítani, hiszen itt mindenki a saját maga ura a befektetések tekintetében. Persze az éves 20%-os, legfeljebb 100.000 forintos (2020-ig nyugdíjba vonulás esetén 130.000 forintos) adókedvezményről sem szabad megfeledkezni.

Harmadik megoldásként pedig itt van nekünk a nyugdíjbiztosítás, amivel rögzíteni tudjuk a nyugdíjkorhatárt. (A részleteket itt találod.) Ezen felül rokkantság, halál, és nyugdíjba vonulás esetén is térít. Nagyon fontos azonban, hogy melyiket választjuk, mert a nyugdíjbiztosítás kalkulátor szerint óriási különbségek is lehetnek a várható lejárati összegek között. Egy évben pedig a befizetések 20%-át, akár 130.000 forint adóvisszatérítéssel is élhetünk.

Átgondoltan készüljünk a nyugdíjas korunkra!

Az, hogy már két magánnyugdíjpénztár is „megmenekült” pozitív üzenet hordoz magában. AZ embereknek fontos, hogy felkészüljenek a nyugdíjas korukra, és erre hajlandóak pénzt fordítani. De nem szabad, hogy becsapjuk magunkat azzal, hogy havi 1.000 forint befizetése mellett megfelelő mértékben ki tudjuk egészíteni az állami nyugdíjunkat. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki az alul található adatlapot, és megválaszolom! Szeretnéd megtalálni a számodra legkedvezőbb privát nyugdíj megtakarítást, ami független az államtól? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és megtaláljuk a megfelelő megoldást, hogy ne bukj el több millió forintot!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?