Íme, egy legális adótrükk: A nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2015

Verba György

Van egy jó, és hatékony módszer, amivel csökkenteni tudod a rád kiszabott adót. Nemcsak több pénzed marad, hanem rögtön egy égető problémát is tudsz orvosolni, a nyugdíjhiányt. Nézd meg, hogyan üthetsz két legyet egy csapásra, vagyis hogyan tudsz ugyanazért a munkáért kevesebbet adózni, és felkészülni az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas korra!

Az adókedvezmény a megoldás

A módszer, amit a bevezetőben említettem a nyugdíj megtakarítások után igényelhető adókedvezmény kihasználása. Hiszen nem elég, hogy felkészülsz a nyugdíjas korodra, van 3 olyan SZJA kedvezménnyel támogatott nyugdíj előtakarékosság, ahova a befizetett díjaid 20%-át visszaigényelheted az államtól. Nézzük meg, hogy mekkora pénzről is beszélünk!

Szerezz vissza évente akár 150.000 forintot!

A legidősebb nyugdíj megtakarítás, amire adójóváírást igényelhetsz, az önkéntes nyugdíjpénztár (1998 óta). Ez a konstrukció lehetőséget nyújt, hogy 750.000 forint megtakarítása mellett évente akár 150.000 forintot is visszakapj az adódból. Mielőtt nagyon örülnél, hogy cafeteria kereten belül kapsz ilyen szolgáltatást, el kell szomorítsalak, csak akkor jár az adóvisszatérítés, ha Te magad vagy a befizető.

Menj biztosra, és 130.000 forint kompenzációra!

Elnézést ezért a kis szójátékért, de ha nyugdíjbiztosítást választasz magadnak, akkor egy évben maximum 130.000 forintnyi SZJA-t tudsz visszaszerezni. Ehhez mindössze 650.000 forintot kell egy nyugdíjbiztosítás megtakarítási részébe forgatnod. 2015-re vonatkozik, hogy a kockázati díjakra (halál, és rokkantság) nem tudsz adókedvezményt igényelni, de ezeknek az összege nem haladhatja meg a megtakarítási rész 10%-át.

Értesz a befektetéshez? Ne hagyj ott 100.000 forintot!

A harmadik nyugdíj megtakarítás, amivel optimalizálni tudod az adódat az a nyugdíj előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Az ide befolyó díjak után 20%, legfeljebb 100.000 forint adókedvezményt igényelhetsz az SZJA-ként befizetett adódból. Ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor viszont ez az összeg elérheti akár a 130.000 forintot is. A NYESZ egy olyan befektetési számla, ahol maximálisan magadra vagy hagyva, és mindent Te intézel, ami a befektetéssel kapcsolatos.

Az adókedvezmény szabályai

Van egy pár dolog, amit teljesítened kell, hogy adókedvezményt vehess igénybe, most felsorolom őket:

  1. Legyen bejelentett béred (így van SZJA-d is)
  2. Indíts egyet a 3 említett nyugdíj előtakarékosság közül
  3. Ne felejtsd el az adóbevallásodban igényelni az adóvisszatérítést

Ezek egyike sem egy olyan teljesíthetetlen feltétel, amit ne tudnál, vagy nem érné meg teljesítened.

Használd az adókedvezményt!

Amikor sétálsz az utcán egy 5-10 percet, biztos hallasz valakit arról beszélni, hogy kevés a pénz, sok az adó. Szinte biztosan az is szóba kerül, hogy úgysem lesz nyugdíj, meg rosszul élnek a nyugdíjasok. Neked nem kell közéjük tartoznod, üss le két legyet egy csapásra, szerezz vissza az (amúgy tényleg sok) adódból, és készülj fel a nyugdíjas korodra. A megfelelő nyugdíj megtakarítás kiválasztása azonban fontos, mert egyes konstrukciók között akár több millió forint eltérés is lehet. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki az alul található adatlapot! Ha konkrét számítások után szeretnéd elindítani azt a nyugdíj megtakarítást, amivel a legjobban jársz, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megismerve az igényeidet, és céljaidat, megtaláljuk az ideális megoldást!

Ezt a cikket 2108 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555