Ilyen otthonokban élnek a tehetősebb nyugdíjasok

Richter Ádám

Sokan talán abban a nyugodt tudatban élnek, hogy nyugdíjasként – ha nem marad más – beköltöznek az idősek otthonába, és eléldegélnek ott életük végéig. A szigorú feltételek miatt erre csak keveseknek lesz lehetőségük. A nyugdíjasházak ezzel szemben bárki előtt nyitva állnak, azok viszont nem olcsók. Félretett pénz nélkül mindenképp bajban leszel.

nyugdíjasház

Az állami nyugdíjrendszerünk válságos helyzetben van, ez ma már a többség számára nem kérdéses. Ha kétségeid lennének, elég megnézni ezt a 3 ábrát, és rögtön látni fogod, miért számíthatsz alacsony nyugdíjra. Kérdés, hogy a mostani havi jövedelmed kb. 60%-ából (ami a nyugdíj lesz) hogyan oldasz meg egy olyan alapvető dolgot, mint a lakhatás. Miután kiröppentek a gyerekek, már amúgy sem éri meg egy nagyobb házat fenntartani – ha egyedül élsz, akkor főleg nem (a nyugdíjasok 57%-a egyedül él).

Sokan úgy gondolják, hogy sebaj, B-tervnek ott van az idősek otthona, majd az állam eltart, ha túl nagy a baj. Aki ebben bízik, azt ki kell ábrándítsam: az állam a szociális kiadások csökkentésére törekszik – 2012-ben a nyugdíjat is elvették attól, akitől tudták. Vagyis az állam nagyon megválogatja, hogy mely időseket tartja el önköltségén, így az idősek otthonába nem könnyű bejutni.

Csak akkor vagy jogosult az idősek otthonára, ha:

  • elmúltál 80 éves és egyedül élsz,
  • vagy napi 4 óránál több ápolásra van szükséged,
  • vagy középsúlyos demenciában szenvedsz, amit orvosi szakvélemény támaszt alá.

A feltételek elég szigorúak, és a jogosultság elnyerése még mindig nem jelenti azt, hogy be is jutsz egy ilyen intézménybe. Hosszú a várólista, mert sokan be szeretnének kerülni, de kevés a hely. És még csak nem is ingyenes, mint ahogy azt sokan elképzelik. Az idősek otthonában térítési díjat szoktak kérni, hiába tartoznak ezek az intézmények a szociális törvény hatálya alá.

Ebben más egy nyugdíjasház

Az időskori lakhatást máshogy is meg lehet oldani: az úgynevezett nyugdíjasházak vagy nyugdíjasotthonok nem szociális alapon működnek, ezért bárki számára elérhetőek. Általában egy lakrészt vagy egy kisebb lakást biztosítanak az idős vendégeik számára (akár csak egy lakópark), aminek része lehet a saját konyha és a garázs is. A közösségi tereket is igénybe lehet venni a nyugdíjasotthonokban, ilyen lehet például a társalgó, az étterem, a tornaterem, a medence, a könyvtár, a fodrászat vagy az imaterem.

Milyen árban van egy nyugdíjasház?

Egy nyugdíjasháznak kétféle díja van:

  • előbb meg kell vásárolni a nyugdíjasház használati jogát,
  • majd havonta bérleti díjat kell érte fizetni.

Vagyis nem tulajdonjogot, csak használati jogot lehet a nyugdíjas lakóparkokban vásárolni. Egy nyugdíjasház árai attól függően alakulnak, hogy mekkora lakrészt kíván igénybe venni a nyugdíjas vendég, és hogy milyen plusz szolgáltatásokat foglal magába az adott nyugdíjasotthon. A közösségi terek használatán kívül igény lehet

a lakás takarítására, a gyógyszerek beszerzésére, vérnyomásmérésre, személyes asszisztenciára vagy akár teljes körű gondozásra.

Aki az igényeinek legjobb nyugdíjasotthont keresi, az ne csak az árat nézze, hanem azt is vegye figyelembe, milyen szolgáltatás jár cserébe.

Hogy mégis mondjunk egy viszonyítási árat: a bérleti jog 3 millió forintnál szokott kezdődni, egy 30 négyzetméteres lakásnál 7-8 millió forint az átlag, de természetesen aki nagyobb luxusra vágyik, az 15 millió forint felett is talál ajánlatot. A havi díj 120-140 ezer körül alakul általában, de 100-105 ezerért is találni már nyugdíjasotthont. Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy az árak más-más szolgáltatást foglalnak magukba. Nyugdíjasházak már nemcsak Budapest vonzáskörzetében, hanem az egész ország területén elérhetőek.

Havi részletekből könnyebb összegyűjteni

Az árakat látva kijelenthető, hogy az öngondoskodás és az előtakarékosság ebben az esetben is rendkívül fontosak. Viszonylag kevesen tehetik meg, hogy egy összegben vegyenek használati jogot egy nyugdíjasotthonban. Nyugdíjasként a bérleti díj okozhat problémát, mert az átlagnyugdíjat a legtöbb esetben meghaladja ez a havi összeg, főleg úgy, hogy az árak nőnek, a nyugdíjak csökkennek. A nyugdíjnak egyébként is csak a 80%-át vonhatják le ilyen célra. Erre egy hatékony nyugdíj előtakarékossági megoldás nyújthat megoldást. Az állam már háromféle nyugdíjcélú megtakarítást támogat 20%-os adójóváírással, ez a három fajta: az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás.

Melyik illik hozzám a 3 közül?

Megtudhatod, melyik nyugdíj-előtakarékosság illik hozzád a 3 közül.

Előbb-utóbb te is érintett leszel

Ide kattintva jelentkezz hozzánk, ha a magad vagy egy családtagod részére meg szeretnéd alapozni az időskori lakhatást, vagy ha bármilyen más célra megtakarítást szeretnél képezni.

Ezt a cikket 1177 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555