Ilyen lesz a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye 2015-ben

Plusz 130.000 forint. Akár ekkora összeggel is támogathatja az állam, ha gondolsz az idős korodra, és még lépéseket is teszel a várható nyugdíjhiány kiküszöbölésére. Csak a viszonyítás miatt, a magyarországi átlagkereset nagyjából 150.000, és 160.000 forint közé tehető, vagyis az állam ad neked akár egy 13. havi fizetést nyugdíjcélra. Nézzük meg, mit kell tudnod, és mit kell tenned ezért!

Ismerd meg az adókedvezményt!

Minden egyes 100 forint után, amit egy nyugdíjbiztosításba befizetsz, 20 forint adójóváírással élhetsz! Ez egészen elmehet addig, hogy 650.000 forintot fizetsz egy évben a nyugdíjbiztosításodba, és visszaigényelsz rá 130.000 forintot.

Az adókedvezmény nem csak a folyamatos befizetéseidre vonatkozik, hanem az eseti befizetéseidre is. Például, ha a rendszeres éves díjad 450.000, akkor alapból kaphatsz 90.000 adóvisszatérítést. Ezt az összeget úgy tudod feltornázni 130.000 forintra, hogy befizetsz 200.000 forint eseti díjat, és ez a plusz 40.000 forint adójóváírás a későbbiek folyamán sokat jelenthet. Gondolj bele abba, hogy innentől fogva ez folyamatosan (minden évben) extra profitot termel neked.

Mit kér az állam az adójóváírásért?

Ahogy megszokhattad, az államtól semmi sincs ingyen, vagyis az adókedvezményért cserébe egy-két dolgot meg kell tenned. Ne aggódj ezek egyike sem egy teljesíthetetlen feltétel.

Az első elvárás, hogy legyen bejelentett béred (kivéve KATA-s vállalkozók), hiszen csak a befizetett adódból tudsz visszaigényelni.

A második, hogy jelezd az állam felé az adóbevallásodon keresztül, hogy élni szeretnél az adóvisszatérítéssel, mivel az SZJA kedvezmény nem kerül automatikusan a megtakarítási számládra.

Ezen felül az adókedvezményt nem csak megszerezned kell, hanem megtartanod is. Ehhez mindössze annyi a dolgod, hogy nem nyúlsz hozzá a nyugdíj megtakarításodhoz hamarabb. Ha mégis megtennéd, akkor készülj fel arra, hogy az addig igénybevett adókedvezmények 120%-át vissza kell juttasd az állam részére.

Miért pont nyugdíjbiztosítás?

Számos olyan érv van, ami a nyugdíjbiztosítás mellett szól, elég ha csak arra gondolsz, hogy Te választasz befektetési portfóliót, amit utána képzett szakértők kezelnek a legjobb tudásuk szerint. A konkrét nyugdíjbiztosítások adatlapján legalul megnézheted, milyen eredményeket értek el 1, 2, 5 éves viszonylatban.

Nem csak lejáratkor, és nyugdíjba vonuláskor térít, hanem halálesetkor, és minimum 40%-os rokkantság esetén is, amire az önkéntes nyugdíjpénztár, és a NYESZ számla nem képes.

Ne hagyd az államnál a Te pénzed 2015-ben sem!

Ha jól belegondolsz ezért a pénzért Te megdolgoztál, de az adózási szabályok miatt az államhoz került. Az állam most mégis lehetőséget biztosít számodra, hogy visszakapj belőle, ahogy a bevezetőben is írtam, akár egy átlagos havi kereset mértékéig. Nyugdíjra így is úgyis félre kell tenned pénzt, szóval azt mondhatom, hogy így kell 2 legyet ütni egy csapásra! Kérdeznél tőlem? Töltsd ki a cikk alatt található űrlapot, és megválaszolom! Visszavennéd az államtól a leadózott pénzed egy részét, de nem tudod, melyik nyugdíj megtakarítást válaszd? Gyere el egy ingyenes nyugdíj tanácsadásra, és 1 óra alatt, a megfelelő számítások után megtaláljuk a számodra optimális megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?