Így tudod valóban betartani az újévi fogadalmakat

Újra itt a január, ezzel elérkezett az újévi fogadalmak ideje is. Ilyenkor mindenki igyekszik olyan célokat kitűzni maga elé, amivel majd jobbá teheti addigi életét. Igen ám, de legtöbbször a kezdeti nagy lendület már februárra alábbhagy, márciusra pedig már sokszor arra sem emlékszünk, milyen terveket szövögettünk az újabb évre két koccintás között. Pedig vannak fogadalmak, amiket érdemes lenne betartanunk.

Így tudod valóban betartani az újévi fogadalmakat

Az új év kezdete mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk azt, milyen változásokat is szeretnénk az életünkben. A leggyakoribb fogadalmak ilyenkor, hogy januártól már tényleg egészségesebben fogunk élni, rendszeresen eljárunk majd mozogni, és a pénzügyeink tekintetében is tudatosabbak leszünk. Kétszer is meggondoljuk majd, mire költünk pénzt, és minden hónapban félre is teszünk majd valamennyit.

Aztán ahogy telnek a hetek és a hónapok, valahogy mégis azon kapjuk magunkat, hogy az edzőterembe is egyre kevesebbszer fordulunk meg, és még a megtakarításunk sem gyarapszik. Éppen ezért érdemes lehet idén az eddigi évektől eltérően komolyabban és megfontoltabban hozzáállni a megvalósításhoz, hogy egy év múlva büszkén tekinthessünk vissza az idei évi eredményeinkre.

A kitűzött cél legyen minél konkrétabb, és párosuljon egy előre meghatározott tervvel!

Ha szeretnéd ebben az évben tudatosabban kezelni a pénzügyeidet, sajnos a legtöbbször nem elég csupán ennyire általánosan megfogalmazni ezt a célt. Ez így ugyanis

túl megfoghatatlan ahhoz, hogy pár héttel később ne járj úgy ezzel a fogadalommal, mint ahogy a legtöbben, tehát eredmények nélkül.

Fontos, hogy ha arra vágysz, hogy az idei évtől tudatosabban kezeld majd a pénzügyeidet, akkor szedd pontokba, milyen területeket is kell, hogy érintsen ez a változás.

Például ha vannak tartozásaid, az már jó kiindulásnak, hogy ezeket ebben az évben csökkented: mondjuk azzal, hogy a havi befizetések mellett minden plusz bevételedet is a törlesztésre szánod, illetve nem veszel fel újabb kölcsönt. Ha szeretnéd, hogy megtakarításod legyen, kitűzheted célul, hogy 1 év múlva milyen összeggel szeretnél rendelkezni. Az is nagyon jó hatással lehet arra, hogy megtartsd a fogadalmad, ha konkrét okból kezdesz el megtakarítani: legyen ez akár autó- vagy lakásvásárlás, vagy az időskori anyagi biztonság. Az a jó terv, aminek az eredményei objektíven mérhetőek.

Inkább kisebb, de megvalósítható célokat tűzz ki magad elé!

Az is komoly problémát jelent az újévi fogadalmak betartásánál, hogy a legtöbben túl nagy célokat tűznek ki maguk elé. Például ha eddig nem voltak megtakarításaid, szinte biztos, hogy pár hónap alatt nem fogsz milliókat félretenni. Éppen emiatt a kedved is el fog menni pár hét alatt az egésztől, és úgy folytatod majd, mint előtte: hónapról hónapra tengődve.

Ennek azonban nem kellene így lennie. Lehet, hogy a kezdetben akár csak havi 5-10 ezer forint megtakarítása nagyon kevésnek tűnik, de még ez is több, mint a semmi. A havonta félretett összeget aztán idővel növelni is lehet, és az a legfontosabb, hogy ne add fel néhány hónapon belül. Emellett kezdetben dönthetsz úgy, hogy otthon, egy borítékba gyűjtöd ezt a pénzt, később viszont megtakarítási eszközt is választhatsz a még hatékonyabb gyüjtögetéshez. Évek alatt ugyanis a sok kicsi is sokra megy, de ezért bizony tenni kell.

Mindig az eredmény lebegjen a szemed előtt!

Az, hogy jobb irányba változzon az életed, bizony általában nehézségekkel, lemondásokkal jár. Az eredmény csak idővel mutatkozik meg, de sokszor a szenvedés, ami annak elérésével jár, már az első napokon is. Ha le szeretnél fogyni, bizony fárasztó lesz munka után rávenned magad, hogy elmenj mozogni, de az sem lesz könnyű, hogy az étkezésedet megváltoztasd. Így van ez a pénzügyek terén is: ahhoz, hogy megtakarításod legyen, vissza kell majd fognod a kiadásaidat, ami önfegyelmet igényel majd.

Nem fogunk hazudni, az elején valószínűleg nehéz lesz, és sokszor jut majd eszedbe, hogy minek csinálod, mert a lemondás már az első napokon is jelen lesz, míg a látványos eredményre hónapokat, éveket kell majd várnod.

De ilyenkor érdemes újra elővenni az előre gondosan megírt tervet, és emlékeztetni magad arra, ha még most nem is látszik, a várható eredmény megéri ezt az áldozatot. Gondolj arra, milyen jó érzés lesz, mikor eléred a célt, és milyen büszke lehetsz majd magadra, hogy sikerült.

Tarts ki az újévi fogadalmaid mellett!

Ha tettél arra vonatkozóan fogadalmat, hogy tudatosabban kezeled majd a pénzügyeidet, arra biztatunk, hogy a tanácsainkat megfogadva tarts ki mellette, ha pedig nem, még nem késő pótolni. Sokszor nem lesz könnyű kitartani a döntésed mellett, és tenni azért, hogy elérd a célodat, és jobb pénzügyi helyzetbe hozd magad, de a várható eredmény kétségkívül megéri a fáradozásokat: végre egyenesbe hozhatod az életedet.

Ahogyan írtuk, érdemes tehát minél konkrétabb célokat megfogalmaznod, amikhez részletes tervet sem árt írni. Jobb inkább kis lépésekkel haladni, mint akkora fába vágni a fejszédet, amivel nem bírsz majd, ezért 1-2 hónap alatt fel is hagysz a megvalósítással. Akár néhány hónap múlva, amikor már hozzászoksz ahhoz, hogy havi szinten félreteszel valamekkora összeget, akár már most érdemes lehet megtakarítási eszközben gondolkodnod.

Ha végre belevágnál, hogy megalapozd a nyugdíjas éveidet, számos lehetőséged van a megvalósításhoz

Ha például arra jutottál, hogy eleget halogattad, hogy nyugdíjcélú megtakarításod legyen, és eljött az ideje felkészülnöd az időskorodra, 3 államilag elismert és támogatott lehetőség is rendelkezésedre áll: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ezekkel ráadásul

nemcsak a befizetéseidet gyűjtögetheted, de a kamatok, illetve az évi 20%-os állami támogatás is gyarapítja majd a megtakarításodat.

A döntés előtt azonban számos szempontot érdemes mérlegelni, hogy a lehető legjobban járhass. Ehhez a legtöbb esetben érdemes szakértő segítségét kérni, mert nem mindig az lesz az igényeidhez és lehetőségeidhez leginkább illeszkedő választás, ami elsőre jónak tűnik. Iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásra, hogy közösen megtalálhassuk a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Gyimesi Henriett
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2018-2019 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?