Így tudjuk rögzíteni a nyugdíjkorhatárt!

Verba György

Létezik egy olyan lehetőség, amellyel el tudjuk érni, hogy ne érintsen bennünket a várható nyugdíjkorhatár emelkedés. Számos ember jelezte ez irányú aggályait, mondván nem éri meg megtakarítani nyugdíjra, hiszen olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy azt meg sem fogjuk élni. Szerencsére van egy megoldás, amivel minden lehetséges eshetőségre fel tudunk készülni. A megoldás neve nyugdíjbiztosítás.

Mitől félünk egy nyugdíj megtakarítással kapcsolatban?

Vannak, akik viszont az államtól való félelmüknek adnak hangot, ők attól tartanak, hogy az egyéni nyugdíj előtakarékosságuk is a magánnyugdíjpénztár sorsára juthat. Ez szerencsére nem történhet meg, hiszen jelentős különbség van a magánnyugdíjpénztár, és egy nyugdíjbiztosítás között. Elég, ha csak azt említjük, hogy a magánnyugdíjpénztári megtakarítás a bruttó jövedelemből volt finanszírozva, míg a nyugdíjbiztosítás már az adózott nettő keresetünkből. Ha ez a téma is érdekel, akkor kattints ide részletekért!

Ne feledjük el a „Mi lesz a pénzzel, ha meghalok” témakört sem. A nyugdíjbiztosítás, egy különleges életbiztosítás, tehát abban az esetben, ha nem mennénk nyugdíjba egy esetleges haláleset miatt, akkor az általunk megjelölt kedvezményezett adó-, és illetékmentesen jut a pénzhez.

Harmadik félelmünk pedig a nyugdíjkorhatár emelkedése. Ennek az aggodalomnak van a legnagyobb realitása, de szerencsére ezt a problémát is tudjuk kezelni.

Problémák a nyugdíjkorhatárral

Közelítsük meg a nyugdíjkorhatárt pénzügyi szempontból! A jelenlegi nyugdíjasok átlagosan 100.000 forint nyugdíjból élnek, míg az átlagkereset 153.500 forint (KSH adatok szerint). Ez azt jelenti, hogy az átlagkereset nagyjából 66%-a jut átlagos nyugdíjra.

Társadalmi szempontból pedig egyértelmű, hogy öregszünk. Egyre több lesz a nyugdíjas, és egyre kevesebb a gazdaságilag aktív ember. Az állam most is nehezen fizeti ki a nyugdíjakat, a nyugdíjasok pedig elégedetlenek a nyugdíjakkal, ezért egyértelmű változtatni kell a rendszeren.

Az állam ezt úgy teheti meg, hogy nyugdíjakat csökkenti (jelenleg havi 28.500 forint a minimál nyugdíj), vagy pedig úgy hogy növeli a nyugdíjkorhatárt, így kevesebb embernek kell nyugdíjat fizetni.
Ez utóbbi teljesen megmagyarázható, hogy fejlődik a tudomány, az egészségügy, és kimutatható, hogy az átlagéletkor is folyamatosan nő, Az Európai Unióban így is nálunk a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár, így reális „félelem”, hogy emelkedni fog 70-75 éves korra. Egyénileg azonban ezt ki lehet védeni.

Vonuljunk nyugdíjba 65 éves korunkban!

A nyugdíjbiztosítás nem csak teljesen védett az államtól, garantáltan nem veszik el az itt gyűjtött pénzünk, de még a nyugdíjkorhatár emeléstől is függetlenedni tudunk.

A nyugdíjbiztosítás egyik fontos szolgáltatása, hogy legkésőbb a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatár elérésekor kifizeti az összegyűlt összeget. A jelenlegi törvényi szabályzás szerint ez a 65. születésnapunkon jöhet el. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A 65 éves nyugdíjkorhatár a gyakorlatban

Tételezzük fel, hogy most 45 évesek vagyunk, keresünk nettó 180.000 forintot, a nyugdíjkalkulátor segítségével kiszámoljuk, hogy 94.634 forint állami nyugdíjat kapunk. Időközben az állam azonban felemeli a nyugdíjkorhatárt 70 évre, így a tervezett 2035 helyett 2040-ben mehetnénk nyugdíjba.

Ha leindítottuk a nyugdíjbiztosításunkat havi 31.000 forinttal, akkor a 65 éves korunktól 87.021 forinttal számolhatunk havonta, 15 éven át. Érdemes azonban megnézni a nyugdíjbiztosítás kalkulátor eredményeit is, hiszen ez az összeg lecsökkenhet akár havi 67.308 forintra is, ha nem a megfelelő nyugdíjbiztosítást választjuk.

Azért is fontos, hogy jól válasszunk, mert a nyugdíjbiztosítás a 65. születésnapunkon téríteni fog. Amennyiben nem megfelelő mennyiségű tőke áll a rendelkezésünkre, akkor szűkülnek a lehetőségeink, havi 20.000 forint ugyanis nem kevés pénz. Egyébként szabadon dönthetünk úgy, hogy nem érdekel minket a 70 éves nyugdíjkorhatár, és nem dolgozunk tovább, hiszen a megélhetésünk biztosított a nyugdíjbiztosításból kapott tőke jóvoltából.

Akár dolgozhatunk tovább még 1-2 évet, vagy akár egészen 70 éves korunkig, de az a lényeg, hogy csak a mi döntésünkön múlik. Saját kezünkbe vettük az életünket.

Csak a nyugdíjbiztosítással lehet fixálni a nyugdíjkorhatárt

Sokan meglátták a jót a nyugdíjbiztosítások 2014.01.01-i életre hívásában, de mintha ez a tény nem jutott volna (még) el igazán a köztudatba. Mindenkinek meg van a lehetősége, hogy 65 éves korában nyugdíjba menjen, és ne kelljen további éveket is robotolással töltenie. Ha kérdés merült fel benned, akkor töltsd ki az adatlapot, és megválaszolom! Megalapozott, kalkulációkkal alátámasztott tények alapján választanál nyugdíjbiztosítást? Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és elkészítjük a megfelelő számításokat, hogy minél magasabb nyugdíj-kiegészítést tudj magadnak felépíteni!

Ezt a cikket 2086 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555