Így lehet akár 30 évesen nyugdíjba vonulni

Richter Ádám

Amerikában nem ritka az „early retirement”, vagyis a korai nyugdíjba vonulás, de már Magyarországon is hallani olyan esetekről, mikor valaki feladja a nyolcórázós alkalmazotti létet, és a megtakarításaiból él. Kiderítettük, mi a sikerük titka.

A Pénzcentrum  cikkezett nemrég két magyar fiatalról, akik egymástól függetlenül úgy döntöttek, hogy feladják állandó munkahelyüket, és a megtakarításaikból fognak élni az életük hátralévő részében. Heti néhány órát ugyan továbbra is dolgoznak, de csak olyan munkát vállalnak el, amihez kedvük van. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen nyugdíjba vonultak a saját megtakarításaiknak köszönhetően.

Mekkora megtakarításra van ehhez szükség?

Sokan álmodoznak ilyen életről, miközben mókuskerékben érzik magukat a munkahelyükön. Tény, hogy a korai nyugdíj csak kevesek kiváltsága. Ha ilyenben gondolkodsz, nincs könnyű dolgod. Pénzügyi szakemberek kiszámolták, hogy az éves megélhetési költséged 25-szörösére van szükséged megtakarításként, hogy szimplán annak hozamaiból megélhess az addigi életszínvonaladon.

Ha havi nettó 170 ezres fizetéssel számolunk (mivel ez az átlag), aminek 90%-át költöd el, vagyis ennyi kell a megélhetésedhez, akkor az havi szinten 153 ezer forint. Ennek fényében így néz ki a matek: 153 000 Ft × 12 hónap × 25 = 45 900 000 Ft. Vagyis 46 milliós megtakarításnál már szimplán a hozamokból (pl. kamatokból) meg lehet élni. Ez azért nem kevés pénz.

Kisebb összeggel is működik

Azt a luxust kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen fiatalon nyugdíjba vonuljanak, de azért még van mit tanulni a srácoktól. Hiszen egy nyugdíjcélú megtakarítás nagyon hasonló elveken alapszik.

A többség számára az lesz a „korai” nyugdíjazás, ha 65 évesen egyáltalán nyugdíjba vonulhatnak. Két-három évtizeden belül várhatóan annyira lecsökken az állami nyugdíj mértéke, hogy kénytelen leszel dolgozni még ennyi idősen is – persze ha az egészségügyi állapotod egyáltalán lehetővé teszi. De az sem lenne meglepő, ha a nyugdíjkorhatárt 70-re emelnék (egyes nyugat-európai országokban egyre többet beszélnek erről).

Vagyis kijelenthető, hogy 65 évesen az tud csak anyagi biztonságban nyugdíjba vonulni, aki addig valamilyen megtakarítást halmozott fel. Ilyen például az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a NYESZ. (Nem összekeverendőek a magánnyugdíjpénztárakkal, mert az egy teljesen más intézmény.) Ezek olyan megoldások, amikkel havi 5-10 ezer forintból többmilliós nyugdíjtőke halmozható fel, ha időben elkezdesz félretenni.

Mibe fektettek a sikeres fiatalok?

A két említett fiatalember sem csinált mást, mint megtakarított, gyűjtögetett és – ami nagyon fontos – befektetett. Mindketten alkalmazottként élték az életüket, nem születtek milliárdosnak. A megtakarításaiknak köszönhetően mégis kiemelkedtek az átlagból. Ráadásul kiszámítható részvényekbe fektettek (pl. Apple, IBM, Magyar Telekom, MOL stb.), vagyis még csak nagy kockázatokat sem vállaltak. (És egyébként ugyanezt csinálják mind a mai napig.)

Tudod, mi működik ugyanilyen elven?

A nyugdíjcélú megtakarítások nagyon hasonlóan működnek. Ezeket ugyanúgy értékpapírokba fektetik, vagyis állampapírokat, kötvényeket vagy – ahogy a két úriember – részvényeket vesznek rajta, és így tudnak neked hozamot termelni.

Annyit érdemes hozzátenni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár esetében inkább a magyar állampapír a hangsúlyos. A másik kettő megoldás viszont mindenféle eszközalapot kínál (kötvény, részvény, pénzpiaci stb.). E kettő közt is van különbség: a NYESZ-nél nem kapsz asszisztenciát a befektetéseid mellé, a nyugdíjbiztosításnál viszont aktív vagyonkezelést vehetsz igénybe, vagyis nem kell profi szinten értened a pénzügyekhez.

Kövesd a példájukat!

Ahogy ezt olvastad, biztos te is beleképzelted magad a milliomosok helyébe. Majd lemondóan legyintettél, hogy mindez csak álom. Pedig az nagyon is valóság, hogy legkésőbb nyugdíjas korodra milliomossá válhatsz. A siker receptje tényleg csak ennyi:

  1. rendszeres megtakarítás
  2. a megtakarítások befektetése

Kellő kitartással és pénzügyi tudatossággal elérhető a kívánt cél, ha ezt a kettőt betartod. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki a nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat! Meg fogsz lepődni, hogy viszonylag kevés pénzből milyen sokat össze lehet gyűjteni.

Pedig nem szépítjük az eredményt. A kalkulátort azért fejlesztettük ilyen alapossággal, mert a célunk az volt, hogy minél reálisabb képet kapj a jövőbeli kilátásaidról. Így láthatod, mennyit nyernél az előtakarékossággal – vagy épp mennyi pénzről mondasz le, ha halogatsz, és nem élsz a lehetőséggel.

Így lehet még pontosabb a becslés

Persze még a kalkulátornál is pontosabb képet tudunk úgy adni, ha személyesen is megismerünk téged, és felmérjük az élethelyzeted és az elérni kívánt céljaidat. Jelentkezz  személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes, és megtervezzük a személyes nyugdíjstratégiádat.

Ha egyelőre csak online szeretnél kérdezni, akkor a cikk alatt kérdezz bátran!

Ezt a cikket 1209 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555