Így lehet akár 30 évesen nyugdíjba vonulni

Richter Ádám | Mánia Fitness
Richter Ádám

Amerikában nem ritka az „early retirement”, vagyis a korai nyugdíjba vonulás, de már Magyarországon is hallani olyan esetekről, mikor valaki feladja a nyolcórázós alkalmazotti létet, és a megtakarításaiból él. Kiderítettük, mi a sikerük titka.

A Pénzcentrum  cikkezett nemrég két magyar fiatalról, akik egymástól függetlenül úgy döntöttek, hogy feladják állandó munkahelyüket, és a megtakarításaikból fognak élni az életük hátralévő részében. Heti néhány órát ugyan továbbra is dolgoznak, de csak olyan munkát vállalnak el, amihez kedvük van. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen nyugdíjba vonultak a saját megtakarításaiknak köszönhetően.

Mekkora megtakarításra van ehhez szükség?

Sokan álmodoznak ilyen életről, miközben mókuskerékben érzik magukat a munkahelyükön. Tény, hogy a korai nyugdíj csak kevesek kiváltsága. Ha ilyenben gondolkodsz, nincs könnyű dolgod. Pénzügyi szakemberek kiszámolták, hogy az éves megélhetési költséged 25-szörösére van szükséged megtakarításként, hogy szimplán annak hozamaiból megélhess az addigi életszínvonaladon.

Ha havi nettó 170 ezres fizetéssel számolunk (mivel ez az átlag), aminek 90%-át költöd el, vagyis ennyi kell a megélhetésedhez, akkor az havi szinten 153 ezer forint. Ennek fényében így néz ki a matek: 153 000 Ft × 12 hónap × 25 = 45 900 000 Ft. Vagyis 46 milliós megtakarításnál már szimplán a hozamokból (pl. kamatokból) meg lehet élni. Ez azért nem kevés pénz.

Kisebb összeggel is működik

Azt a luxust kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen fiatalon nyugdíjba vonuljanak, de azért még van mit tanulni a srácoktól. Hiszen egy nyugdíjcélú megtakarítás nagyon hasonló elveken alapszik.

A többség számára az lesz a „korai” nyugdíjazás, ha 65 évesen egyáltalán nyugdíjba vonulhatnak. Két-három évtizeden belül várhatóan annyira lecsökken az állami nyugdíj mértéke, hogy kénytelen leszel dolgozni még ennyi idősen is – persze ha az egészségügyi állapotod egyáltalán lehetővé teszi. De az sem lenne meglepő, ha a nyugdíjkorhatárt 70-re emelnék (egyes nyugat-európai országokban egyre többet beszélnek erről).

Vagyis kijelenthető, hogy 65 évesen az tud csak anyagi biztonságban nyugdíjba vonulni, aki addig valamilyen megtakarítást halmozott fel. Ilyen például az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a NYESZ. (Nem összekeverendőek a magánnyugdíjpénztárakkal, mert az egy teljesen más intézmény.) Ezek olyan megoldások, amikkel havi 5-10 ezer forintból többmilliós nyugdíjtőke halmozható fel, ha időben elkezdesz félretenni.

Mibe fektettek a sikeres fiatalok?

A két említett fiatalember sem csinált mást, mint megtakarított, gyűjtögetett és – ami nagyon fontos – befektetett. Mindketten alkalmazottként élték az életüket, nem születtek milliárdosnak. A megtakarításaiknak köszönhetően mégis kiemelkedtek az átlagból. Ráadásul kiszámítható részvényekbe fektettek (pl. Apple, IBM, Magyar Telekom, MOL stb.), vagyis még csak nagy kockázatokat sem vállaltak. (És egyébként ugyanezt csinálják mind a mai napig.)

Tudod, mi működik ugyanilyen elven?

A nyugdíjcélú megtakarítások nagyon hasonlóan működnek. Ezeket ugyanúgy értékpapírokba fektetik, vagyis állampapírokat, kötvényeket vagy – ahogy a két úriember – részvényeket vesznek rajta, és így tudnak neked hozamot termelni.

Annyit érdemes hozzátenni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár esetében inkább a magyar állampapír a hangsúlyos. A másik kettő megoldás viszont mindenféle eszközalapot kínál (kötvény, részvény, pénzpiaci stb.). E kettő közt is van különbség: a NYESZ-nél nem kapsz asszisztenciát a befektetéseid mellé, a nyugdíjbiztosításnál viszont aktív vagyonkezelést vehetsz igénybe, vagyis nem kell profi szinten értened a pénzügyekhez.

Kövesd a példájukat!

Ahogy ezt olvastad, biztos te is beleképzelted magad a milliomosok helyébe. Majd lemondóan legyintettél, hogy mindez csak álom. Pedig az nagyon is valóság, hogy legkésőbb nyugdíjas korodra milliomossá válhatsz. A siker receptje tényleg csak ennyi:

  1. rendszeres megtakarítás
  2. a megtakarítások befektetése

Kellő kitartással és pénzügyi tudatossággal elérhető a kívánt cél, ha ezt a kettőt betartod. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki a nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat! Meg fogsz lepődni, hogy viszonylag kevés pénzből milyen sokat össze lehet gyűjteni.

Pedig nem szépítjük az eredményt. A kalkulátort azért fejlesztettük ilyen alapossággal, mert a célunk az volt, hogy minél reálisabb képet kapj a jövőbeli kilátásaidról. Így láthatod, mennyit nyernél az előtakarékossággal – vagy épp mennyi pénzről mondasz le, ha halogatsz, és nem élsz a lehetőséggel.

Így lehet még pontosabb a becslés

Persze még a kalkulátornál is pontosabb képet tudunk úgy adni, ha személyesen is megismerünk téged, és felmérjük az élethelyzeted és az elérni kívánt céljaidat. Jelentkezz  személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes, és megtervezzük a személyes nyugdíjstratégiádat.

Ha egyelőre csak online szeretnél kérdezni, akkor a cikk alatt kérdezz bátran!

Ezt a cikket 137 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555