Így költik el a nyugdíj címén levont pénzedet külföldiekre

Richter Ádám

Közel 28 ezer olyan ember kap nyugdíjat a magyar államtól, akik már nem is ebben az országban élnek. A nálunk élő szovjet nyugdíjasoknak pedig havonta több mint egymilliárdot fizetünk ki nyugdíjra. Nem tűnik mindez túlzásnak, miközben neked valószínűleg már alig lesz nyugdíjad? A felosztó-kirovó rendszer már csak így működik.

A magyar állami nyugdíjrendszer jelenleg úgy működik, hogy a dolgozók befizetéseiből folyósítják a nyugdíjat. Vagyis az egész olyan, mint egy feneketlen kút: amit befizetsz, rögtön el is tűnik. Miközben sokan abban a tudatban vannak, hogy a tőlük levont járulékból lesz nyugdíjuk, a valóság az, hogy a jövő dolgozói fogják őket eltartani. Persze csak ha lesz elég fiatal (túl optimisták azért nem lehetünk).

Amíg viszont nincs nyugdíjkatasztrófa, addig egészen furcsa dolgokra is jut pénz. A külföldre költöző diákokkal még a tandíjat is visszafizettetik, viszont nyugdíjat ugyanúgy folyósítanak az országot elhagyóknak is. Ők azok, akik Magyarországon szerezték meg a szolgálati éveiket, viszont öregkorukban külföldre költöztek.

Az ONYF 2016. januári adatai szerint közel 28 ezer külföldön élő kap magyar állami nyugdíjat. EGT tagállamok lakói jogosultak erre, illetve olyan országok, amelyeknek megállapodása van Magyarországgal (pl. Ausztrália). Ezekbe az országokba folyósítanak a leggyakrabban:

Forrás: ONYF (2016)

Meglepő módon nem a magyarok által sűrűbben lakott szomszédos országok járnak az élen (Ausztria kivételével). Kanadában annyi nyugdíjra jogosult él, mint Szlovákiában és Romániában együttvéve. A legtöbben közülük egyértelműen Németországban élnek, a külföldre utalt nyugdíjak 40%-át ide küldik.

A külföldre folyósított összeg átlagosan 41 000 forint havonta, vagyis a 2016-os magyarországi átlagnyugdíj kevesebb, mint fele. Az eltérések igencsak nagyok: a negatív rekorder 115 forintot kap havonta, viszont a legmagasabb összeg havi 487 000 forint.

Nem csak a kivándorlók kapnak nyugdíjat

Kevesen tudják, de akadnak olyanok is, akik nem nálunk születtek, a szolgálati éveiket valószínűleg nem is Magyarországon szerezték meg, de idősebb korukra ideköltöztek, és emiatt a magyar államtól kapják a nyugdíjukat. Ők az egykori Szovjetunió és Jugoszlávia állampolgárai.

Hogyan szereztek jogosultságot?

Az egészről egy 1963-as szovjet-magyar megállapodás tehet. A két ország egy ún. kétoldalú szociális biztonsági egyezményt kötött, amit aztán egy törvény erejű rendelet vésett kőbe. Jugoszláviával is egy hasonló megállapodás született. Fél évszázad eltelt azóta, de mivel még mindig életben van a rendelet, Magyarország köteles nyugdíjat fizetni az ide költöző orosz, ukrán vagy például a koszovói állampolgároknak.

2016 decemberében 43 995 olyan ember részesült magyar állami nyugdíjban, akik feltehetőleg nem nálunk szerezték meg a szolgálati éveiket. Nekik ebben a hónapban összesen 1,12 milliárd forintot fizettek ki nyugdíjként. Ők átlagosan 98 984 forintot kaptak havonta 2016-ban.

A bérekhez képest nem tűnik soknak egy ekkora nyugdíj, viszont hozzá kell tenni, hogy az országban élő kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint fele havi 100 ezer forintot sem kap.

Nem vagy teljesen tehetetlen

Nem tudod befolyásolni, mire költik a tőled levont nyugdíjjárulékot, de annyiban biztos lehetsz, hogy nem rád. A munkával töltött éveiddel csak jogosultságot szerzel a nyugdíjra, de hogy a megélhetésedet biztosítani tudja-e majd, azt senki sem garantálja. Jelenleg a korábbi bér nagyjából 72%-át fizetik ki, de a 2040-es nyugdíjak már csak a bér 40%-át tudják majd biztosítani a becslések szerint. Vagyis nyugdíjad éppen lehet lesz, csak kérdés, mire lesz elég.

Ezért érdemes privát megtakarítást felhalmozni a nyugdíjas évekig, mert az a te pénzed, így garantáltan te is fogod megkapni, és nem más. Már háromféle államilag támogatott nyugdíjcélú megoldás közül is választhatsz: ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás vagy a NYESZ. Mint látod, az állam is arra szeretne ösztönözni, hogy tegyél félre magadnak.

Mindhárom megoldásról sokat lehetne beszélni, de talán eredményesebb, ha te magad teszed fel nekünk a kérdéseidet. Jelentkezz személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes, és elbeszélgetünk a lehetőségeidről.

Ha egyelőre csak online szeretnél kérdezni, akkor a cikk alatt kérdezz bátran!

Ezt a cikket 1202 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555