Így készülünk a nyugdíjra mi magyarok

Van még hova fejlődnünk a nyugdíjprobléma megoldásában. Jelenleg úgy tűnik, tisztában vagyunk azzal, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül keserves évek várhatnak ránk, de ezt vagy nem fogadjuk el, és nem teszünk semmit, vagy megtakarítunk, de nem a megfelelő mértékben. Pedig, ha egy picit jobban odafigyelünk, akkor akár 3-4-szer akkora nyugdíjunk is lehet.

Ilyenek az elvárásaink, elképzeléseink

A Randstad 2015 első negyedéves Workmonitor kutatásából egyértelműen kiderül, hogy mire számítunk, és mit szeretnénk, mi magyarok a nyugdíjjal kapcsolatban.

Először is az ország 77%-a arra számít, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell a megélhetése miatt, konkrétan minden 6. ember úgy sejti, hogy 70 éves kora után vonulhat csak nyugdíjba.

Pedig nem szeretnénk ilyen sokáig dolgozni, sőt, a kutatása arra világított rá, hogy a munkavállalók szerint az ideális nyugdíjkorhatár 57 év lenne, ami jóval a mostani nyugdíjkorhatár alatt van.

Mi a valóság a nyugdíjjal kapcsolatban?

Először is, jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, ami szép fokozatosan növekedni fog, mivel a társadalmunk rohamosan öregszik. Erről itt tudsz részletesen olvasni.

Ami pedig a várható nyugdíjakat illeti 1 biztos: A nyugdíjminimum az havonta 28.500 forintban van megállapítva.

Az állami nyugdíj megállapítása folyamatosan változik, csakhogy a leggyakoribb példát említsük: Sokan még mindig úgy tudják, hogy csak az utolsó 5 ledolgozott évünk bejelentett bére számít. Ez valóban volt így, de 1998.01.01-től már nem így számolják, mert a mindenkori bejelentett fizetésünket alapul veszik egy bonyolult számítás során.

Az oldalon található nyugdíjkalkulátorral azonban két kattintással meg lehet nézni, hogy a jelenlegi szabályzás mellett mekkora állami nyugdíjra számíthatunk. A nyugdíjkalkulátor egyértelműen kimutatja, hogy messze nem kapjuk meg azt az összeget, mint amennyit most keresünk, így nem marad más csak a nyugdíj megtakarítás.

A nyugdíj megtakarításaink európai viszonylatban

Mivel valahogy pótolnunk kell a nyugdíjhiányt, ezért nem is azon kell gondolkoznunk, hogy megtakarítsunk-e, hanem azon, hogy fizetésünk hány százaléka lesz elegendő. A fent is említett Randstad cég erre mutatkozóan is pontos adatokat mutat meg számunkra, így meg tudjuk nézni, hogy azok, akik megtakarítanak (Magyarországon nagyon alacsony az arány a többi országhoz képest), a keresetük hány százalékát teszik félre. Ráadásul össze is tudjuk hasonlítani, hogy a környező országokhoz képest milyen nyugdíj előtakarékoskodók is vagyunk.

Így készülünk a nyugdíjra mi magyarok
100 nyugdíj előtakarékoskodóból ki milyen arányban takarékoskodik?

forrás: Randstad

Magyarországon,akik megtakarítanak, ott 100 emberből 70 a fizetése 5%-át fordítja nyugdíjra, vagyis mindössze 30% az, aki ennél többet tesz félre. Velünk szemben mondjuk a lengyeleknél 46% ez az arány, a cseheknél pedig 54%. Az átlagfizetés (bruttó 235.100 forint), 1 gyermekes szülő esetén nettó 153.991 forint, aminek az 5%-a megy nyugdíjra, konkrétan 7.700 forint.

Aki nyugdíjra megtakarít, az már hozott egy jó döntést, így semmiképpen nem kritizálni szeretnénk senkit, csak felhívni a figyelmet arra, hogyha nem megfelelő összeget takarítunk meg, akkor még mindig nem éljük el a célunkat, vagyis nem tüntetjük el a nyugdíjhiányt (teljesen).

Számoljunk utána, hogy miért nem elég a fizetésünk 5%-a nyugdíj előtakarékosságnak!

Mire lesz elég a nyugdíj megtakarításunk?

Maradjunk a szokásos adatoknál, vagyis számoljunk a magyarországi átlagkeresetnél, számoljunk nettó 150 ezer forinttal, vagyis a megtakarítások összege havi 7.500, 15 ezer, 30 ezer, és 60 ezer forint lesz! Minden évben 8%-os hozamot érünk el, 3%-os értékkövetés, és 3%-os infláció mellett.

Így készülünk a nyugdíjra mi magyarok
Elég a fizetés 5%-át félretenni nyugdíjra?

Az összegek az éves 3%-os inflációval csökkentettek.

Pirossal látjuk a táblázatban azokat az eseteket, amikor az állami nyugdíj, és a nyugdíjbiztosításból várható havi járadék együtt nem éri el a 150 ezer forintot, amit most keresünk.

Csak abban az esetben elég a fizetésünk 5%-át félretenni nyugdíjra, ha még 40 évünk van az aktuális nyugdíjkorhatárig (65. életév). Viszont azt is érdemes észrevenni, hogy ha már csak 14 évünk van a nyugdíjig, akkor a fizetésünk 20%-a sem elegendő.

Megfelelő összeggel indítsunk nyugdíj megtakarítást!

A nyugdíj megtakarítás elindítása egy helyes, és dicséretes döntés. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne verjük át magunkat. Ha nem a megfelelő összeggel indítjuk el a szerződést, akkor nem is a kívánt eredményt fogjuk elérni. Hiszen nem mindegy, hogy 13.500 forintot, vagy 60 ezer forintot tesz hozzá az állami nyugdíjhoz. Kérdésedet szívesen megválaszolom, ha kitöltöd az alul található adatlapot. El szeretnél indítani egy nyugdíj megtakarítást, ráadásul a megfelelő összeggel? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával a pontos számításokat elvégezzük, így garantáltan megfelelő nyugdíjat tudsz kiépíteni magadnak.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?