Így igényeld vissza az adókedvezményt a nyugdíjbiztosításod után! Kitöltési útmutató

Frissítés: Adóbevallás 2018 – kitöltési útmutató

Ezekben a napokban/hetekben érkezik meg hozzánk az egyéni adóbevallásos boríték. Még mindig sokan vannak, akik egyénileg töltik ki az állam felé benyújtandó formanyomtatványt, de akadnak olyanok is, akik elektronikusan intézik, vagy egy könyvelő segítségével. Most megmutatom, hogy minden esetben hogyan töltsük ki úgy az adóbevallásunkat, hogy az állam biztosan elutalja a nyugdíjbiztosítás után járó SZJA kedvezményt.

Miért fontos az adóbevallás a nyugdíjbiztosításhoz?

Nagyon fontos, hogy az államilag támogatott nyugdíjbiztosításokra a gyakorlatban nem állami támogatás jár, hanem adókedvezmény. Az adókedvezmény pedig nem más, mint a rendelkezési jog, hogy az adott évben (jelen esetben 2015) befizetett adóinkból visszaigényelhetünk.
A nyugdíjbiztosítások esetében ez a nyugdíjbiztosításra befizetett díjak 20%-a, legfeljebb 130.000 forint.

A formanyomtatvány

Az adóbevallásból kiemeltem azt a részt, amely a nyugdíjbiztosításra vonatkozik, és megjelöltem a számunkra fontos kitöltendő részt is (1453-02):

Így igényeld vissza az adókedvezményt a nyugdíjbiztosításod után! Kitöltési útmutató
Adóbevallás 1453-02

Az alábbi adatokra lesz a nyomtatványban szükség:

  • mekkora adójóváírásra vagy jogosult?
  • melyik biztosítónál fut a nyugdíjbiztosításod?
  • a biztosító adószáma
  • a biztosító bankszámlaszáma
  • mi a szerződésazonosítód? (kötvényszám)

Összegyűjtöttem egy táblázatba a biztosítókat, és az adószámaikat, hogy csak egyszerűen ki tudd írni a megfelelő adatokat a táblázatból:

Így igényeld vissza az adókedvezményt a nyugdíjbiztosításod után! Kitöltési útmutató
Biztosítók adatai az adókedvezmény visszaigénylésjez

Az adatok a biztosítók honlapjáról származnak.

A formanyomtatványnál zölddel jelöltem, hogy az aktuális rubrikába a táblázat melyik oszlopából válaszd ki azt, amelyik rád vonatkozik.
A a biztosítók egy levélben megküldik (igazolás), hogy mekkora összeget tudunk visszaigazolni, legkésőbb február 15-ig. Az Union, és a MetLife Biztosítók már jelezték, hogy elkezdték kiküldeni ezeket a nyomtatványokat. Ebben a dokumentumban minden adat szerepelni fog, amire szükségünk lehet.

Töltsük ki precízen, hogy megérkezzen az SZJA kedvezmény!

Azért készítettem ezt a cikket, mert a nyugdíjbiztosítások egyik legfőbb mozgató rugója a visszaigényelhető adókedvezmény. Amennyiben ezt nem, vagy hibásan igényeljük vissza, akkor utólag nem lesz rá lehetőség, és nem csak az idei X ezer forintot veszítjük el vele, hanem azokat a hozamokat is, amit termelt volna számunkra a szolgáltatásig. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot! Amennyiben még nincs nyugdíj megtakarításod, de szeretnél, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük a nyugdíj-kiegészítésedet, és megtaláljuk a megfelelő megoldást, amire adókedvezményt is igénybe tudsz venni.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?