Így használd a NYESZ számlát 2015-ben!

Verba György

Tudod, hogy miért válaszd a NYESZ számlát? Sok indok szólhat mellette elég csak az alacsony költségekre gondolni, vagy az állami támogatásra. Ez egy rendkívül életképes konstrukció, ami neked is a hasznodra lehet. Nézzük meg, hogy mit kell tudnod róla, és mikor lehet hatékony nyugdíj előtakarékosság!

Ezt tudtad az adókedvezményről?

Ahogy a bevezetőben is említettem adójóváírást igényelhetsz a NYESZ számlára. Ennek mértéke az adott évben befizetett összegek 20%-a, maximum 100.000 forint. (Ha 2020-ig visszavonulsz, akkor lehet akár 130.000 forint is) Ez eddig egyértelmű, de abban az esetben, ha van egy másik államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságod is, akár egy önkéntes nyugdíjpénztár, akár egy nyugdíjbiztosítás, akkor összesen 280.000 forintot tudsz visszaigényelni. Ez azt jelenti, hogy érdemes akár több nyugdíj előtakarékosságot futtatni egyidejűleg, hiszen több lábon állsz, illetve több adókedvezményt igényelhetsz vissza.

Hogyan tudsz NYESZ számlát nyitni?

Ha bemész valamelyik bankba, ahol lehet nyugdíj előtakarékossági számlát indítani (itt találod őket), akkor nagyjából 5 perc alatt el tudja intézni egy banki ügyintéző. A megnyitáshoz elegendő, ha nálad vannak a személyes okmányaid, és 5.000 forint, ugyanis minimum ekkora összeget kell elhelyezni ezen a speciális megtakarítási számlán. Egyszerre csak egy NYESZ számlád lehet, amit a NYESZ-R jelzéssel kell ellátnod, ez után kapsz majd igazolást a befizetéseidről, ami alapján az állam utalja az adóvisszatérítést.

Rugalmas a NYESZ számla?

Egyrészt nincs rendszeres díjfizetési kötelezettség, ami nem igazán előny, hiszen így nagy fegyelem kell hozzá, hogy minden évben az előre tervezett összeg a számlára kerüljön. A tőkéhez való hozzájutás sem egyszerű hiszen ha 10 éven belül hozzányúlsz anélkül, hogy nyugdíjba vonulnál, akkor az összes adókedvezmény 120%-át az államnak vissza kell utalnod, sőt az elért nyereséget egyéb jövedelemként le kell adóznod (27%+16%=43%). Ha 10 éven belül nyugdíjba mész, akkor az adójóváírásokat megtarthatod, de a nyereségre ugyanúgy vonatkozik az SZJA, és EHO fizetési kötelezettség, mint az előbbi esetben.

Mekkora lehet a nyereséged?

Ez teljesen tőled függ, hiszen ahogy a bevezetőben is említettem a költségek alacsonyak, de ez egy olyan értékpapírszámla, ahol Te intézed a befektetési folyamatot. Különböző állampapírok, kötvények, részvények, és befektetési jegyek egész sora közül kell magadnak menedzselni a portfóliót. Amennyiben csak ez az egy nyugdíj megtakarításod van, akkor (is) érdemes értened ezekhez, különben egyértelműen jobban jársz a másik 2 támogatott nyugdíj előtakarékossággal. Ezeknél ugyanis helyetted kezelik a befektetéseket. Amennyiben e mellett párhuzamosan fut például egy nyugdíjbiztosítás, akkor viszont lehet jó ötlet, hogy ezen a számlán rendszeresen veszel egy relatív jó hozamú államkötvényt, ami biztosan elér pár százalék hozamot. Ilyenkor ugyanis ez a pénzed is gyarapszik (kamatadó-; és EHO mentesen), és még extra adójóváírást is szerzel magadnak. Ez a nyugdíjas korodban jól jöhet.

Készülj a nyugdíjra több megtakarítással!

Ebben a cikkben kicsit közelebb hoztam hozzád a NYESZ számlát. Nem egy bonyolult nyugdíj előtakarékosság, és meg lehet a helye a Te életedben is. A legjobb megoldás, ha van egy menedzselt nyugdíj megtakarításod, és mellé egy NYESZ számlád, ha ezt a kettőt végigviszed a nyugdíjas korodig, biztosan kellemes nyugdíjas évek állnak előtted! Ha kérdeznél a témával kapcsolatban, töltsd ki az alul lévő űrlapot, és megválaszolom a kérdést! Konkrét lépéseket tennél a megfelelő nyugdíj-kiegészítés érdekében? Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadás keretein belül! Egy óra alatt kidolgozzuk a megfelelő stratégiát, és megtaláljuk az ehhez illő legjobb megtakarítás(oka)t!

Ezt a cikket 2119 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555