Hogyan vehető igénybe a legtöbb adókedvezmény nyugdíj-előtakarékossággal?

Richter Ádám

Kevesen tudják, de akár 280 ezer forint adójóváírást is tudsz szerezni évente, amit később nyugdíjként fognak kifizetni neked, természetesen kamatokkal megtámogatva. Ehhez azonban több nyugdíjcélú megtakarítást is indítani kell. Mutatjuk, hogyan tudod maximálni az adókedvezményt.

Az állam támogatja, ha gondoskodsz időskori megélhetésedről, ezért lehetővé teszi, hogy visszaigényelj valamennyit a befizetett személyi jövedelemadódból. Általános szabály, hogy az éves nyugdíjcélú befizetésed 20%-át kaphatod vissza az szja-dból. Ezt egyébként ügyfélkapun keresztül néhány kattintással meg lehet tenni, ennek itt olvashatsz utána.

Azt nem árt viszont tudnod, hogy a 20%-os támogatás éves maximuma megtakarításonként eltér.

A nyugdíjbiztosítások esetében a 20%-os adókedvezmény éves szinten maximum 130 ezer forint lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) felső határa 130 ezer forintról 100 ezer forintra csökkent. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 150 ezer forint az éves maximum.

Melyik illik hozzám a 3 közül?

A kattintás után megtudhatod, melyik nyugdíj-előtakarékosság illik hozzád a 3 közül.

Te azonban nem csak egyik vagy másik megtakarítást veheted igénybe, hanem akár mind a hármat is egyszerre. Ez összesen 380 ezer forintot jelentene elviekben, de a három megtakarítással együttesen csak 280 ezer forint adó igényelhető vissza a törvény értelmében.

A pénztárak helyzete speciális

Mielőtt számolgatni kezdenénk, mi fér bele a 280 ezres keretbe, azt sem árt tudni, hogy a pénztárakra együttesen lehet felvenni 150 ezer forintot. Ez azért fontos, mert nem csak önkéntes nyugdíjpénztár létezik. A pénztáraknak még kettő másik (nem nyugdíjcélú!) típusa van: az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Ezek után is igényelhető vissza szja, de a nyugdíjpénztárral osztoznak az éves 150 ezres kereten.

Ha kizárólag nyugdíjban gondolkodunk, akkor ez nem jelenthet problémát. Viszont ha már a jelenben is élnénk a kedvezményekkel, akkor más a helyzet. Az egészségpénztárnak és az önsegélyező pénztárnak pont ez a hatalmas előnye, hogy az elindításuk után nem sokkal már használható is a megtakarítás bizonyos meghatározott célokra (gyógyszerek, lakáshitel-törlesztés, bébitápszerek és még nagyon sok minden finanszírozható belőle). Így érdemes elgondolkodni azon, hogy a 150 ezres pénztári keretet nem teljes egészében nyugdíjra fordítjuk.

Viszont kétségtelen, hogy a nyugdíj kérdése rendkívül fontos, amiről a jelenben gondoskodni kell. Hiába vannak aktuális, fontosabbnak tűnő kiadások, a nyugdíjcélú megtakarítás rovására ezek nem mehetnek (ha egy mód van rá). Így ha például valaki önsegélyező pénztárt indít, akkor a nyugdíjáról más módon kell gondoskodnia, főleg ha ki szeretné használni a lehető legtöbb adókedvezményt.

Ha valaki indít egy NYESZ-t, akkor 100 ezer forinttal növeli az éves keretét, ez az önsegélyezővel együtt már 250 ezer forint adókedvezményt jelent. A 280 ezer forinthoz képest ez még mindig 30 ezer deficit, és a mi célunk most a kedvezmények maximalizálása.

Ha nyugdíjbiztosítást indít valaki, akkor az önsegélyezővel együtt meglehet a 280 ezer, ami pont a törvény által előírt éves limit.

Való igaz, hogy a 280 ezer forintos adójóváíráshoz jelentős összeget be is kell fizetni, és nem is állítjuk azt, hogy egy átlagos megtakarítónál ez tipikus gyakorlat lenne. Viszont akinek tekintélyes havi bevétele van, és sokáig halogatta a nyugdíjra gyűjtést, annak most rövid idő alatt kell jelentős nyugdíjtőkét felhalmoznia.

Minél többet keres valaki, annál jobban megérzi nyugdíjasként, mikor visszaesik az életszínvonala.

A vállalkozók különösen nagy bajban lehetnek. Hiába jelentős a bevétele valakinek, ha minimálbér után adózik, mert akkor az állami nyugdíj alapját is ez fogja képezni (a nyugdíjminimum 2008 óta nem emelkedett, jelenleg is 28 500 forint). Erről a problémáról és a megoldásról itt írtam bővebben.

És ha 280 ezer helyett csak mondjuk 200 ezret szeretnél visszakapni, akkor a fentiek ugyanúgy érvényesek.

Fizetek-e elég szja-t ahhoz, hogy vissza tudjam igényelni?

Az éves bruttó béred 15%-át szja-ként fizeted be. A garantált bérminimum 2018-ban bruttó 180 500 Ft, amiből éves szinten 324 900 Ft az szja, vagyis a nyugdíjra visszaigényelhető keretet már ennyiből is kihasználhatod (havi nettó 120 ezret jelent).

Az adókedvezményt is ésszerűen szabad csak maximalizálni

Nem mindegy, hogyan éred el a legtöbb adójóváírást. A 280 ezres keretet úgy is kihasználhatod, hogy elindítod mind a három megtakarítást, és mondjuk 130 ezret kapsz a nyugdíjbiztosítás után, 100 ezret NYESZ-ből, 50 ezret pedig önkéntes nyugdíjpénztárból. Ez viszont nem túl életszerű.

Azért nem, mert a három megtakarításnak más-más jellemzői vannak, és eltérő típusú embereket vonzanak. Valószínűtlen, hogy aki önkéntes nyugdíjpénztárt választ, az mellette még NYESZ-szel is akarjon aktívan foglalkozni. Másrészt ezeknek a megtakarításoknak havi költségük is van, ami bár minimális külön-külön, de a három együttes igénybevételénél már számolni kell ezzel is (pl. NYESZ-nél számlavezetési díj, ÖNYP-nél portfóliókezelés stb.).

Itt is érvényes az az igazság, hogy a nyugdíj-megtakarítási portfóliódat az élethelyzetedhez kell igazítani, ennek kell meghatároznia, mit és milyen arányban érdemes elindítanod.

Szívesen segítünk abban, hogy élethelyzetedhez illő megoldásokat találjunk. Jelentkezz hozzánk ingyenes tanácsadásra minél előbb!

Jelentkezz tanácsadásunkra!

Ingyenes tanácsadásunkon független összehasonlítást kapsz, és megtudhatod, melyik nyugdíj-előtakarékosság illik hozzád a leginkább.

Ezt a cikket 972 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555