Hogyan lehet nyugdíjam a gyermekem után?

Verba György

Biztos Te is hallottál már arról, hogy az állam meg akarja reformálni a nyugdíjrendszert. Az egyik ilyen lépés az lehet, hogy támogatja azokat, akik gyermekeket vállalnak, és adófizetőket nevelnek. Ez eddig mind szép és jó, de van ám ennek hátulütője is, nézzük meg alaposabban!

Milyen a jelenlegi nyugdíjrendszer?

Viccesen erre szokták mondani, nem rossz csak olyan sok lyuk van rajta, mint az ementáli sajton.🙂 Jelenleg ugyanis egy felosztó-kirovó rendszerben élünk, ami addig működik, amíg az államnak több a bevétele (adó), mint a kiadása. Mivel azonban egy öregedő társadalomban élünk, ezért ez egy időzített bomba, ami folyamatosan, és egyre hangosabban ketyeg. A változások, változtatások pedig elkerülhetetlenek.

Mit változtathat az állam?

Az állam előtt az egyik lehetőség, hogy növeli a nyugdíjkorhatárt, amit jelenleg is tesz 65 évre, de további emelés várható nagyjából 70 éves korra, a részletekért kattints ide! A másik lehetőség, hogy csökkenti a nyugdíjak mértékét, ami egyelőre politikai indíttatásból nem történt meg, hiszen így rengeteg szavazót veszítenének, de előbb-utóbb erre is sor fog kerülni. A harmadik megoldás pedig az, hogy növeli a bevételeit, vagyis több adót szed be, vagy több embertől szedi be.

A gyermekek számától függő nyugdíj ötlete

Nos, az állam gondolt egy nagyot, és azt találták ki, hogy azok akik nem vállalnak legalább 2 gyermeket, azok kevesebb nyugdíjat kapnának, míg azok akik 2-nél többet vállalnak azok magasabbat. Ezzel egyszerre csökkentenék a kiadásokat (hiszen jelenleg egy átlagos háztartásban 1,3 gyermek születik), és egyszerre igyekszenek növelni a majdani adóbevételeket, hiszen több potenciális adófizető születne.

Mikor lehet ebből a javaslatból törvény?

Azt, hogy mikor emelkedhet jogerőre egy ilyen javaslat, azt nagyon nehéz megtippelni, de sokan azt rebesgetik, hogy még ebben a kormányciklusban, vagyis 2018-ig bezárólag döntenek erről a javaslatról. Mivel a változásokat nem nagyon lehet sokáig húzni, ezért reálisnak tűnik ez a 2018-as dátum. Mit jelent ez rád nézve?

Mennyit számíthat az új javaslat?

Egy korábbi cikkemben (amit ide kattintva találsz meg) készítettem egy számítást, hogy mekkora lehet a várható állami nyugdíjban az eltérés, ami 20%-osnál nem igazán lehet nagyobb (legalább is negatív irányba). Ha azt is leszögezzük, hogy jelenleg is szükség van valamilyen nyugdíj előtakarékosságra, ahhoz hogy szinten tudjad tartani az életedet, miután visszavonultál, akkor azt kell mondjam, óriási nagy változásokra nem lehet számítani. De minden jel arra mutat, hogy a saját nyugdíj megtakarításoknak egyre nagyobb szerepe lesz a nyugdíjrendszerben! Itt megtalálod, hogy mennyit változhat a nyugdíjad a jelenlegihez képest!

Hogyan tervezz nyugdíjas korodra?

Ebben a cikkben megmutattam, hogy milyen terve van az államnak a nyugdíjrendszer módosítására, de ez még nem egy eldöntött tény. Mindenesetre, amikor a saját nyugdíjadat tervezed, ezáltal életed utolsó 15-20 év próbálod anyagilag felépíteni, az ilyen lehetőségeket is figyelembe kell venni. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor az alul található adatlap segítségével tudod felvenni velem a kapcsolatot. Amennyiben szeretnéd megtervezni a nyugdíjas életed anyagi részét, vagy konkrét nyugdíj előtakarékosságra van szükséged, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé, vagy üdítő mellett egy óra alatt megtaláljuk a megfelelő megoldást!

Ezt a cikket 2220 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555