Hogyan lehet havi 150 ezer forintos nyugdíjunk?

Verba György

Ahogy közeleg a nyugdíjba vonulásunk ideje, úgy kezdünk egyre görcsösebbek lenni. Bár alaphelyzetben a munka utáni pihenés kellemes érzést kellene, hogy kiváltson, nálunk mindenkinek a várható anyagi gondok jutnak eszébe. De több megoldás is létezik, hogy ne aggodalommal, hanem nyugalommal gondoljunk az idős korunkra.

Először számoljuk ki az állami nyugdíjunkat!

Bár magában az állami nyugdíj kiszámítása meglehetősen nehéz feladatnak ígérkezne, szerencsére van rá egyszerű megoldás is. A nyugdíjkalkulátorban mindössze elég megadni a korodat, és a keresetedet, és kiszámolja neked, hogy várhatóan mekkora állami nyugdíjas lesz a jelenlegi szabályzás szerint. Ennél érdemben magasabbra ne számíts, alacsonyabb viszont bőven lehet, erről itt írtunk. Nézzünk meg 3 példát:

  1. 30 éves, és havi 120 ezer forintot keres, várható nyugdíj: 64.457 forint
  2. 42 éves, és havi 160 ezer forintot keres, várható nyugdíj: 83.580 forint
  3. 50 éves, és havi 190 ezer forintot keres, várható nyugdíj 107.580 forint

Ahogy látható még az sem kap meg havi 150 ezer forintot, aki nettó 220 ezer forintot keres jelenleg egyetlen út maradt, saját magunknak előteremteni a hiányzó összeget.

Rendszeres megtakarítással pótoljuk a kiesést!

Ahhoz, hogy havi 150 ezer forint nyugdíjból tudjunk élni, akkora nyugdíjtőkét kell felhalmoznunk, hogy havi 85.543 forint, 66.420 forint, illetve 42.420 kiegészítés kijöjjön belőle. Érdemes az államilag támogatott nyugdíj megtakarítások közül választani, mert így a befizetéseink 20%-át az állam hozzácsapja.

Kiszámoltuk, hogy a 3 példaként felhozott embernek mekkora összeget kéne megtakarítani ahhoz, hogy elérjék a havi 150 ezer forintos nyugdíjat 15 éven keresztül. A nyugdíj megtakarításnál éves 6%-os hozammal számoltunk, és 3% értékkövetéssel, és az alábbi eredmények jöttek ki:

  1. a 30 éves emberünknek havi 5.250 forintból elérhető a 150 ezer forintos nyugdíj
  2. a 42 évesnek már havi 10.834 forintra van rá szüksége
  3. az 50 éves és legjobban kereső embernek viszont már havi 17.917 forintra

Ezekből a számokból sok érdekesség derül ki. Egyrészt ha időben elindítjuk a saját nyugdíj megtakarításunkat, akkor igenis szép összegből élhetünk idős korunkban. Másrészt hiába az 50 éves emberünknek kellett a legkevesebb összeggel kipótolnia az állami nyugdíját, mégis neki kell a legnagyobb havi díjjal megtakarítani. Az idő tehát duplán ellenünk dolgozik, ha nincs nyugdíj megtakarításunk.

Válasszuk a legjobbat!

Az idő mellett azonban az is nagyon fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb nyugdíj előtakarékosságot válasszuk. Egyes ajánlatok között ugyanis több millió forintos különbség is adódhat, és ezt a pénzt jobb megszerezni, és elkölteni, mintsem veszni hagyni. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés közben, konkrét összehasonlításokkal megtaláljuk az optimális megoldást.

Ezt a cikket 1772 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555