Hogyan legyen extra nyereséged az önkéntes nyugdíjpénztárból?

Verba György

Azzal, hogy a nyugdíjbiztosítások után is tudsz adókedvezményt kihasználni, az állami támogatások e formája ismét a rivaldafénybe került. Biztos Te is több ilyen hirdetést látsz, és talán többet is olvasol ebben a témában. Most mutatok neked olyan hatékony és legális trükköt, amivel plusz nyereséget, ezáltal extra nyugdíjat tudsz magadnak generálni!

A nyugdíj megtakarítások

Jelenleg 3 különböző nyugdíj előtakarékosság közül választhatod ki azt, amelyikkel úgy gondolod, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést tudsz magadnak kiépíteni. Ez a három az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. Egységesen a befizetett díjaid 20%-át veheted igénybe adójóváírásként egy naptári évben, viszont a külön nyugdíj megtakarításokhoz, külön felső korlát vonatkozik. Amíg az önkéntes nyugdíjpénztárnál az egy évben visszaigényelhető adókedvezmény maximuma 150.000 forint, addig a NYESZ-nél 100.000 (Ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forint.). A nyugdíjbiztosítás esetében pedig 130.000 forint adójóváírást tudsz igényelni. Azt azonban megszokhattad, hogyha az állam ad valamit, akkor cserébe elvárásai vannak, hogy jelen esetben mik ezek?

A nyugdíj megtakarítások adózása

Az állam elsődleges elvárása, hogy ezekkel a nyugdíj megtakarításokkal valóban a nyugdíjas korodra gyűjts pénzt, ezért különböző büntetéseket kaphatsz, ha hamarabb hozzányúlsz nyugdíj előtakarékosságodhoz.

Önkéntes nyugdíjpénztár esetén 10 évig nem férsz hozzá a pénzhez, 10 év után a hozamokat tudod kivenni adómentesen, és innen sávosan jutsz hozzá a tőkéhez.

NYESZ számla esetén 10 év előtt a megtakarítási program feltörése esetén az összes igényelt adókedvezmény 120%-át az állam részére el kell utalnod, és a hozamodat egyéb jövedelemként (27%+16%=43%) le kell adózd.

Ehhez képest a nyugdíjbiztosítások elég rugalmasak, hiszen itt hozzá is lehet jutni a pénzhez, illetve „mindössze” az adójóváírások 120%-át kell az államhoz eljuttatni. Hogyan tudod ezeket az előnyödre forgatni?

Figyelem 10 év után szabadon felhasználható a hozam!

Amennyiben figyelmesen olvastad az előző részt, akkor tudod, hogy 10 év után az önkéntes nyugdíjpénztárból szabadon, és adómentesen kiveheted a 10 év alatt elért hozamokat. Ez miért fontos?

Azt javaslom, hogy ezt mindenféleképpen tedd meg. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy Te vagy a szerződő, vagy esetleg a céged fizeti a díjakat. Nézzünk meg egy példát, hogy mekkora összegről beszélünk, mielőtt megmutatnám miért éri meg.

Tegyük fel, hogy a munkáltatód havi 10.000 forintot fizetett egy önkéntes nyugdíjpénztár valamely portfóliójába, amivel évente átlagosan 7,34% hozamot ért el, éves 4,42 %-os éves költségek mellett. (Az oldalunkon itt összehasonlított önkéntes nyugdíjpénztárak adatai alapján) Számszerűsítve ez 632.972 forintot jelent, amit Te a fentiekben leírtak szerint adómentesen kivehetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradból.

Nem azért javaslom, hogy vedd ki ezt a pénzösszeget, hogy elköltsd most, amire gondolod, hanem mert van egy nagyon jó ötletem!

Mihez kezdj a kivett hozamokkal?

Fizesd vissza! Fizesd vissza egy másik nyugdíj megtakarításba (például nyugdíjbiztosítás), vagy fizesd vissza abba az önkéntes nyugdíjpénztárba, ahonnan kivetted. Ez miért jó neked?

Az előző példánál maradva, ha Te fizeted az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjadat, akkor az éves 120.000 forint befizetése után 24.000 forint adóvisszatérítéssel tudsz élni, amennyiben céged fizeti a díjakat, akkor 0 forinttal. Amennyiben a hozamokat visszaforgatod egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságba, akkor ez után a befizetés után igénybe veheted a 20%-os adókedvezményt, vagyis jelen példánál maradva nyersz extra 126.000 forintot. A hozamok visszafizetése után 126.595 forint adókedvezmény járna, de az 595 forintról le kell mondanod, hiszen a havi 10.000 forint befizetése után 24.000 forintot már igénybe vettél, és összesen nem lehet több az adóvisszatérítés 150.000 forintnál. Ugye nem hagyod elveszni ezt a plusz 126.000 forintot, és az általa termelt extra hozamokat?

Használd ki a „kiskapukat”!

Ahogy olvasod, ebben a cikkben ismét egy olyan tippet osztottam meg veled, ami extra pénzt hoz a konyhára. Az, hogy ez a pénzösszeg pontosan mekkora, az csak a 10 év alatti befizetéseiden múlik. Amennyiben kérdésed van ezzel a trükkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot. Amennyiben a leghatékonyabb, nyugdíj megtakarítást szeretnéd megtalálni magadnak, vagy valamelyik szerettednek, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megbeszéljük a részleteket, elkészítjük a pontos számításokat, és már nem kell aggódnod az időskori megélhetés miatt.

Ezt a cikket 2146 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555