Így duplázza meg a pénzed egy nyugdíjbiztosítás

Richter Ádám

2020-ban már nem hiszel a túl szép ígéreteknek? Nem vesznek le a lábadról színes-szagos grafikonok, amik a gyors meggazdagodásodat akarják szemléltetni? Akkor legjobb helyen jársz, mert konkrét számokkal mutatom meg neked, hogyan duplázhatod meg a pénzed egy jól kiválasztott nyugdíjbiztosítással. Végig nagyon őszinte leszek veled: nem fogsz egyik napról a másikra meggazdagodni. Sőt szorgalmasan tenned is kell érte. De ha belevágsz, akkor lassan, de magabiztosan megduplázhatod a pénzed. Mutatom is, hogy lesz 13 millióból 26 millió forint. (Erről egyébként egy videót is készítettünk – kattints, és nézd meg!)

„Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?” – szól a közismert szállóige. Hasonló gondolat fogalmazódhat meg benned, mikor sokmilliós összegeket ígér egy üzletkötő, de azt már nem mondja el, hogyan jön ki ez az eredmény. A költségekről sokszor nagyvonalúan elfeledkeznek, inflációt nem számolnak be, a hozamokat irreálisan magasra lövik, és csodálkoznak, hogy mennyien kételkednek a biztosításokban.

A ködösítés helyett én most megmutatom neked, hogyan duplázhatod meg a pénzed. De mielőtt a részletekbe belemennénk, hadd ajánljam figyelmedbe a nyugdíjbiztosításokat összehasonlító kalkulátorunkat, amit te magad is kipróbálhatsz. Felhasználóbarát módon készítettük el, így kevesebb részszámítást mutat meg, mint amennyit a kalkulátor algoritmusa a háttérben elvégez. De azt kijelenthetem, hogy még így is többet ad, mint a neten található anyagok többsége, ráadásul teljesen ingyen. Viszont ahogy ígértem, ennél is részletesebben bizonyítom neked az állításomat a továbbiakban.

Ezt mutatják a konkrét számok

Olyat mutatok, amit másoktól nem nagyon láthatsz: egy képernyőképet az egyik belső használatú kalkulátorunkról.

Havonta átlagban 700 érdeklődő keres fel minket az interneten keresztül, hogy segítsünk nekik tisztán látni. Minden egyes találkozón ugyanezt a kalkulátort használjuk.

25 éves futamidővel számoltam, tehát képzeletbeli példánk alanya 40 éves, amikor a nyugdíj előtakarékosságba belevág. Évente 360 ezer forintot tesz félre, vagyis havi 30 ezer forintot. A várható hozamot, a függetlenség miatt mindenhol éves 6%-ra állítottuk, a költséget pedig a konkrét pénzintézeti ajánlat kondíciós listájából tápláltuk be a kalkulátorba. Ez alapján a három oszlop három különböző biztosító egy konkrét nyugdíjmegoldását hasonlítja össze.

Miközben a futamidő alatti teljes félretett összeg (összes rendszeres díj) ugyanannyi, a lejárati összegek közt már vannak eltérések. A példában szereplő legnagyobb lejárati összeg eléri a 26 millió forintot, a legalacsonyabb pedig a 24,9 millió forintot.

(Ez a 3 konkrét ajánlat ráadásul csak a legjobb választást mutatja erre a futamidőre és havi megtakarítási összegre. Ha a teljes listát végignéznéd, 6-9 milliós különbségeket is tapasztalnál.)

Elmagyarázom, melyik sor mit jelent a táblázatban. Az értékkövetés (indexálás) 3%, vagyis minden évben az inflációval növeled a befizetéseidet. A költségeket a 20 éves TKM mutatja meg (eszközalaptól függően tól-ig értékkel megadva). Összesen 13 millió forintot fizetsz be. Erre 7-900 ezer forint hűségbónuszt kaphatsz a biztosítótól, illetve 2,6 millió forint adójóváírást kapsz vissza a befizetett személyi jövedelem adódból. Hozamot a befizetéseidre, a hűségbónuszokra és az adójóváírásra is kapsz, ezek összegét is látod tételesen.Az éves átlaghozamnál feltűnhet, hogy 6%-ot feltételeztünk. Valóban, ez egy feltételezés, amit nem tudhatunk biztosra, mert a múltbéli hozamokat látjuk, a jövőbelieket nem. Sokan ilyenkor szoktak megijedni, hogy erre nincs garancia. De vegyük hozzá, hogy ez bruttó hozam, tehát ebből levonódnak a költségek, vagyis nettó 2,2–4%-os éves átlaghozammal számoltunk. Lássuk be, ez azért egy igen óvatos becslés, amit 20-25 éves távon nagy valószínűséggel tartani tudsz. De ha tippelni kellene, ennél többet is el tudsz érni. (Csak összehasonlításképp: sokan mások nettó 8%-os hozamot feltételeznek, amihez 10–12%-os bruttó hozamot kellene elérni. Ez már sokkal irreálisabb.)

A nyugdíj-kiegészítésed összetétele

Ez alapján a nettó lejárati összegek 24,9 és 26,1 millió forint körül alakulnak. Mi ezt jelenértéken is kimutatjuk, vagyis az inflációt bekalkulálva. Így 12,2 és 12,8 millió forint között alakul a nyugdíj-kiegészítésed. Feltűnhet, hogy az inflációval csökkentett lejárati összeg alacsonyabb, mint a befizetéseid. Ez amiatt van, mert a befizetéseid jelenértéke nem érne 13 milliót, csak nagyjából 9 millió forintot, tehát még infláció felett is több milliót keresel.

Ha havi járadékban számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy havi 138–145 ezer forint nyugdíjtöbbletet kaphatsz az állami nyugdíjad mellé 15 éven keresztül. Inflációval csökkentve ez havi 68–71 ezer forint körül lenne. Ezzel a pénzzel együtt már jóval élhetőbb és kényelmesebb nyugdíjas éveknek néznél elébe. Mit mondasz?

Szeretnél egy hasonló kalkulációt a saját adataiddal?

Láthatod, hogy egy jól kiválasztott nyugdíjbiztosítás képes arra, hogy az évek alatt megduplázza a félretett pénzed. A kamatos kamat, a visszaigényelhető 20% adójóváírás és az inflációt meghaladó hozamok mind ezt a cél támogatják.

De hogy néznek ki ugyanezek a számok a te életkoroddal, és azzal az összeggel, amit már valószínűleg fejben meg is határoztál, hogy kényelmesen félre tudsz tenni?

Havonta 700-an teszik fel nekünk ezt a kérdést, olyan érdeklődőink akik a cikkeinket olvassák így természetesen neked is tudunk segíteni.

Egy 45 perces ingyenes és kötelezettségmentes találkozón végignézzük, hogy a nyugdíj megtakarítás összehasonlító kalkulátorunk a te számaiddal mely konkrét ajánlatokat dobja ki első 3 helyen. Megismered a biztosítók neveit, átbeszéljük a konkrét ajánlatok előnyeit és hátrányait és persze azt is megmutatjuk, hogy mi milyen portfóliókat használunk, amivel a maximális éves hozamokat célozzuk meg.

Kattints ide, ismerd meg a konzultáció részleteit, és ha számodra is a független és őszinte tájékoztatás a legnagyobb érték, akkor add le a jelentkezésed egy kötelezettségmentes és nyomulásmentes beszélgetésre! (Egyébként ide kattintva elolvashatod, hogy mit mondanak azok, akik már részt vettek egy ingyenes beszélgetésünkön)

 

 

 

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555