7 ETF, amit mostantól nyugdíj-előtakarékossági számlára vehetsz

Richter Ádám

Ettől a héttől kezdve 7 új tőzsdén kereskedett befektetési alap, vagyis ETF érhető el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Miért érdekes ez nekünk? Azért, mert NYESZ-re is lehet ezentúl ETF-et venni, amiknek jóval olcsóbb az alapkezelési költségük, mint a hagyományos befektetési alapoknak. Ha máris túl sok volt a rövidítés, ne aggódj: cikkünk után minden világos lesz!

Először is ismerkedjünk meg a nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagyis a NYESZ-szel, ami a három, adókedvezménnyel támogatott nyugdíj-megtakarítások egyike. Ahogy a neve is mutatja, nyugdíjcéllal takaríthatsz meg vele, és ennek a formája egy értékpapírszámla, ahova neked kell értékpapírokat vásárolnod.

A hozamot az árfolyamnyereség vagy az állampapírok garantált kamata jelenti.

A NYESZ látszólag egy nagyon olcsó megoldás, mert a számla megnyitása és éves fenntartási díja pár ezer forintból megúszható, viszont egy üres értékpapírszámlával nem sokat tudsz kezdeni, meg is kell tölteni tartalommal, és itt jönnek csak be a költségek igazán. Veszel egy jegyet valamelyik befektetési alapnál, és rájössz, hogy az alapkezelői díjak és az adás-vétel költségei miatt a NYESZ drágább, mint egy nyugdíjbiztosítás, cserébe viszont neked kell kezelned a befektetésedet.

Az MNB 2016-os gyűjtése szerint a Magyarországon akkoriban elérhető 587 nyilvános befektetési alapnál a költségmutató, vagyis a TER (Total Expense Ratio) 1,63% volt átlagosan, azaz ennyivel csökkentették az éves hozamot a költségek. És ez még főként az alapkezelés költségeit takarja, az értékpapírok adás-vételi díját nem.

Október 1-től hét új ETF a BÉT-en

Ezért is hírértékű a 7 új ETF bevezetése a magyar tőzsdére, ezeknek ugyanis jóval kisebb költségük van, mint a hagyományos befektetési alapoknak. A tőzsdén kereskedett befektetési alapok (Exchange-traded Fund) esetében ugyanis nincs aktív alapkezelés, ezek az alapok valamilyen tőzsdeindexet követnek. Az iShares Core S&P 500 UCITS ETF például az S&P 500-as indexet, vagyis az 500 legnagyobb amerikai vállalat részvényeinek indexét követi, mindezt évente mindössze 0,07%-os költségért. Ez azért komoly különbség.

ETF-ek természetesen eddig is léteztek, a NYESZ-re történő megvételük viszont most vált lehetővé, mivel az új termékek kereskedése és elszámolása forintban történik, így teljesül, amit a NYESZ-nél a törvény előír (forintban denominált legyen).

Mielőtt rohannál NYESZ-számlát nyitni, arra figyelj, hogy a 7 új ETF-ből három csak shortolásra jó, vagyis az árfolyamesésre tudsz velük fogadni (spekulálni), ami igencsak veszélyes.

Másrészt ha osztalékkifizető ETF-ről van szó, akkor a kifizetések után adóznod kell, amit jobb elkerülni, ha már a NYESZ-en keresett hozam adómentessé válik 10 év után. Ezt elkerülheted, ha olyan ETF-et választhatsz, amik visszaforgatják a hozamot, vagyis újra befektetik a kifizetések helyett.

Gondold át alaposan, mielőtt NYESZ-ezni kezdesz

Úgy tűnhet, hogy elég egy visszaforgató ETF-et vásárolni NYESZ-re, és akkor nagyon olcsón meg van oldva a nyugdíj kérdése. Na de melyik ETF-et érdemes megvenni? Elég egyet vagy többet? Milyen arányban legyenek a portfóliódban? Nem biztos, hogy kizárólag az amerikai (vagy európai, német) tőzsde helyzetétől szeretnéd függővé tenni a nyugdíjad sorsát, de hogyan diverzifikálj ilyen esetekben? Vegyél mellé állampapírt, na de kitől és mennyit?

Arra is felhívjuk a figyelmed, hogy devizakockázat is van: a dollár és az euró árfolyammozgása megjelenik majd a hazai ETF-árakban.

Mint látod, a NYESZ azoknak való, akik kellően értenek a befektetésekhez, és erre időt és energiát sem sajnálnak. Hiába egyszerű és olcsó egy ETF, azért még ehhez is kell háttértudás, ezért a NYESZ-szel óvatosan érdemes bánni.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években 53 ezer NYESZ-t szüntettek meg.

Ezt a cikket 725 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555