Havi 55 ezer forint extra nyugdíjat ér egy átlagos nyugdíjbiztosítás

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az állam nem fogja megadni nekünk azt a nyugdíjat, amit szeretnénk, de sajnos még azt sem, amiből kényelmesen megélünk. Nem azért, mert nem szeretné, hanem azért, mert nem tudja. Éppen ezért érdemes megnézni, hogyan készülünk a nyugdíjra, és hogyan igyekszünk pótolni a kieső jövedelmünket, és mekkora privát nyugdíjra tudunk szert tenni.

A mi reakcióink a nyugdíjproblémára

Természetesen sokunk először felháborodik, hiszen rendszeresen fizetik utánunk a nyugdíjjárulékot, ezért nekünk jár a nyugdíj. Ez egyfelől érthető, de egyrészt a mi befizetéseinkből a jelenlegi nyugdíjakat folyósítják, másfelől pedig nyugdíjat fogunk kapni, mindössze az nem mindegy, hogy mennyit. Ezért van szüksége mindenkinek egy saját nyugdíj megtakarításra, és ez a második reakciónk.

Sokan felismerték, hogy felesleges azon keseregni, hogy nem lesz elég a nyugdíj, a probléma elodázásával ugyanis nem lehet rezsit fizetni, sem élelmet venni. Ezért ők elkezdtek félretenni a nyugdíjas éveikre. A Magyar Nemzeti Bank szerint ők átlagosan éves 215 ezer forintot tesznek félre (nagyjából havi 18 ezer forint), és 45,3 évesen indítják el a nyugdíjbiztosításukat. Nézzük meg, hogy ez a számok nyelvén mire lesz elegendő!

Akár havi 55 ezer forint nyugdíj-kiegészítésünk lehet

Amennyiben 45 évesen indítunk nyugdíj előtakarékosságot, akkor pontosan 20 évünk van, hogy a lehető legnagyobb privát nyugdíjra szert tegyünk, ezért kiemelten fontos, hogy melyik nyugdíjbiztosítást választjuk.

Havi 55 ezer forint extra nyugdíjat ér egy átlagos nyugdíjbiztosítás
3 átlagos díjú nyugdíjbiztosítás

forrás: nyugdijbiztositas.com, minden nyugdíjbiztosításnál 8%-os hozammal számoltunk, 3%-os értékkövetés, és 3%-os inflációt feltételezve

Ahogy látható ugyanolyan feltételek mellett is 1,3 millió forint különbség is kialakulhat, márpedig abban egyetérthetünk, hogy ezt a több mint 1 millió forintot inkább magunkra költenénk, mintsem, hogy veszni hagyjuk.

Ha a lejárati összegeket csökkentjük az infláció mértékével (ugyanis a valós vásárlói értéket így kapjuk meg), akkor 15 évre havi 50-55 ezer forint nyugdíj-kiegészítésre számíthatunk, 10 évre pedig havi 71-78 ezer forintra. Ki-ki maga döntse el, hogy ez a privát nyugdíj elég lesz-e a nyugdíjas évekre.

Igyekezzünk a legjobbat választani!

A cikkben kielemeztük, hogy egy átlagos nyugdíj megtakarítás mekkora havi extra bevételt jelent nekünk, miután visszavonultunk a munkától. Továbbá arra is fény derült, hogy ha nem a megfelelő nyugdíjbiztosítást választjuk, akkor több mint 1 millió forintot veszítünk el, ami elnézve a jelenlegi nyugdíjasok életét (is), egy megengedhetetlen luxus. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid személyes megbeszélés után megtaláljuk az ideális nyugdíj előtakarékosságot.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?