Havi 55 ezer forint extra nyugdíjat ér egy átlagos nyugdíjbiztosítás

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az állam nem fogja megadni nekünk azt a nyugdíjat, amit szeretnénk, de sajnos még azt sem, amiből kényelmesen megélünk. Nem azért, mert nem szeretné, hanem azért, mert nem tudja. Éppen ezért érdemes megnézni, hogyan készülünk a nyugdíjra, és hogyan igyekszünk pótolni a kieső jövedelmünket, és mekkora privát nyugdíjra tudunk szert tenni.

A mi reakcióink a nyugdíjproblémára

Természetesen sokunk először felháborodik, hiszen rendszeresen fizetik utánunk a nyugdíjjárulékot, ezért nekünk jár a nyugdíj. Ez egyfelől érthető, de egyrészt a mi befizetéseinkből a jelenlegi nyugdíjakat folyósítják, másfelől pedig nyugdíjat fogunk kapni, mindössze az nem mindegy, hogy mennyit. Ezért van szüksége mindenkinek egy saját nyugdíj megtakarításra, és ez a második reakciónk.

Sokan felismerték, hogy felesleges azon keseregni, hogy nem lesz elég a nyugdíj, a probléma elodázásával ugyanis nem lehet rezsit fizetni, sem élelmet venni. Ezért ők elkezdtek félretenni a nyugdíjas éveikre. A Magyar Nemzeti Bank szerint ők átlagosan éves 215 ezer forintot tesznek félre (nagyjából havi 18 ezer forint), és 45,3 évesen indítják el a nyugdíjbiztosításukat. Nézzük meg, hogy ez a számok nyelvén mire lesz elegendő!

Akár havi 55 ezer forint nyugdíj-kiegészítésünk lehet

Amennyiben 45 évesen indítunk nyugdíj előtakarékosságot, akkor pontosan 20 évünk van, hogy a lehető legnagyobb privát nyugdíjra szert tegyünk, ezért kiemelten fontos, hogy melyik nyugdíjbiztosítást választjuk.

3 átlagos díjú nyugdíjbiztosítás

forrás: nyugdijbiztositas.com, minden nyugdíjbiztosításnál 8%-os hozammal számoltunk, 3%-os értékkövetés, és 3%-os inflációt feltételezve

Ahogy látható ugyanolyan feltételek mellett is 1,3 millió forint különbség is kialakulhat, márpedig abban egyetérthetünk, hogy ezt a több mint 1 millió forintot inkább magunkra költenénk, mintsem, hogy veszni hagyjuk.

Ha a lejárati összegeket csökkentjük az infláció mértékével (ugyanis a valós vásárlói értéket így kapjuk meg), akkor 15 évre havi 50-55 ezer forint nyugdíj-kiegészítésre számíthatunk, 10 évre pedig havi 71-78 ezer forintra. Ki-ki maga döntse el, hogy ez a privát nyugdíj elég lesz-e a nyugdíjas évekre.

Igyekezzünk a legjobbat választani!

A cikkben kielemeztük, hogy egy átlagos nyugdíj megtakarítás mekkora havi extra bevételt jelent nekünk, miután visszavonultunk a munkától. Továbbá arra is fény derült, hogy ha nem a megfelelő nyugdíjbiztosítást választjuk, akkor több mint 1 millió forintot veszítünk el, ami elnézve a jelenlegi nyugdíjasok életét (is), egy megengedhetetlen luxus. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid személyes megbeszélés után megtaláljuk az ideális nyugdíj előtakarékosságot.

Ezt a cikket 734 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555