Hány évet dolgozik a magyar, mielőtt nyugdíjba megy?

Gyakran halljuk, hogy „egy végigdolgozott élet” után teljesen megérdemelten jár a pihenés a nyugdíjasoknak. De hány év is az a bizonyos „ledolgozott élet”? A nőknél 40 év szolgálati időt állapítottak meg, ennyi idő után korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek. Vajon hány mostani nyugdíjas dolgozott 40 évet?

Hány évet dolgozik a magyar, mielőtt nyugdíjba megy?

A KSH statisztikái szerint egy átlagos magyar férfi 22 évesen, egy nő 23 évesen áll munkába. Ha feltételezzük, hogy megszakítás nélkül dolgoztak, akkor egy férfi 44 év munka után – 65 évesen – megy nyugdíjba. Egy átlagos nő 63 évesen nyugdíjba mehet, feltéve, hogy a 40 év szolgálati (jogosultsági) ideje megvan, és persze ez is csak akkor igaz, ha addig nem törlik el a Nők 40 kedvezményt.

Arra jutottunk tehát, hogy legalább 4 évtizedet le kell dolgoznia egy mai aktív keresőnek, mielőtt nyugdíjba mehet. Ez valóban nem kevés idő, felér egy „végigdolgozott élettel”. Csakhogy a most nyugdíjban lévők többsége ennél kevesebb szolgálati idővel mehetett nyugdíjba.

A KSH adataira hagyatkozunk megint csak: 2016. januári statisztika szerint az öregségi nyugdíjban részesülők egyharmadának (32%) volt meg a legalább 40 év szolgálati ideje. Mondhatjuk úgy is, hogy a nyugdíjasok 68%-a ennél kevesebbet dolgozott.

Öregségi nyugdíjasok szolgálati ideje
Forrás: KSH

Természetesen figyelembe kell venni, hogy a nyugdíjkorhatár nem mindig volt 65 év. Közel 10 éve hozták meg a döntést, hogy a nyugdíjkorhatárt 62 évről fokozatosan 65 évre emelik. Akik 1957-ben vagy azután születtek, azokra már ez a korhatár vonatkozik (kivéve persze, ha nőkről van szó).

Ez magyarázza, hogy a nyugdíjasok 28%-ának miért csak 35 és 39 év közötti szolgálati ideje van. Azt viszont nem magyarázza, hogy 40%-uknak miért nincs 35 év munkaviszonyuk sem. Konkrétan 14%-uknak 25 évnyi szolgálati idejük sem volt.

De mi is az a szolgálati idő? Főként a kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony, emellett nőknél a gyes, gyed és gyet számít ebbe bele. A Nők 40 kedvezménynél ún. jogosultsági időt vesznek figyelembe, ami hasonlít a szolgálati időre, annál mégis kevesebb tevékenységet számít be. Azt nem árt tudni, hogy ennél a kedvezménynél minimum 32 olyan évet várnak el, amit kereső tevékenységgel töltött el a biztosított nő – a maradék 8 évet töltheti a gyermekeivel. Ennek tudatában megállapítható, hogy sokaknál a munkával és gyerekneveléssel töltött idő összesen sem éri el a 25 évet, esetükben a „végigdolgozott élet” kevésbé áll meg.

Hogyan befolyásolja ez az állami nyugdíjukat?

Azt tudni kell, hogy a teljes állami nyugdíjhoz 20, a résznyugdíjhoz 15 év szolgálati idő szükséges. Akinek 15 év munkaviszonya sem volt, az legfeljebb szociális segélyért folyamodhat (ezt hívják időskorúak járadékának).

20 év munkaviszonynál már teljes nyugdíjról beszélünk, ám ez sem jelenti azt, hogy valaki az 1988 utáni átlagfizetésének 100%-át megkapja nyugdíjként. 20 évnél mindössze 53%-ra leszünk jogosultak, vagyis az átlagfizetésünk felére. 25 év munkaviszonyig minden egyes évvel 2%-ot növekszik ez a rész, efölött évente már csak 1%-kal emelkedik, de csak 38 évig, ahonnan viszont már 1,5%-kal nő évente.

Ez alapján 30 év munkaviszonynál 68%-ot, 40 évnél 80%-ot ítélnek oda az átlagbérünkből. Vagyis a mostani nyugdíjasok a korábbi fizetésüknek jóformán a 30-40%-át elvesztették, amint nyugdíjba vonultak. Érdekesség, hogy a 100%-os nyugdíjhoz legalább 50 év munkaviszony szükséges. Ez azt jelenti, hogy egy férfi 72, egy nő 73 évesen mehetne nyugdíjba, és akkor ugyanakkora nyugdíjat kapna, mint az aktívként elért átlagfizetése.

Állami nyugdíjra nem kell nagyon számítani

Mint látható, a 100% elérése elég valószerűtlen. Az emberek többsége örül, ha 40 évig tud dolgozni, másrészt ha a férfiak 72 éves korukig dolgoznának, akkor a születéskor várható élettartamuk miatt konkrétan nulla évet töltenének nyugdíjban, mielőtt meghalnának. Ennek ellenére a demográfiai folyamatok előbb-utóbb kikényszerítik a további korhatáremelést – a 72 év nem is olyan légből kapott szám, és erre Európa egy része már rájött. A Nők 40 kedvezmény léte sem igazolható gazdasági érvekkel (könnyen eltörölhetik egy-két évtizeden belül), a Férfiak 40-ről pedig álmodni sem lehet.

A legrosszabb az egészben, hogy hiába minden erőfeszítés, hiába 50 év munkaviszony, ha azt mondják néhány év múlva, hogy ez már nem 100%-ot, hanem csak 80%-ot ér. A 40 év meg mondjuk csak 60%-ot ér, és így tovább. Bármikor megtehetik, hiszen csak a nyugdíjat garantálják – az ellátás összegét nem. Ezért érdemes körülnézni az államtól teljesen független privát nyugdíj-megtakarítások területén, mert nagyon úgy tűnik, hogy mindenki csak magára számíthat, és az államra egyre kevésbé.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?