Hagyatéktervezés, avagy a tudatosan irányított öröklés

Verba György

Munkám során nagyon sok érdekes emberrel és élethelyzettel találkozom. Ezek között rengeteg a pozitív kimenetelű szituáció, de vannak időnként tragédiák is. Feltűnt, hogy az utóbbi időben egyre többen keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy miként is tudnának gondoskodni tragédia esetén az örökség sorsáról, úgy hogy az mindenki számára a legkedvezőbb legyen.

Nyilvánvalóan nem ez a legkedveltebb téma családon belül a vasárnapi ebédnél, pedig azért ez nem egy olyan dolog, amiről ne lehetne beszélni, mégis szinte mindenhol tabu témaként kezelik, pedig talán még kényesebb pont is, mint a házassági szerződés.

Ugyanakkor pedig, ez is része a tudatos tervezésnek, hiszen attól, hogy valaki előrelátó, még nem jelenti azt, hogy „készülne elmenni”. Legfeljebb nem szeretné, hogy egy tragédia bekövetkezte, egyben anyagi katasztrófával is járjon a család itt maradt tagjai számára.

Talán mindenkiről elmondható, hogy azt szeretné, ha örökül hagyott hagyatéka azon kezekbe kerülne, amelyekbe valóban szánta azt. Egy tudatos felkészüléssel és jól átgondolt tervezéssel nagyon sok kellemetlen, sokszor már-már méltatlanba áthajló helyzet elkerülhető lenne.

Azt pedig már a tékozló fiú esete óta tudjuk, hogy az örökség igazságos elosztása nem megy mindig zökkenőmentesen. Íme, most három – sokak számára annyira nem is ismeretlen – hagyatékhoz kapcsolódó élethelyzet, csak hogy egy párat kiemeljek a teljesség igénye nélkül:

Kié lesz az ingatlan?

Prioritásban első helyen toronymagasan az ingatlan sorsának kérdése áll. Az illetéktörvény évről-évre történő változtatása miatt, egy hozzá nem értő embernek képtelenség követnie a változásokat. Jelenleg ennek a legkézenfekvőbb megoldása a szülők holtig tartó haszonélvezeti jogának bejegyzése, aztán pedig az ingatlan gyerekeknek való elajándékozása.

Ajándékozás esetén egyenes ági öröklésnél (szülő-gyerek, nagyszülő-unoka) örökösödési illetékről ugyan amúgy sem kell beszélnünk, mert jelenleg nincsen, de így kivédhető, hogy a megörökölt ingatlan ne képezze majd részét a hagyatéki eljárásnak, így időben és költségben is sokat tudunk spórolni rajta.

A haszonélvezeti jog pedig még erősebb is, mint a tulajdonjog, így a benne lakó szülőket/nagyszülőket semmilyen hátrány nem érheti.

Tapasztalatból tudom, hogy a legsimább hagyatéki eljárás is legalább 2-3 hónapig eltart, ha pedig vannak „szövődményei” is, akkor ez az idő 2-3 év is lehet. Addig pedig pénzt nem látnak onnan az örökösök, mert minden zárolva marad, még az örökül hagyó számlái is.

 

Mi a helyzet a bankszámlákkal?

Az előbbi esetből következik is mindjárt a második legégetőbb pont, a számlákon tartott pénzek sorsa. Ezt az esetek többségében a leghétköznapibb módon oldják meg a családon belül: A férjnek is és a feleségnek is teljes, korlátlan hozzáférése van minden számlához.

Ezzel alapvetően nincs is semmi gond, kivéve, ha a biztonságot nézzük, mert ezzel legfeljebb csak a zárolás problémáját oldottuk meg, a biztonságét nem. Ameddig jól működik a kapcsolat, addig ezzel nincs is semmi baj.

Viszont egy reggel arra ébredni, hogy a párom lecserélt egy szebbre, jobbra, fiatalabbra és ennek finanszírozását is a közös számláról tette, valamint szembesülni azzal a szomorú ténnyel, hogy mától bizony se párom, se pénzem, az nem túl felemelő érzés. Mondhatja a kedves olvasó, hogy ilyen velem nem fog előfordulni, sajnos azonban én nem egy ilyen esettel találkoztam már.

A megoldás erre, egy olyan jogi kiskapu, amely egyben a harmadik vitás kérdésre is választ ad nekünk:

 

A hiteleket is örökölhetem?

A harmadik, legalább ennyire lényeges pont, hogy rávilágítsunk arra a nem túl örömteli tényre, hogy bizony örökölni nem csak vagyont, de tartozást is lehet. Erre mostanában szintén egyre több példa van. Elég akár csak egy „kissé” megdrágult devizahitelre gondolni.

Ilyenkor bármennyire is nehéz, de számot kell vetni arról, hogy mennyit nyerek és mennyit veszítek ezen az eseten, és ha ez az egyenleg mínusz előjelű, akkor meg kell tudnom hozni azt a döntést, hogy lemondok az örökségről vagy visszautasítom azt. Ennek lehetőségéről és menetéről minden esetben ki kell kérni a jog egyik jeles képviselőjének véleményét.

De vajon lehetséges-e az, hogy az öröklés tárgyát, azaz a vagyont olyan módon védjem meg, hogy az kívül essen az öröklési szabályok hatálya alól?

Ezzel egyrészt a válás / szakítás problémáit oldanám meg, hiszen az én pénzemhez tényleg mindig csak én férhetnék hozzá. Másrészt, pedig ha hitellel is rendelkezem, akkor ennek összegét nem vonnák le a számlán tartott pénzemből.

 

De hogyan lehetséges ez?

Erre gyakori megoldásként alkalmazzák a végrendelet készítését. Ez is az irányított öröklés egy jól bevált formája, azt azonban tudni kell, hogy egy végrendelet jogilag mindig támadható, (ennek peres rendezése szintén hosszú évekig eltarthat), illetve fontos tisztában lenni a „köteles rész” tényével és létezésével. Ez szintén adhat okot bonyodalmakra.

Amit viszont kevesebben tudnak és ismernek – és tudatosan még ennél is kevesebben használnak e célból -, azok a biztosítási jogviszonnyal létrejött szerződések. Ezek lehetnek kockázati vagy vegyes életbiztosítások, de akár biztosítással egybe kötött megtakarítási szerződések is. Az ingatlan irányított örökítésére ez nyilván nem ad választ, viszont a bankszámlán tartott pénz és a hitelek öröklésének kérdésére igen!

 

Miért jelent jogi kiskaput öröklésnél a biztosítás?

Azért, mert a biztosított halálának bekövetkezte esetén, a szerződési feltételeknek megfelelő összeget, mint szolgáltatást fizetik ki a kedvezményezett számára, ezért az így megkapott pénzösszeg adó- és illetékmentes. A biztosítás tehát jogilag nem egy számla, ahova saját magam befizetek, hanem egy szolgáltatás, amely után díjat szednek be tőlem, és amely a lejáratkor szolgáltat nekem.

A biztosítások ily módon nem képezik a hagyaték részét, hanem 8 napon belül kifizetésre kerülnek, valamint a végrendelettel ellentétben a biztosítás esetén jogi fellebbezésnek, vagy támadásnak helye nincsen!

Ez tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztosításba „menekített” pénzen soha nem kell olyan személlyel osztozkodni, akivel nem szeretnénk, és mivel nem vagyonnak, hanem szolgáltatásnak számít, a megörökölt hitelek összegével sem terhelhető.

 

Milyen előnyökkel jár tehát a biztosítási szerződés?

  • Ha ezen keresztül pénzhez tudok jutni, akkor a felmerülő közjegyzői díjat, illetve illetéket – ha van –, ki tudom belőle fizetni, így hozzá tudok utána jutni az örökséghez.
  • Csak az férhet hozzá, aki(k) a szerződésben meg lett(ek) jelölve, tehát irányítottan örökíthetem az így felhalmozott vagy az ez által levédett vagyont.
  • Ha több tartozást örökölnék, mint vagyont és le kellene mondanom az örökségről, az így „levédett” vagyonra akkor is szert tudok tenni, mert ez külön van kezelve és nem vonódik össze semmi mással.

Fentiekből látszik tehát, hogy miért is nagyon fontos, hogy egy felelősségteljes hagyatéktervezéshez a jogi szakember mellett egy pénzügyi tervező szaktudását is igénybe vegyük. A másik dolog, pedig amit tehetünk, hogy még most állapodjunk meg a fenti kérdésekről, és ne szégyenkezzünk, vagy ne érezzük magunkat rosszul, amikor ezekről kell beszélni. Később ugyanis sokkal nagyobb kellemetlenség érhet bennünket, amelyet most egy rövid beszélgetéssel jó előre, egyszer és mindenkorra le tudunk tisztázni.

Ezt a cikket 2354 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555