Ha neked is van egy álmod

Mindenkinek vannak álmai, elérhetetlennek tűnő, nagyszabású tervei, dolgok, amiket majd egyszer… A te fejedben is biztosan komplett tervek sorakoznak, hogy mit is kezdesz majd az életeddel, amikor a mindennapos munkába rohanás helyett végre elkezdesz figyelni egy kicsit magadra is.

Ha neked is van egy álmod

Amikor az emberek a nyugdíjas éveikre gondolnak, sokan az unokákkal való játékot, a vidék nyugalmát, utazásokat, gondtalan horgászgatást, felhőtlen pihenést és hasonlókat képzelnek maguk elé. Ám ezek sajnos nem hullanak csak úgy az öledbe. Ha kiszámolod, mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, hangos csörömpöléssel törnek darabokra ezek a szép ábrándok. A legtöbben talán még bele sem gondoltak, hogy jelenlegi fizetésüknek csak egy kis részét kapják majd meg időskorukban – ha egyáltalán megkapják.

Most éppen úgy tűnik, hogy még nagyjából 20 évig kitart a magyar nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában, de 2035-ben már jelentős változtatásokra lesz szükség. Mivel az állami nyugdíjrendszer az úgynevezett felosztó-kirovó elven működik (azaz amit befizetünk járulék formában, azt még abban a hónapban kiosztják az aktív nyugdíjasoknak), a munkáddal generált nyugdíjjárulékod nem juttat közelebb időskori céljaidhoz.

Képzeld el magad egy balatoni panorámás házikó verandáján, borozgatva, megőszülve, gyermekeid és unokáid körében. Szép kép, nem igaz? Ledolgoztál már 20-40 évet, kicsit talán el is fáradtál, de még mindig érdekel a világ, még mindig nem láttál mindent, szívesen utaznál és élveznéd családod társaságát az említett verandán. Ez pedig nem csak álom.

Nem vagy köteles kizárólag a nyugdíjrendszerre támaszkodni. Több előtakarékossági forma is létezik, amelyek segítenek megvalósítani az időskorodra ütemezett terveidet. Ezek függetlenek az állami nyugdíjtól, ezért a befizetett összegek valóban a te jövődet szolgálják, vagyis nem az éppen nyugdíjas státuszú lakosok havi járandóságát finanszírozod belőle.

Három olyan nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatsz, amelyet az állam 20%-os adókedvezménnyel támogat. Ez az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla. Mindnek megvannak a maga előnyei, és teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik változat a legoptimálisabb.

Szóval ha már elképzelted magad a verandán, és megérett benned az elhatározás, hogy már most tenni akarsz időskorod kényelméért, találkozzunk egy nyugdíjtanácsadáson, és beszéljük át egy kávé mellett, mi kell ahhoz, hogy megvalósíthasd az álmaid.

Benke Tímea
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2016-2017 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?