Gyermek után járó nyugdíj?

Verba György

Az utóbbi időben számos hír röppent fel arról, hogy a gyermekek száma jelentős mértékben befolyásolná a szülők várható állami nyugdíját! Értelemszerűen ez mindenkit érint, és mint lenni szokott ilyenkor pro-kontra jönnek az érvek, hogy ez miért jó, esetleg miért nem jó. Úgy gondoltam, hogy eljátszom egy kicsit ezzel a gondolattal, és megmutatom, hogy mi történhet, ha esetleg ez a javaslat jogerőre emelkedik!

Miért kell egy ilyen jellegű nyugdíjreform?

Ha szigorúan, és kizárólag az állam szemszögéből nézzük a nyugdíjakat, akkor egy óriási kiadást kell fedezni. A helyzet pedig egyre rosszabb, hiszen a társadalmunk öregszik, ami oda vezet, hogy egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó emberek száma, és egyre több a nyugdíjas. Magyarán mondva egyre kisebb a bevétel, és egyre több a kiadás, és mit lehet ilyenkor tenni? Így igaz, a kiadásokat kell csökkenteni, és a bevételeket növelni. Ez a nyugdíj esetében úgy oldható meg, hogy kevesebb nyugdíjat fizet az állam, és / vagy több adót szed be, vagy több embertől szedi be. Erre irányul az új javaslat, de hogy ez mi is konkrétan?

Miről szól az új kezdeményezés?

Igyekszem röviden összefoglalni, hogy mi az „új ötlet”, ami annyira talán nem is új, hiszen 2007-ben már lehetett hallani valami hasonlóról. Az alapötlet az, hogy azokat az embereket premizálnák valahogy, akik több mint 2 gyermeket vállalnak, így több adófizetőt adnak az államnak.

Kitaláltak egy speciális számítási rendszert, ami tulajdonképpen súlyozná a jelenlegi nyugdíjakat. Aki két gyermeket nevelne fel, az annyi nyugdíjat kapna, mint jelenleg vagyis egy 1-es szorzót kapna, aki több gyermeket vállal az 1-nél nagyobb szorzót, aki nem vállalna gyermeket, vagy csak egyet, az pedig 1-nél kisebbet kapna. Nem csak a gyermekek száma, hanem az iskolai végzettsége is számít, ez egy fontos kitétel.

Életképes ez a javaslat?

Emberi oldalról megközelítve problémák vetődnek fel. Csak említenék párat, az érdekesség kedvéért:

  1. Mi van abban az esetben, ha valaki meddő?
  2. Mi van akkor, ha valaki nem szülhet több gyermeket?
  3. Mi történik, ha valaki megözvegyül?
  4. Mi van, ha valakinek egész élete folyamán nem alakul ki családja?

De a másik oldalt meghallgatva, akiknek több gyermekük van, kevesebb pénzt tudnak magukra költeni, így kisebb nyugdíj megtakarításról tudnak maguknak gondoskodni, miért ne preferálná ezt az állam? De most inkább vizsgálódjunk anyagi szempontból!

Számoljunk együtt állami nyugdíjat!

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez most egy fikció, hiszen hivatalos döntés még nem született ebben az ügyben.

Tegyük fel, hogy ha valaki nem vállal gyermeket, akkor az ő szorzója 0,8, ha egy gyermeke van, akkor 0,9, és minden egyes gyermek vállalásával a szorzó 0,1-del növekszik. A számításunkban 0-5 gyermekes szülőkig tüntetem fel az állami nyugdíjak várható változását. A táblázatban, mivel két szülő van, az egyiknek („A”) egy nettó 150.000 forintos nettó jövedelmet feltételezek, a másik szülőnek („B”) pedig nettó 250.000 forint fizetést, mindkét szülő legyen, mondjuk 38 éves. (Tudom, hogy 38 évesen 4-5 gyermek kicsit sok, de ezt a kis „érdekességet” engedd meg nekem a számok kedvéért!)

Hogyan módosulhat a nyugdíjam?

Hogyan módosulhat a nyugdíjam?

A kalkulációt a honlapon található nyugdíjkalkulátor segítségével készítettem, kattints ide, és próbáld ki Te is! Két példaszülőnk életében szigorúan anyagilag ilyen változásokat jelenthet az új javaslat. Érdekes, hogy a két szélsőséges esetben vagy 21.959 forinttal kevesebb lesz az állami nyugdíj, vagy 32.938 forinttal több. A nagyobb probléma az, hogy a családok túlnyomó többsége maximum két gyermeket vállal, így a jelenlegi demográfiai adatok szerint az emberek jelentős részének csökkenne a nyugdíja, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíj megtakarításokra még nagyobb felelősség hárul.

A nyugdíj megtakarítás mindenképp szükséges!

Térjünk együtt vissza a valóságba, ebből a lehetséges jövőképből! Az remélem számodra is egyértelmű, hogy még akkor is, ha 5 gyermeket vállalsz, a táblázat szerint még mindig szükséged lesz nyugdíj megtakarításra. Nyugdíj szempontból tehát meglehetősen bizonytalan a jövő, a legbiztosabb még mindig a saját megtakarításod, amiből pont ezért érdemes a legjobbat kiválasztani. Eddig is nagy szükség volt a nyugdíj megtakarításokra, hát még ha csökkennek az állami nyugdíjak. Amennyiben maradt benned kérdés a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Viszont ha konkrét nyugdíj megtakarítást szeretnél, és nem várni a bizonytalan fejleményeket, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen az egy órás találkozón megtaláljuk a teljes pénzpiacról azt a konstrukciót, amely számodra az optimális!

Ezt a cikket 2239 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555