Friss nyugdíjbiztosítás hozamok: Ennyit nyert az, aki időben elindította!

Verba György

A témában frissebb cikkünket itt találja: Nyugdíjbiztosítás hozamok: Itt a teljes lista!

Elérkeztünk 2014 utolsó negyedévéhez, ami azt jelenti, hogy már 9 hónapos múltra tekint vissza a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjbiztosítások alapjai azonban ennél régebben szerepelnek a pénzpiacon, de most nagyobb figyelem irányul rájuk, mint korábban. Kíváncsi vagy rá, hogyan teljesítettek eddig a befektetési alapok? Rendben, nézzük meg a friss eredményeket!

A nyugdíjbiztosítás, és a befektetési alapok

A nyugdíjbiztosítások túlnyomó többsége unit linked alapú, vagyis befektetési egységekhez kötött, de a honlapon megtalálod a kivételeket is. (Posta,ING,MKB,Grawe) Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítások nagy részénél Te döntöd el, hogy milyen befektetési alapokba kerüljön a pénzed. Ezeket az eszközalapokat nem neked kell menedzselned, ezt a munkát szakemberek végzik helyetted, és a számok alapján azt mondhatjuk nem is rossz eredménnyel!

Mit jelentenek a befektetési alapok hozamai?

A befektetési alapok hozamai jelentik számodra a nyugdíj megtakarításod nyereségét. A honlapon az egyes adott nyugdíjbiztosítások adatlapjának legalsó táblázatában megtalálod a befektetési alapokat, és az elmúlt 1, 2, és 5 éves átlaghozamát. Az 5 éves átlaghozam például azt jelenti, hogy a frissítés napjáig az elmúlt 5 évben annyi nyereséget hozott, mintha minden évben ezt a bizonyos százalékot egyfajta „kamatként” jóváírták volna.
Hasznos: A honlapon zöld színnel kiemeltük azokat a befektetési alap eredményeket, amelyek forintos eszközalap esetén 6%, eurós eszközalap esetén 4% hozam felett teljesítettek.

Beszéljenek a számok!

Készítettem egy táblázatot, amiben minden biztosító 2 legjobban teljesítő befektetési alapját találod, és az elért eredményét. Csak olyan befektetési alapok kerültek be a táblázatba, amelyek a biztosító valamelyik nyugdíjbiztosításában választható. A mérési időszak pedig 2014.01.01-2014.10.01-ig tart, vagyis egy 9 hónapos periódust vizsgálok, és a hozamot nem évesítem, vagyis ún. nominális hozam.

Ahogy a táblázatban is látod, elég szép eredményeket értek el ezek a befektetési alapok. Csak összehasonlításként megemlíteném, hogy az 1 éves lekötött betétek kamata jelenleg 2% körül mozog általában, vagyis szinte zongorázni lehet a különbséget. Kiugró teljesítményeket is találsz a táblázatban, de a 10%-ot rendszeresen elérik az eszközalapok, és hátravan még 3 hónap az évből!

Mit jelentenek ezek a hozamok számodra?

Egy jó kiindulási pontot, mondhatni támpontot, de semmi mást. A múltban elért hozamok ugyanis semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Azon viszont érdemes elgondolkozni, hogy egy olyan alapkezelő (szerencsére nem egy van), akinek az alapjai 80-90%-a éves 6% felett hoz (vagyis zölddel jelöljük a honlapon), az megfelelően végzi a munkáját, és nyugodt szívvel rábízhatjuk a pénzünket.
Továbbra is azt mondom, hogy egy jól összeállított befektetési portfóliótól (ami függ a futamidőtől, kockázatvállalástól, egyéni igényektől) reálisan elvárható egy éves 8-10%-os hozam.

Fontos: Ne feledd, hogy a nyugdíjbiztosítás egy hosszú távú megtakarítás. Nem kell a kardodba dőlni, ha egy évben „csak” 3-4% hozamot produkál, és ha esetleg egy 13-14%-os hozamot ér el, akkor sem kell ezt alapnak tekinteni. A lényeg, hogy folyamatos legyen a megtakarítás!

Fontos a hozam, de nem minden!

Ebben a cikkben meglehetősen friss eredményeket mutattam meg, remélem Te is kedvet kaptál hozzá, hogy ilyen szép eredmények mellett kezdj el gondoskodni a saját nyugdíjadról. Attól viszont óva intenélek, hogy megkeresd, hogy melyik nyugdíjbiztosításban van a legjobb teljesítményt elérő befektetési alap, és gyorsan elindítsd magadnak. A nyugdíjtervezés ennél sokkal összetettebb feladat, hiszen számolni kell még a futamidővel, a befizetés nagyságával, a költségekkel, a rugalmassággal, és még sorolhatnám, a rossz választás pedig sok pénzedbe kerülhet. Ha kérdésed van, töltsd ki az adatlapot és szívesen válaszolok, viszont ha szeretnéd megtervezni a nyugdíjadat, vagy konkrét nyugdíj megtakarítást keresel, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy órás beszélgetés mellett megtaláljuk neked az optimális megoldást, az anyagi gondoktól mentes időskorodért!

Ezt a cikket 2180 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555