Felkészültél, hogy 20 évig is lehetsz nyugdíjas? Itt a megoldás!

Verba György

Hiába növekszik várhatóan a nyugdíjkorhatár, ezzel együtt az átlagéletkor is nő. Egyrészt van megoldás arra, hogy 65 évesen nyugdíjba tudjunk vonulni (bármekkora is lesz az aktuális nyugdíjkorhatár). Másfelől pedig ha idejében reagálunk, akkor minimális anyagi ráfordítással el tudjuk érni, hogy akár 20 évig is legalább olyan színvonalon éljünk, mint aktív dolgozó korunkban.

Nyugdíjkorhatár növekedés várható

Jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, de nem lesz ez mindig így. Fejlődik az orvostudomány, nő az átlagéletkor, és az állam a jelenlegi nyugdíjakat is alig tudja finanszírozni. Hát, még ha minden nyugdíjasnak csak mondjuk plusz 3 évig kellene fizetni az átlagos 117 ezer forintos nyugdíjat. A KSH adatai szerint 1954-ben, és 1975 született a legtöbb ember, ezért két extra nagy „nyugdíjas-hullám” várható, hiszen ezekben az években 166.275, és 182.010 gyermek született, míg jelenleg átlagban 85-95.000 újszülöttel számolhatunk. És még a magas kivándorlási arányról nem is beszéltünk, tehát az államnak nem marad más megoldása, mint a nyugdíjkorhatárt növelni.

Meddig élünk várhatólag?

Európában a hölgyek átlagéletkora 83,1 év, míg a férfiaké 77,5 év. Ezek a számok Magyarországon a következőképp alakulnak hölgyek esetén 78,7 év, férfiak esetén pedig 71,6 év. Ez azt jelenti, hogyha most mennénk nyugdíjba (65 évesen), akkor nők esetén 13,7 év nyugdíjas korral számolhatunk, míg férfiak esetén 6,6 évvel. Ez a szám azonban mindig egy kicsit megtévesztő, hiszen az átlagéletkorba beleszámítanak azok az emberek is, akik fiatalon elhunytak. Tehát aki megéli a nyugdíjas kort, az várhatólag hosszabb ideig lesz nyugdíjban, mint 6,6 év, és 13,7 év. 2014-ben 51.409 90 év feletti nyugdíjas van (ez legalább 27 nyugdíjas évet jelent), és 2054-re nagyjából 120.785 90 év feletti nyugdíjast várnak a 8,1 millió lakosból. Hogy ez miért fontos?

Akár havi plusz 3 ezer forintból is megoldható 20 évre a nyugdíjunk

Használd Te is a nyugdíjkalkulátort, hogy megtudd, nagyjából mekkora állami nyugdíjra leszel jogosult! Ebből kiderül, hogy mindenképpen választanod kell magadnak egyet a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül, hogy pótold a fellépő nyugdíjhiányt. Nem mindegy azonban, hogy hány nyugdíjas évre tervezünk, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a megtakarítás nagyságát. Vegyünk például egy átlagos nettó 150 ezer forint keresetű embert, és vizsgáljuk meg, hogy mekkora nyugdíj megtakarításra van szükség 10, 15, és 20 év nyugdíjban eltöltött időszakra:

A táblázatban lévő értékek mai vásárlói értéken értendőek.

Az első sorban látható, hogy ha mindössze 10 évre tervezünk nyugdíjra, akkor elég havi 4.200 forintot megtakarítani 40 éven át, és szinten tartottuk az életünket. Amennyiben 20 évre tervezünk, akkor viszont 7.084 forintot érdemes félretenni. Azért ez nem egy olyan különbség, amit ne tudna elviselni a pénztárcánk.

Így cselekedjünk a számok tükrében!

Fontos tudni, hogy hiába emelkedik a nyugdíjkorhatár, létezik egy olyan lehetőség, amellyel el tudjuk érni, hogy 65 éves korunk után ne kelljen tovább dolgoznunk. A megoldás neve: Nyugdíjbiztosítás. Ennek a 20%-os, legfeljebb 130 ezer forintos állami támogatással rendelkező nyugdíj megtakarításnak az egyik nagy előnye, hogy legkésőbb a 65. születésnapunkon szolgáltatni fog. Ha elegendő pénzt összegyűjtöttünk benne, akkor senki nem kötelezhet minket arra, hogy még tovább 3-4 évet dolgozzunk. Szabadon dönthetünk, hogy dolgozunk tovább, vagy megkezdjük a gondtalan nyugdíjas éveket.

A másik lényeges mondandó, ami kiderül a táblázatból, hogy minél hamarabb érdemes elindítani a privát nyugdíj megtakarításunkat. 28 éves korunkban elég mindössze havi 9.166 forintot nyugdíj előtakarékosságra fordítani, ezzel szemben 53 éves korunkban 52.667 forintra lesz szükség. Mindkét esetben 20 évre elintéztük, hogy ugyanannyi bevételből tudjunk megélni, mint aktív korunkban.

Tervezz precízen, élj boldogan!

A nyugdíj-kiegészítés, vagyis az állami nyugdíj kipótlása sosem volt ennyire fontos, mint mostanában. Aki homokba dugja a fejét, és nem vesz tudomást a nyugdíjproblémáról, az nemcsak önmagát juttatja koldusbotra, de családja életét is megkeseríti. Ez azonban mind elkerülhető, ha szembenézünk a problémával, és pontos számítások után megtervezzük hogyan fogunk élni nyugdíjas korunkban. Ha kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Itt az idő, hogy saját nyugdíj megtakarítással gondoskodj az idős korodról? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra alatt megtervezzük, a gondtalan időskorhoz vezető utat!

Ezt a cikket 2017 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555