Ezért vannak milliós különbségek a nyugdíjbiztosítások között

Richter Ádám

Nagyjából 60-65-féle adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosítás létezik, és ezek közel sem egyforma záróegyenleget képesek nyújtani neked, mivel majdnem annyira változatosak, mint az autópiac vagy egy hipermarket műszaki részlege. Viszont ez az egyetlen nyugdíjcélú megtakarítás, ahol a nagy választék nem hátrány, mert független pénzügyi tanácsadót kapsz magad mellé a szolgáltatás részeként, aki segít a választásban – már ha valóban etikus szakemberrel dolgozol együtt. (Ne feledd, az idei évre is megkaphatod az adójóváírást, ha december 31-ig cselekszel. Erről részletes infókat itt találsz.)

A biztosítók egymással versenyeznek a kegyeidért, és mint az köztudott, az élénk piaci verseny a fogyasztóknak kedvez, mert olcsóbb és jobb termékeket eredményez. Már csak azt kell megtalálnod, hogy a 10-12 biztosító 60-65 ajánlata közül melyik illik hozzád leginkább.

Szigorú MNB-s szabályozás ide vagy oda, hiába lettek sokkal olcsóbbak a nyugdíjbiztosítások, 80%-uk még mindig nem elég jó, legalábbis mi nem szívesen választanánk őket (kivéve a maradék 20%-ot, ami viszont jól teljesít).

Nézd csak meg, mennyire különböző lejárati összegek jönnek ki ugyanabból a havi megtakarításból:

11 millió forintos különbség van a két szélső érték között, pedig az ábrán csak 12 ajánlatot vizsgáltunk, ennél több is létezik. A számolást egyébként te is elvégezheted a saját paramétereiddel, ha kipróbálod kalkulátorunkat (ahol a biztosítókat név szerint láthatod). A számítási módszertant a biztosítókkal külön-külön hitelesíttettük.

Amikor tanácsadó kollégáim döntést hoznak, akkor három fő szempontot vesznek figyelembe:

  • Elérhetőek vele magas hozamok?
  • Túlárazott a termék vagy ár-érték arányban megfelelő?
  • Melyik jár a legtöbb előnnyel a legkevesebb hátrány mellett?

Ezeket fogom most jobban kifejteni neked, hogy megértsd, miért fontosak a különbségek (azon kívül, hogy milliókat veszthetsz vele, lásd a fenti ábrát).

1. Elérhetőek vele magas hozamok?

Először is hinned kell abban, hogy egy nyugdíjbiztosítás képes infláció feletti hozamokat termelni. Ez azért lehetséges, mert egy nyugdíjbiztosítás mögött egy alapkezelő áll, aki a nemzetközi értékpapír-piacba fektet (ami független például a magyar gazdaságtól). Azon belül is részvénybe, kötvénybe és az előbbi kettőt vegyítő vegyes alapba fektetnek. Ezt a piacot pedig már jól ismerjük. Itt láthatod, hogy az említett értékpapírok összesítésben infláció felett teljesítettek az elmúlt száz évben:

De mi vettük a fáradságot, és utánanéztünk annak is, hogy a nyugdíjbiztosítások hátterében dolgozó eszközalapok hogyan teljesítettek az elmúlt 5 évben. Termékspecialistánk külön-külön felvette a kapcsolatot a biztosítókkal, és elkérte azokat a hozameredményeket, amiket az interneten alig-alig lehet megtalálni, összesítve pedig végképp nem hozzáférhető. Ilyen módon 153-féle eszközalapot tekintettünk át.

Az évesített átlagokat itt láthatod kockázati szintek szerint növekvő sorrendben:

A stabilnak és biztonságosnak mondható vegyes eszközalapok évi 6,05% hozamot termeltek az elmúlt 5 évben. Azért mondom, hogy stabil, mert ezek viszonylag alacsony kilengés mellett tartották a 6% körüli hozamot (2,89% volt a szórás). A múltbéli hozamok alapján nem tudjuk megjósolni a jövőt, azt azonban látjuk, hogy nagyjából mi az a szint, amit hosszú távon egy eszközalap tartani tud.

Azt is össze tudjuk hasonlítani ezzel, hogy az egyes biztosítók mennyire erős alapkezelőkkel dolgoznak együtt (ők fogják befektetni a pénzed). Ehhez persze az kell, hogy hasonlót a hasonlóval mérj össze. Például látod, hogy kétféle biztosító alapkezelője is az ázsiai piacokba fektet (többek közt), akkor meg tudod nézni, hogy a múlt egy azonos szakaszában melyikük volt a jobb ezen a területen.

Ezeket a hozamokat egy tanácsadás keretében akár a rendelkezésedre is bocsátjuk. A legjobb hozamokat el is küldjük neked, ha feliratkozol ezen az oldalon. (Azt viszont elmondjuk mindenhol, hogy aki tartósan 10-12%-os hozamot ígér, az nem mond neked igazat.)

2. Túlárazott a termék vagy ár-érték arányban megfelelő?

Most, hogy megbeszéltük, mi a reális hozamelvárás, térjünk át a költségekre. Olyan ugyanis nincs, hogy ingyenes pénzügyi szolgáltatás, mert a pénzedet valakinek kezelnie kell ki- és befizetéskor, illetve be is kell fektetni ahhoz, hogy hozamot termeljen. Mindez nincs ingyen.

A józan ész azt diktálja emiatt, hogy a legalacsonyabb TKM-et (Teljes Költségmutatót) kell választani, mert ez jelenti a legolcsóbb szolgáltatást. A valóság ennél kicsit bonyolultabb, bár tény, hogy a TKM kiválóan alkalmas az összehasonlításra, és egy jó kiindulási alapot ad. Ugyanakkor a TKM mégiscsak egy példaszámítás során keletkezik, nem pedig valós esetnél, mint amilyen a tiéd.

Azt meg lehet állapítani ránézésre, ha egy ajánlat kimagaslóan drága, de hasonló költségszintek mellett inkább az ár-érték arányra kell helyezni a hangsúlyt. Megveheted a legolcsóbb mosógépet a boltban, aztán lehet, hogy háromhavonta szereltetni kell, és egy-két év után teljesen újat kell venni. Utólag már azt mondanád, hogy inkább vettél volna kicsit drágábbat, jobban jöttél volna ki hosszú távon.

A nyugdíjbiztosítás is hasonló. Lehet, hogy az egyik ajánlat TKM-je a lehető legolcsóbb, de mi van, ha cserébe gyengébb az alapkezelő, ezért gyengébbek a hozamok is? Ugyanez fordítva is igaz: lehet, hogy a fél százalékkal drágább TKM mögött jobb az alapkezelő, ezért összességében érdemes azt választani.

Persze még mindig maradnak egyéb szubjektív szempontok, amik a döntést meghatározhatják, és itt térjünk is át az utolsó pontra.

3. Melyik jár a legtöbb előnnyel a legkevesebb hátrány mellett?

Talán így lehet összefoglalni az egyéb szempontokat: a legtöbb előny a legkevesebb hátránnyal. Ez végképp olyan terület, ami a szubjektív igényeiden múlik. Forintban vagy euróban kapod a fizetésed? Milyen feltételekkel ad bónuszt a biztosító? Az éves befizetésed meghaladja a prémium ügyfelek szintjét? A díjszüneteltetés egy év, esetleg három év is lehet egymás után? Kötelező-e évente növelni a befizetés mértékét (indexálás), vagy ez teljesen opcionális? Akarsz eseti likvid számlát? Az adójóváírást hova fektetik? Mennyire ügyfélbarát a biztosító? Milyenek az ügyfél-visszajelzések?

Ezek mind-mind olyan szempontok, amik ajánlatonként eltérhetnek, és a személyes preferenciáid szabják meg, hogy melyik lesz a hozzád leginkább illő megoldás. Szerencsére nem kell mind a 60-65 konstrukciót ismerned, hiszen a nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíjcélú megtakarítás, ahol saját tanácsadót kapsz magad mellé. Az ő dolga, hogy az igényeid szerint leszűrje neked az ajánlatokat, és elmondja, melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Ehhez olyan etikus tanácsadóra van szükséged, mint amilyenek nálunk is dolgoznak. Ők nem olyanok, mint az értékesítők, akik csak egyféle gyártó ajánlatait reklámozzák, hanem valódi tanácsadók: az egymással konkurens ajánlatokat versenyeztetik meg neked.

Iratkozz fel tanácsadásra ezen az oldalon még az idén, és akkor jövő nyáron akár 130 ezer forintot írhatnak jóvá a számládon (ez az ajánlat csak december 31-ig él a törvény értelmében!).

Ezt a cikket 1014 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555