Ezért van válságban az állami nyugdíjrendszer

Richter Ádám

A magyar nyugdíjrendszer úgy működik, hogy a nyugdíjasokat az aktív munkavállalók tartják el. Vagyis nem magadnak fizetsz be nyugdíjat, hanem csak bízol abban, hogy majd téged is eltartanak a fiatalok, ha nyugdíjba vonulsz. Óriási probléma viszont, hogy arányaiban egyre kevesebb gyermek születik, vagyis elöregedő társadalmunkban nem lesz, aki élhető nyugdíjat tud majd neked biztosítani. Hogy a rendszer mennyire túlterhelt, az az ország költéseiből is jól látszik. Nyugdíjakra már most sokat költünk, pedig a kiugróan nagy létszámú 35-45 éves generáció még nyugdíjazás előtt áll.

Elég ránéznünk a Központi Statisztikai Hivatal ábrájára, ami a 2016. év eleji demográfiai viszonyokat ábrázolja, és rögtön látszik, hogy évtizedről évtizedre kevesebb újszülött jön világra. A Ratkó-korszak népesedési politikájának köszönhetően az 1950-es években kiugróan sok gyermek született, ők most vonulnak nyugdíjba (lásd: 55-65 évesek). Ennek a sok embernek aztán sok gyereke is született a ’70-es években, ők most 35-40 évesek, vagyis még 20-30 évük van hátra a nyugdíjig.

Forrás: KSH

Az is látszik azonban, hogy a 35 évnél fiatalabb népességben nagy a visszaesés. Közel fele annyi 0-4 éves gyermek van az országban, mint 40-45 éves. Eltelik 20 év, a mai óvodások munkába állnak, a mostani 45 évesek pedig nyugdíjba vonulnak, és az idősek a fiatalabb generációtól várják majd, hogy eltartsák őket. Annak ellenére, hogy a nyugdíjasok hatalmas számbeli fölényben lesznek. A folyamat tehát régóta tart, és 20 év alatt aligha lehet visszafordítani. Legalábbis meglepő lenne, ha a gyermekvállalási kedv hirtelen a kétszeresére nőne.

A keresőképes népességre háruló terhek már most is aránytalanul nagyok. Ha megnézzük a 2018. évi központi költségvetési tervezetet, vagyis hogy jövőre melyik területre hány milliárd forintot fog elkölteni az ország, akkor rögtön látszik az öregségi nyugdíj fölénye:

 

Forrás: Parlament.hu

Összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú területet (a teljesség igénye nélkül), hogy megmutassuk, mire mennyit költ az ország. Viszonyítási alapként helyet kaptak az olyan létfontosságú szektorok, mint az egészségügy vagy a rendvédelem, ezek mellett pedig főként olyan területek közül válogattunk, ami a fiatalokat érinti, ilyen például a CSOK, a kulturális tevékenységek és az oktatás. Ezek mellett vészjóslóan tornyosul a nyugellátásokra, azon belül is főként az öregségi nyugdíjakra elköltött összeg. Ebből is látszik, hogy a nyugdíjak már most aránytalanul nagy részt tesznek ki a költségvetésben.

És mire elég a nyugdíjakra elköltött, közel 3000 milliárd forint? Havi 110 ezer forintos átlagnyugdíjat biztosít, ami meglehetősen alatta marad a 170 ezer forintos nettó átlagfizetésnek. Vagyis hiába költünk ennyit nyugdíjra, mégsem tudjuk időseinknek azt az életszínvonalat biztosítani, amit aktív időszakukban megszokhattak. Mivel kevesebb gyermek születik évről évre, és sokkal több nyugdíjas lesz a következő 20 évben, mint jelenleg, így az állami nyugdíjrendszer még súlyosabb válságba juthat.

Az állam emiatt is ösztönzi SZJA-jóváírással a privát nyugdíjmegtakarításokat, amiknek az a lényege, hogy mindenki önmaga részére gyűjthet pénzt időskorára. Ezeket a nettó fizetésedből gyarapíthatod, és privát módon kezelődik, azaz nem összekeverendő a magánnyugdíjpénztárral. Ezek a megtakarítási formák nemcsak a gyűjtögetésre jók, hanem infláció feletti hozamot is termelhetnek, tehát tulajdonképpen befektetések is egyben. Érdemes kiszámolni, mennyi állami nyugdíjra számíthatsz, és emellé érdekes megnézni, mennyivel több pénzből élhetsz havonta időskorodban, ha például nyugdíjbiztosítással egészíted ki az állami nyugdíjat. Meg fogsz lepődni, mekkora különbség van a kettő közt.

Több nyugdíjat szeretnél?

Ha te is aggódsz a jövőd miatt, és tartasz attól, hogy egy átdolgozott élet végén, időskorodban nélkülöznöd kell, akkor írj nekünk, és egy ingyenes tanácsadás keretében kifejtjük a lehetőségeidet.

Ezt a cikket 1242 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555