Ezért nem kell félned a biztosító csődjétől

Válságok jönnek-mennek, cégek jutnak csődbe, a biztosítótársaság ügyfelei viszont nem maradnak a pénzük nélkül. Hogy miért nem? A viszontbiztosítás intézménye segít nekik ebben. Több száz éve létezik, és bizonyítottan működik is, így nem kell aggódnia annak, akinek nyugdíjbiztosítása van.

Ezért nem kell félned a biztosító csődjétől

A gazdasági válságok és a brókerbotrányok hallatán nem meglepő, ha az emberek bizalma megrendül a pénzügyi szolgáltatókban. Viszont azt is látni kell, hogy a csődbe jutott Quaestor, Buda-Cash és társaik nem biztosítótársaságok voltak, hanem alapkezelők és brókercégek. (Mellékesen megjegyzem, hogy még az ő ügyfeleik is kapnak kompenzációt.)

Kik a legnagyobb hazai biztosítók? Itt megtalálod őket!

A biztosítók ettől eltérő rendszerben dolgoznak. A biztosítók olyan mértékben vállalnak térítési kötelezettséget, amit még ésszerű határokon belül teljesíteni tudnának. Azt a részt, ami meghaladja a kapacitásukat, átadják egy másik biztosítónak. Ha még ez is túl nagy falat, akkor a másik biztosító egy harmadik biztosítóval köt szerződést, és így tovább. Ezt hívják viszontbiztosításnak, aminek a lényege a kockázatporlasztás. Ilyenkor a biztosítási díjakat is megosztják egymás közt, ám ebből az ügyfél mit sem észlel.

Több száz éve adnak biztosítási védelmet

Már a Titanicot is bebiztosították 1912-es elsüllyedése előtt. A Lloyd’s nevű biztosítótársaság 7500 angol fontért cserébe egymillió fontos térítési díjat ígért, ha elsüllyedne az egyébként elsüllyedhetetlennek hitt hajó. Tudjuk, hogy katasztrófa lett az eset vége, és bizony ki is kellett fizetniük a teljes összeget, ami mai áron 30 milliárd forintnak felelne meg. A viszontbiztosításra ebben az esetben is szükség volt, aminek a nálunk is ismert Allianz volt az egyik szereplője.

Bizony, a biztosítók egy része több mint száz éve létezik. A német Allianz például 1891 óta működik, de a magyar Generali Csoport anyacége is 185 évet tudhat maga mögött, és több mint 60 országban vannak jelen. Az osztrák Erste náluk is idősebb, az első bankjukat 1819-ben alapították – és a sort még lehetne folytatni. Ezek olyan biztosítók, amik számos világválságot megúsztak óvatos üzletpolitikájuknak hála.

A biztosítókat is felügyelik

Egy jó hírű biztosítónak nem is éri meg kockáztatni. Ezeket a cégeket alaposan figyelik az olyan világhírű hitelminősítők, mint a Standard & Poor’s, a Moody’s vagy a Fitch, és amint kockázatot észlelnek, élnek a leminősítés jogával. Ennek súlyos bevételkiesés lehet az eredménye, mert elriasztja a befektetőket a cégtől. A biztosítók ezt mindenáron el szeretnék kerülni.

A nagyobb megmenti a kisebbet, ha baj van

2007 után, mikor gazdasági recesszió sújtotta az egész világot, voltak – főként amerikai – biztosítók, amik csődközelbe jutottak (de még mindig kisebb arányban, mint a bankok). Mi történt ezután? Szinte egytől egyig felvásárolta őket egy nagyobb biztosító. Gondolj csak bele: leértékelődik egy biztosítótársaság, aminek több ezer ügyfele van – a konkurencia ki fogja használni a lehetőséget. Ilyenkor hasonló kondíciók mellett megtarthatják biztosításukat, vagy akár még kedvezőbb feltételeket is kaphatnak a biztosított ügyfelek. Talán még a biztosító nevét sem változtatják meg.

Világhírű, de itthon alig ismert

Azt se feledd, hogy egy biztosító magyarországi ismertsége nem feltétlen van összefüggésben annak megbízhatóságával. Például a MetLife-ot lehet, hogy kevesebben ismerik itthon, mint a többi biztosítót, ennek ellenére 90 millió ügyfelet szolgálnak ki több mint 60 országban, és 1868 óta léteznek. Egyébként ők használták emblémaként Snoopy-t, a képregényes kutyát 30 évig. Tájékozódj tehát, mielőtt megítélnél egy biztosítót, mert lehetnek tévesek a benyomásaid, ha a magyarországi jelenlétükből indulsz ki.

Bízd olyanra, akinek van tapasztalata

A választásban egy független pénzügyi tanácsadó is segíthet. Ők azok, akik – jobb esetben – a legtöbb biztosítóval kapcsolatban vannak, így hiteles tapasztalatuk van arról, melyik biztosító mennyire barátságos az ügyfelekkel, hol gördülékeny az ügyintézés stb. Javaslom, hogy mielőtt nyugdíjbiztosítást és biztosítót választanál, beszélj egy ilyen tanácsadóval. Írj nekünk, és megosztjuk veled tapasztalatainkat.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?