Ezért nem fogják visszavezetni a 13. havi nyugdíjat

Richter Ádám

Ki ne örülne annak, ha egyhavi fizetését megkapná bónuszként? A 13. havi nyugdíj is hasonló, azzal a különbséggel, hogy azt a közös kasszából kell finanszírozni, ami már így is túlterhelt. Ez is egy szép ígéret, ami hosszú távon nem fenntartható. De ha az is lenne, még akkor sem lenne képes az időskori elszegényedést megoldani.

Köztudott, hogy egyre több a nyugdíjas, miközben nem születik elég gyerek. Nemrég az is kiderült, hogy kevesebb idő van hátra a nyugdíjkatasztrófáig, mint eddig hittük. Be is indult a tűzoltás az állam részéről, és ahol csak lehetett, megpróbálták csökkenteni a nyugdíjkiadásokat. Megemelték a nyugdíjkorhatárt 62-ről 65 évre,a magánnyugdíjpénztári vagyont átcsoportosították az állami rendszerbe (de nem úgy, ahogy gondolod), és megszigorították a korhatár előtti nyugdíjazást.

Ezzel ment szembe a Nők 40 nevű korhatárkedvezmény, amiben mostanra 200 ezer nő érintett, és 234 milliárdjába került az államnak idén. Ez egyébként a teljes nyugdíjkassza 7,5%-a, tehát jelentős összegről van szó. Említhetnénk még a nyugdíjemelést, de az valójában egyszeri emelés volt (lásd: nyugdíjprémium és -kompenzáció), másrészt az átlagnyugdíjak még így is jócskán le vannak maradva a bérek mögött. Egy mostani nyugdíjas az előző fizetésének 65–70%-ára számíthat mindössze. Mi lesz később?

Óriási többletkiadás lenne

Ezek mellé jönne be kiadási oldalon a 13. havi nyugdíj. Egy közkedvelt ígéret ez, aminek a megvalósítása nagyon is problémás. Így is 2761 milliárd forintot fizetünk nyugdíjakra. Ha mindenki eggyel több havi nyugdíjat kapna, az 230 milliárd forinttal növelné a nyugdíjkiadásokat. Ezzel majdnem elérnénk a 3000 milliárdos összeget a költségvetésben. Igen ám, de évről évre több nyugdíjas van, gondoljunk csak a hamarosan nyugdíjba vonuló Ratkó-gyerekekre. Vagyis évről évre többeknek kellene 13. havi nyugdíjat fizetni, és ezt aligha lehetne megtenni adóemelések és forráselvonások nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy más látná ennek a kárát.

Maguk a nyugdíjasok is rosszul járnának, mert egy ilyen intézkedés meggyorsítaná a rendszer összeomlását. De ha ez nem is következik be, akkor is kétséges, hogy élhető nyugdíjat tudnak majd biztosítani ennyi embernek. A jelenlegi átlagnyugdíj 100 ezer forint körül alakul, miközben az átlagfizetés ennek lassan a duplája. Ha túlzottan megterhelik a költségvetést a 13. havi nyugdíjjal vagy más, hasonlóan bőkezű intézkedéssel, az tovább növelheti a nyugdíjak és a bérek közti szakadékot.

Kevésbé lesz bajban, aki bebiztosítja magát

Vélhetően azok járnak majd rosszul, akiknek nincs privát megtakarításuk (még egyszer: a magánnyugdíjpénztár nem volt az). Pedig maga az állam is támogatja az öngondoskodást, mostanra háromféle nyugdíj-előtakarékossági program mellé biztosít adójóváírást, ami évente akár 130–150 ezer forint is lehet. Az államnak is érdeke, hogy minél inkább tehermentesítse önmagát. Nekik az csak kedvez, ha minél többen gondoskodnak az időskorukról az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás által.

Nem érdemes tehát a 13. havi nyugdíjra várni, helyette jobb, ha tájékozódsz a megtakarítási lehetőségeidről. Az biztosan a tiéd, nem veheti el tőled senki, és valószínűleg többet fog érni, mint minden évben egyhavi „bónusz”. Ha úgy vesszük, a maximális adójóváírás nagyjából egyhavi átlagnyugdíjnak felel meg (kicsit még több is), szóval megkaphatod a 13. havit, csak más módon.

Neked mi a terved?

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, és segítünk a tájékozódásban. Mi nem üres ígéretekkel szédítünk téged, hanem járható alternatívákat vázolunk fel, és a döntést már rád bízzuk.

Ezt a cikket 1133 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555