Ezért lesz kevés az állami nyugdíjunk

Verba György

Rengetegen hangoztatják, hogy kevés lesz az állami nyugdíj, vagy egyáltalán nem is lesz. Emellett úgy nőttünk fel, hogy azt láttuk evidens az állami nyugdíj. Most akkor mi is az igazság? Utánajártunk, hogy várhatóan miért számíthatunk alacsony állami nyugdíjra.

A nyugdíjrendszert nem erre találták ki

A történet kezdetéhez egészen a XIX. század végéig kell visszautaznunk az időben (1889). Ekkor ugyanis a porosz vaskancellár Otto von Bismarck lefektette a mai nyugdíjrendszer alapjait. Szépen tálalta, hogy az a cél, hogy az időseknek ne legyenek anyagi gondjaik, de valójában csak egy új adó beszedése motiválta, ugyanis Németországnak égető szüksége volt az anyagi forrásokra. A frissen beszedett adók elsődleges felhasználása pedig a hadipari, és harcászati fejlesztések voltak. Az első, és a második világháború miatt, ahol sajnálatosan rengeteg ember halt meg (és az államcsődöt se felejtsük), kifizetésekre nem igazán került sor. Eddigre Európában azonban szinte mindenki átvette a rendszert, meglátva a benne rejlő lehetőséget. Most pedig azt a kort éljük, amikor görcsösen próbálunk ragaszkodni ahhoz, hogy az állam felelőssége, hogy eltartson minket, miután nyugdíjba vonultunk, de a rendszer rohamosan közelít a vége felé, az alábbi okok miatt:

Óriási a kivándorlási arány

Per pillanat Magyarország speciális helyzetben van, hiszen ekkora méretű kivándorlásra nem volt példa (békeidőben). Egyes becslések szerint fél millió, és zömében fiatal magyar távozott az országból az utóbbi pár évben. A célországok főként Anglia, Németország, és Ausztria, de a világ számos ország városában lehet egyre gyakrabban magyarul beszélő emberekbe futni az utcán. A legtöbben természetesen a jobb megélhetés reményében hagyják el Magyarországot, ami valahol érthető, de ezzel a mértékű elvándorlással már magas társadalom szintű problémát generálnak, illetve pontosabban csak felgyorsítják a nyugdíjrendszer összedőlését, hiszen nem itthon adóznak, és így itthon még kevesebb az adózó munkavállaló.

Öregszik a társadalom

Magyarország nagyon érdekes helyzetben van nyugdíjszempontból, de a helyzet elmondható egész Európára, öregszik a társadalom. Vagyis egyre több az idős ember, és azt se feledjük, hogy növekszik az átlagéletkor is. Beszéljünk konkrét számokról 1956-ban 150.767 fő született, 1955-ben 161.160 fő, míg 1954-ben 166.275-en, vagyis ebben a 3 évben összesen 478.202 újszülött látta meg a napvilágot. Az elkövetkező 5 évben ők mennek nyugdíjba.
Ezzel szemben 2011-ben 88.050 gyermek született, 2012-ben 90.728, míg 2013-ban 89.344 gyermek, vagyis majdnem feleannyian. A korfán (amit ide kattintva találsz) először a 16 éves korosztály száma lépi át a 100 ezret. Ez pedig szintén oda vezet, hogy kevesebben lesznek a dolgozók, mint az eltartottak, ami a nyugdíjrendszer végét is jelentheti.

A nyugdíj egy jó alap, hogy ne az egész nyugdíjunkat kelljen összespórolni

Azt, hogy az állami nyugdíj teljesen megszűnjön, azt nagy valószínűség szerint ki lehet zárni, de a mértéke azért kétséges. A jelenlegi szabályzás szerinti nyugdíjat érdemes egy jó kiindulási pontnak venni (kattints ide, és számold ki), így nem a megélhetésünkhöz szükséges teljes összeget kell magunknak összegyűjteni, hanem csak egy részét. Erre pedig 3 különböző államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság (akár éves 150 ezer forint SZJA kedvezmény, évente) nyújt nekünk lehetőséget. Ebből azonban csak egy az, amivel a legjobban jársz, amit szívesen segítek megtalálni. Töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom a felmerülő kérdésedet a cikkel kapcsolatban. Viszont ha keresed a hozzád leginkább illő nyugdíj megtakarítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük, hogyan tudod a lehető legjobban függetleníteni magad az állami nyugdíj mértékétől.

Ezt a cikket 1976 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555