Ezekkel a lehetőségekkel élhetsz, ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosításodat

Gyimesi Henriett

Egy nyugdíjmegtakarítás indítása előtt mindenkiben felmerül a kérdés: mi van akkor, ha nem tudom fizetni? Elvégre általában ezek 15-20 évre szóló elköteleződést jelentenek, ami kellően hosszú idő ahhoz, hogy bizonytalanná váljunk a munkahelyünket és a megélhetésünket illetően. Szerencsére a pénzintézetek is gondoltak erre, és több lehetőséget is kínálnak, ha átmenetileg pénzügyi nehézségbe kerülnél.

Manapság már az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy anyagi biztonságot nyújtson a nyugdíjas évekre, éppen ezért egyre inkább előtérbe kerül az öngondoskodás szerepe. Sokan azonban azért hezitálnak nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni, mert félnek attól, mi lesz, ha a következő 15-20 évben valamikor olyan helyzetbe kerülnek, hogy nem tudják majd fizetni a havi díjat, és a szerződés megszegésére kényszerülnek. A nyugdíjbiztosítás esetében azonban több lehetőség is rendelkezésre áll ilyen esetekre.

Mik a lehetőségek, ha nem tudom fizetni a nyugdíjbiztosításomat?

Hogy melyik opcióval érdemes élned, az attól függ, mennyire hosszan tartó anyagi nehézségbe kerülsz. Egy-két hónapnyi elmaradásért még jóformán semmilyen szankció nem ér, bár nyilván a nyugdíjmegtakarításod szempontjából ennyi kihagyás sem optimális, tehát hacsak lehet, kerüld el a nemfizetést.

Hosszabb anyagi nehézség esetén további három lehetőséged van:

1. Díjszüneteltetés

A legtöbb szerződés kínál díjszüneteltetési lehetőséget: ennek az a lényege, hogy 1 vagy akár 2 évig mindenféle büntetés nélkül élhetünk azzal a jogunkkal, hogy nem fizetjük a szerződést – persze előzetes bejelentést követően. A biztosító ebben az időszakban költségeket ugyan felszámol, de semmilyen más “büntetést” nem érvényesít ezért a döntésért. Sőt még a hozamok is tovább termelődnek. Azt viszont jó, ha tudod, hogy ez idő alatt az adókedvezményt nem veheted igénybe (mert azt az éves befizetés százalékában igényelheted vissza).

Ez a lehetőség például egy hosszabb ideig tartó álláskeresési időszakban jelenthet valódi megoldást, amíg meg nem oldódik a helyzet. A legtöbb szerződésnél több alkalommal is lehetőség van díjszüneteltetésre, azonban általában igaz, hogy két ilyen szünet között el kell telnie bizonyos időnek (például 12 hónapnak). Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy többnyire a szerződéskötéstől el kell telnie 2-3 évnek ahhoz, hogy élhessünk ezzel a lehetőséggel.

2. Díjcsökkentés

Arra is van megoldás, ha a probléma az, hogy bizonyos körülmények hatására nem tudod már azt a havi díjat fizetni, amiben megállapodtál a biztosítóval szerződéskötéskor. Ez például akkor jöhet jól, ha a jövedelmed valami miatt csökken, és bár továbbra is szeretnéd gyarapítani a nyugdíjcélú megtakarításodat, de nem tudsz akkora összeget nélkülözni havonta, mint amennyit eddig fizettél.

Amikor újra rendeződnek az anyagi körülményeid, újra megemelheted a havonta fizetett díjat. Arra kell azonban figyelni ennél is, hogy általában itt is már legalább 2-3 éve megkötött szerződéssel kell rendelkezni ahhoz, hogy ezt az opciót választhasd.

3. Díjmentesítés

Ha a díjcsökkentés nem oldja meg a problémát, valamint a díjszüneteltetés sem elég, még mindig van olyan megoldás, amivel elkerülheted a nyugdíjbiztosításod megszüntetését: ez a díjmentesítés. Ebben az esetben a biztosító lezárja a számládat, tehát megszűnik a havi díj fizetésének a kötelezettsége.

Viszont maga a számla tovább él, és a nyugdíjkorhatárig termeli is a hozamokat. Azonban fontos tudnod, hogy ebben az esetben később ez már nem vonható vissza, azaz erre a számlára pár év múlva sem fizethetsz többet. Éppen emiatt tehát az adókedvezményt sem tudod a díjmentesítés kérvényezése után igénybe venni. Ha újra szeretnél nyugdíjcélból megtakarítani ezt követően, egy új szerződés megkötésével lesz erre lehetőséged.

Jelentkezz tanácsadásunkra!

Ingyenes tanácsadásunkon független összehasonlítást kapsz, és megtudhatod, melyik nyugdíj-előtakarékosság illik hozzád a leginkább.

Mi van, ha idő előtt kiveszem a pénzt a nyugdíjszámlámról?

A nyugdíjmegtakarítással gyűjtött összeget csak a nyugdíjba vonuláskor lehet adó- és járulékmentesen felvenni (jelenleg 65 évesen). Ezt nem a bankok vagy a biztosítók találták ki, hanem az állam. Lehetőséged van idő előtt felvenni a pénzt, viszont ez sajnos szankciókkal jár.

  • Az egyik az adózás. Ha 10 éven belül, nyugdíjba vonulásod előtt töröd fel a nyugdíjbiztosításodat, 5 év előtt 15% kamatadóval, 5 év után pedig 7,5% kamatadóval kell számolnod a hozamok után. 10 év után azonban már adómentessé válik a kamatnyereséged.
  • A második, ami fontos: ha akkor szüneted meg a nyugdíjbiztosításodat, amikor már igénybe vettél adókedvezményt, és mindezt nyugdíjba vonulásod előtt teszed, az érvényesített adójóváírásodat +20% büntetőkamattal kiegészítve kell visszafizetned.
  • A hamadik pedig, amit tudnod kell, hogy a nyugdíjbiztosítások a futamidő elejére csoportosítják a költségek többségét: ez azt jelenti, hogy ha az első 3 évben bontod fel a szerződést, szinte biztos, hogy mínuszban fogsz kiszállni, mert a megtakarításnak nincs ideje kitermelnie a költségeket.

Ha egy mód van rá, semmiképp se vedd ki a pénzt idő előtt. Ezt nem azért javasoljuk, mert ezzel jár jól a biztosító, hanem mert ez a te saját érdeked.

Készülj fel a váratlan helyzetekre egy eseti számlával

Ha tudatosan kezeled a nyugdíjcélú megtakarításodat, előre is felkészülhetsz a nehezebb időszakokra. Erre alkalmas például, ha élsz az eseti számla lehetőségével. Ez ugyanis a nyugdíjbiztosításodhoz tartozik, és hasonlóan működik, mint egy TBSZ. Az erre befizetett pénz likvidebb, könnyebben hozzáférsz.

Ráadásul sok szerződés esetében megoldható, hogy ha probléma merülne fel, az eseti számla egyenlegéből fizetheted majd tovább a rendszeres díjadat. Így pedig veszteség nélkül, folytatólagosan mehet tovább a szerződés addig, amíg anyagilag helyre nem rázódsz.

Kérd szakértő segítségét!

Ha kérdésed lenne az olvasottakkal kapcsolatban, vagy most szeretnél nyugdíjbiztosítást kötni, keress minket, és egy ingyenes tanácsadás keretében segítünk neked!

Ezt a cikket 531 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555