Ezeket a hibákat kerüljük el, ha rendes nyugdíjat szeretnénk!

Szinte nem telik el úgy nap, hogy valami érdekesség ne kerülne napvilágra a nyugdíjjal kapcsolatban. Sokan írják, és mondják, hogyan változhat a nyugdíjrendszer, meg hogy mi várható, de mégis akadnak olyan tévhitek, illetve gondolatok, amelyek miatt a nyugdíjunkat kockáztatjuk. Épp ezért összeszedtünk 3+1 olyan tényt, amit ha elkerülünk, akkor nem lesznek anyagi problémáink idős korában.

Elég az utolsó 5 évben magasabb bérre bejelenteni magunkat!

Biztos mindenki találkozott már olyan emberrel, aki azt mondta neki, hogy nem kell aggódni a nyugdíj miatt, elég az utolsó 5 évben magas összegre bejelenteni magunkat, mert csak ez számít, amikor a nyugdíjat megállapítják. Ez valóban volt így, de már réges-régen nem ez számít.

Jelenleg a nyugdíjakba ugyanis beleszámít az összes szolgálati idő (amikor bejelentett bérért dolgoztunk), illetve az összes bejelentett bérünk. Ezeket egy bonyolult számítási folyamatban felhasználják, és a végén így kapjuk meg az állami nyugdíjunkat. De neked elég mindössze 2 kattintás, és a nyugdíjkalkulátor kiszámolja, hogy a jelenlegi szabályok szerint nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. De biztos, hogy ezt az összeget hozza majd a postás?

Azért fizetünk adót, hogy az állam eltartson

Sajnos ez koránt sem biztos, ugyanis, ahogy korábban is jeleztük, az állami nyugdíj, mint olyan nem szerepel az alkotmányban. Így ha esetleg 10-20 %-kal kevesebb nyugdíjat kapunk, nincs hova fordulnunk jogorvoslatért. A korábban is ismertetett demográfiai katasztrófa, (vagyis hogy egyre több lesz a nyugdíjas, míg a gyermek születik) miatt csak jelképes nyugdíjra számíthatunk. Egyszerűen nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, mi zajlik körülöttünk, vagyis a struccpolitika ideje lejárt. Vagy elkezdünk félretenni magunknak, vagy pedig vár minket a reménykedés, hogy csak segít valaki, vagy pedig a koldusbot. Ráadásul sokáig nem is éri meg halogatni a nyugdíj előtakarékosságot, hiszen ezzel megint a saját zsebünkből vesszük ki a pénzt.

Ráérünk még félretenni nyugdíjra

Súlyos tévedés. Aki a kiváró taktikára játszik, hogy megvárja, amíg a Ratkó korszak gyermekei nyugdíjba mennek, és megnézi utána mi lesz, az nagyjából 4-5 évet veszít. És hogy ez miért fontos? 5 év a megtakarítási időszakban minden túlzás nélkül állítható, hogy milliókat jelent, de beszéljenek inkább a konkrét számok! Tegyük fel, hogy havi 15 ezer forintot teszünk félre egy olyan nyugdíjbiztosításba, amely évente 8% hozamot termel, és évente 3%-os értékkövetést alkalmazunk. Tovább feltételezzük, hogy teljesül a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, és évente 3%-os lesz az infláció, vagyis a pénz vásárlói értékének a romlása.

Ezeket a hibákat kerüljük el, ha rendes nyugdíjat szeretnénk!
Mennyit veszítünk, ha nem indítjuk egyből a nyugdíjbiztosításunkat?

forrás: nyugdijbiztositas.com

A táblázat alapján jól kivehető, hogyha engedünk a kifogásoknak, akkor azt bizony a pénztárcánk bánja. Például, ha 29 évesen elindítjuk a nyugdíj megtakarításunkat, akkor kicsit több, mint 54 millió forintot gyűjthetünk össze, míg egy 4 éves várakozás több mint 16 millió forintunkba kerül, hiszen „csak” 37.819.171 forintot tudunk felhalmozni. Tényleg nem túlzás, hogy milliókat veszíthetünk, ráadásul itt ugyanazt a szerződést vizsgáltuk meg, mi történik, ha egy kevésbé eredményes nyugdíj megtakarítást választunk?

Nem mindegy, hogy melyik nyugdíj megtakarítást választjuk

Egy nyugdíj előtakarékosságot kiválasztani legalább akkora kihívás, mint egy autót, vagy egy lakást vásárolni. Sőt, annyiból talán még nehezebb is, hogy az autót meg a lakást azonnal látjuk, használjuk, míg a nyugdíj megtakarítást csak évekkel később használjuk fel. A helyes kiválasztás fontosságát mi sem mutatja jobban, mint hogy nem csak a halogatással veszíthetünk több millió forintot, hanem azzal is, ha nem a nekünk legalkalmasabb nyugdíj előtakarékosságot választjuk. A nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor éppen erre hívja fel a figyelmet. Egy példán keresztül szemléltetve, ha 25 évig (7 évente egy évig nem fizetünk be a megtakarításba) havi 23 ezer forintot teszünk félre, akkor 17.038.861 forintunk lesz a legjobb ajánlattal, míg a legrosszabbal 10.612.446 forint. Mi mindent ugyanúgy csináltunk, a befektetési alapok hozama is megegyezett, mindössze ekkora különbség van 2 szerződés között.

Amennyiben a legjobb nyugdíj megtakarítást szeretnéd megtalálni magadnak, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Itt mindent meg tudunk beszélni a nyugdíjjal kapcsolatban, és pontos számítások után megtaláljuk az ideális nyugdíj megtakarítást is számodra.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?