Ezek voltak a legjobb nyugdíjbiztosítás hozamok tavaly

Richter Ádám

Ha nyugdíj-előtakarékosság indításában gondolkodsz, akkor bizonyára a nyugdíjbiztosítás is felmerült mint opció. Többek közt arra is kíváncsi lehetsz, mekkora hozamot lehet vele elérni. Mi most ezeket az adatokat fogjuk megosztani az alábbi cikkben.

A nyugdíjbiztosítások 2014. január 1-jén jelentek meg a magyar nyugdíj-előtakarékossági piacon. Befektetési célú életbiztosítások természetesen már jóval korábban is léteztek, ám csak ebben az évben jött létre speciálisan nyugdíjcélra ez a megtakarítási forma. Többek közt annyiban tér el a sima megtakarításos életbiztosítástól, hogy a futamidő a nyugdíjkorhatár eléréséig tart, illetve az éves befizetések 20%-át visszakaphatod az szja-dból (maximum 130 ezer forintig). 2014 óta egyébként már nagyjából 350 ezren választották a nyugdíjbiztosítást.

Mint az már ennyiből is kiderült, hosszú távú befektetésről van szó, ami legalább 10, de inkább 15-20 évre szól. (A legtöbben 40-45 éves koruk környékén kötik meg – ennél tovább nem is ajánlott halogatni; kisebb erőfeszítés így összegyűjteni a kívánt összeget.) A hosszú távú befektetéseknek van egy olyan sajátossága, hogy nem érdemes egy-két év hozamteljesítményéből messzemenő következtetéseket levonni. Ezek a megtakarítások jellemzően hullámzó teljesítményűek, ami nem egy anomália, hanem egy szokványos jelenség. Éppen ezért félrevezető tud lenni, hogy a felfelé vagy a lefelé ívelő hullámból indulunk-e ki.

Leginkább egyikből sem kellene, hanem sok év átlagát érdemes tanulmányozni.

Nyugdíjbiztosítások esetében még nem áll rendelkezésünkre több évtizednyi hozamteljesítmény. Az évesített átlaghozamokat 2015-től érdemes vizsgálni, mi is így tettünk. Öt-hat év még mindig kevés idő, így óvatosan kell hozzáállni az eredményekhez. Mindenesetre megnéztük, melyek voltak a legjobban teljesítő nyugdíjbiztosítások.

Mik voltak a legjobb nyugdíjbiztosítás hozamok 2015 és 2019 között?

Görgess tovább a folytatásért!

(2020-at szándékosan kihagytuk a vizsgálódásból. Egyrészt törtévről van szó, másrészt a koronavírus-válság aránytalanul félrevinné az átlagot.)

A táblázat értelmezéséhez tudni kell, hogy nemcsak több biztosító több nyugdíjbiztosítása közül válaszhatunk, de ezeken belül is vannak ún. eszközalapok, ami alatt előre összeállított, időnként menedzselt befektetési portfóliókat kell érteni. Vagyis a te dolgod csak annyi, hogy kiválassz egy neked megfelelő kockázati szintet, esetleg meghatározhatod az irányt, hogy milyen területen kamatoztassák a pénzed.

Egy ilyen eszközalapban általában több befektetési alapot, és azokon belül több száz értékpapírt találunk. Van köztük állampapír, kötvény, részvény és minden egyéb értékpapír. Azért van ilyen sokra szükség, mert így nem egyetlen cég teljesítményére alapozod a hozamaidat, hanem porlasztod a kockázatot, megosztod azt több vállalat, iparág és régió között. Így az erősebb és gyengébb árfolyamok kiegyenlítik egymást, sőt remélhetőleg pozitív lesz a mérleg.

Mi megmutatjuk ugyan a hozamokat biztosítótól függetlenül – tanácsadásunkon ugyanígy összehasonlítjuk neked a konkurens ajánlatokat –, de azt is tudni kell, hogy ezek nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, főleg egy olyan eszközalapnál, ami erősen részvénytúlsúlyos. Ezeknek a teljesítménye jellemzően hullámzik. De ez nem baj, ezzel együtt lehet élni, csak tudj róla.

Mennyi akkor a valós teljesítmény?

A fenti táblázatban a legjobb hozamokat láthatod, és ahogy ki is emeltük, a 10% feletti teljesítmény tartósan aligha fenntartható. Mi azt szoktuk mondani, hogy a reális hozamelvárás valahol évi 6% és 9% lehet, persze átlagban. Ennél lesznek jóval erősebb évek, de akár sokkal gyengébbek is. A tíz-tizenötéves átlag viszont valahol 6-9% körül fog alakulni, ha megfelelő eszközalapot választasz.

Utána is jártunk a dolognak, hogy megmutassuk, nem a levegőbe beszélünk: 10 biztosító nem kevesebb mint 243 (!) befektetési eszközalapjának a hozamait átlagoltuk.

10 biztosító 243 befektetési eszközalapjának átlaghozama alapján.

Az eredmény igazolja az állításunkat. Persze igaz: megint csak szűk 5 év teljesítményéről van szó. Azt is láthatjuk, hogy alacsony kockázat mellett csak 2%-os hozamra számíthatunk. Valójában ez sem meglepő: kevés kockázat, kevés hozam. Ez a biztonság ára. Viszont közepes kockázat mellett így is elérhető volt 5,8%, magas kockázat mellett pedig majdnem 9%.

Azt is el kell mondani, hogy ezek bruttó hozamok, ami azt jelenti, hogy ezekből még nem vonták le az ilyen-olyan költségeket. Sajnos nincs befektetés költség nélkül, tehát ezekből még le kell vonni 1-3%-ot – ennek mértéke megint csak azon múlik, hogy melyik biztosító melyik ajánlatát választod.

Egy százaléknyi eltérés is milliókba kerülhet hosszú távon, tehát nagyon nem mindegy, hogy kinél kötsz szerződést.

Ezt a cikket 155 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555