Ennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok novemberben az elszálló árak miatt

Zubor Zalán

A nyugdíjasok komoly hátrányba kerültek az idei rendkívül magas infláció miatt. Novemberben jön a nyugdíjkiegészítés, addig viszont az idősek pénztárcájából mintegy 20 ezer forint hiányzik, emiatt többek szerint indokolt lenne a kiegészítés előbbre hozása.

Az állami nyugdíj és az infláció több tekintetben is összefügg. A magyar nyugdíjtörvény egyik fő vállalása a nyugdíjak reálértékének megőrzése a mindenkori infláció ellenében.

A nyugdíjakat ezért minden évben az előző évi maginflációhoz igazítva emelik, és ha utána tovább nőnek a fogyasztói árak, novemberben nyugdíjprémiummal kompenzálják a kiesett értéket

– ennek a mértékét a maginfláció és az első 8 hónap különbözete adja.

Ez a rendszer, bár igazságosnak hangzik, több szempontból is problémás. A gazdasági növekedéssel a bérek összege általában gyorsabb ütemben emelkedik, mint az inflációhoz igazított nyugdíjak, így a nyugdíjak egyre jobban leszakadnak az aktív korúak jövedelmeitől.

További probléma, hogy az öregségi nyugdíjminimum, vagyis az az összeg, ami alapján az összes nyugdíjat kiszámolják, 2008 eleje óta változatlanul 28 500 forint.

Az inflációs nyugdíjemelés (szemben például a minimálbérrel, amit minden évben az inflációhoz igazítanak) nem a nyugdíjminimumot emeli, hanem csak egy további szorzóként növeli a nyugdíj végösszegét. Ennek az eredménye, hogy a legkisebb nyugdíjból élők alig érezhető emelést kapnak csak, például 2 százalékos maginfláció esetén annak, aki havi 65 ezer forint nyugdíjból él, 2 százalékos inflációnál 1300 forint plusz pénzt kap havonta, míg mondjuk, egy félmilliós nyugdíj már havi 10 ezer forinttal növekszik ugyanebben az időszakban.

A nyugdíjasokat jobban érinti az infláció

A kisnyugdíjasokat szintén érzékenyen érintheti a magas év közbeni infláció, mint ami az idén volt tapasztalható. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak. A nyugdíjas infláció (az idősek fogyasztói kosara alapján számolt áremelkedés, ami alapján a novemberi kompenzációt számolják) ennél is nagyobb, 4,3 százalékos volt. Ez jelentős részben az élelmiszerárak rendkívül magas, átlagosan 7,8 százalékos emelkedésének köszönhető. Ráadásul a Privátbankár.hu árkosár-felmérése szerint a helyzet csak romlani fog a következő másfél hónapban, az év végéig 10 százalék feletti élelmiszerár-emelkedést jósolnak.

Az év elejétől érvényes inflációs emelés után tehát a 2,8 százalékos maginfláció és az első nyolc hónap 4,3 százalékos nyugdíjas inflációja közti különbséget kell kompenzálni az októberi prémiummal. Ez tehát havi 1,15 százalékos nyugdíjkorrekciót jelent majd, ami

egy átlagosnak mondható, 140 ezer forintos nyugdíj esetén 21 000 forint prémiumot eredményez az első 10 hónapra vetítve.

Az év hátralévő részére is már az emelt nyugdíj jár, így összességében az egész évet figyelembe véve nagyjából 24 ezer forint plusz pénzt kap egy átlagos nyugdíjas. A gond ezzel csak az, hogy az infláció igen hirtelen emelkedett az év első felében, emiatt az az összeg, amit novemberben prémiumként megkapnak az idősek, hónapokig hiányzott, és hiányzik most is a pénztárcákból.

Előre hozott emelést sürgetnek

Az MFor cikke úgy fogalmaz: a nyugdíjasok lényegében meghitelezik az államot a novemberi nyugdíjkiegészítésig. Számításuk szerint korrekcióig 31,8 milliárd forintot veszítenek idén az idősek az elszálló infláció miatt, vagyis havonta 3,18 milliárd forint maradhatott az államkasszában.

Néhány napja a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) figyelmeztetett arra, hogy a visszamenőleges nyugdíjkiegészítés megkésett és kevés is, ami súlyos következményekkel járhat. Közleményük szerint a rendszer nem számol a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, így a nyugdíjasok nagy részének egyre kritikusabb helyzetével.

A NYUSZET szerint számukra nagy segítséget jelentene már a kiegészítő emelés előrehozása októberre, de ezen túl is indokoltnak tartanák egy egyszeri, 50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítés folyósítását is, legalább az átlagnyugdíjnál kisebb ellátásban részesülők számára. Ez az ajánlott összeg egyébként magasabb, mint a jövőre ígért, fokozatosan visszaépülő 13. havi nyugdíj első részösszege, ha a mostani medián nyugdíjjal számolunk: ez esetben a nyugdíj egy heti összege – egyelőre csak ennyit fizetnek ki a 13. hónapból – egyszeri, 30 ezres plusz juttatást jelent az egész évre.

A nyugdíjas szervezet által ajánlott egyszeri juttatás valószínűleg kárpótolná a kevés pénzből élő nyugdíjasokat az utolsó negyedévében várható infláció miatt: a járványhelyzet miatt egyelőre nehéz megjósolni, hogyan alakulnak majd az árak az október-decemberi időszakban, sok múlik azon, milyen súlyos lesz Magyarországon a pandémia második hulláma, hogy a kormány milyen intézkedésekkel reagál majd (szükség lesz-e például a tavaszihoz hasonló lezárásokra), és hogy azokra hogyan reagál majd a gazdaság. A tavaszi és nyári tapasztalatokból kiindulva

előfordulhat, hogy a novemberi kiegészítés ellenére még az év hátralevő hónapjaiban is kevésbé tudnak majd megélni a nyugdíjukból az idősek, mint az év elején.

A privát nyugdíjcélú megtakarítások (önkéntes pénztár, nyugdíjbiztosítás és NYESZ), amíg aktív keresőként fizetünk a saját számlánkra, részben védve vannak az inflációtól, az értékpapír-alapokba fektetett összegek hozama általában meghaladja az éves árnövekedéseket.

Ha már nyugdíjasként, járadékszerűen vesszük fel a korábban megtakarított pénzünket, akkor a privát szolgáltató természetesen nem fogja azt az inflációhoz igazítva növelni, de például a nyugdíjbiztosítások esetében az ún. indexálás ösztönöz minket arra, hogy az inflációnak megfelelően minden évben növeljük a befizetéseinket.

Összességében a jó megoldás, ha a kétféle nyugdíj képes kiegészíteni egymást: privát megtakarítást mindenképpen érdemes indítani az alacsony állami nyugdíj kiegészítésére, különösen mivel az önkéntes nyugdíjszámla mellé adójóváírás is jár, így az szja-n is spórolni tudunk.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555