Ennyi nyugdíjra számíthatnak a KATA-s vállalkozók

A KATA-t rengeteg adózó választja, hiszen az átlagnál kicsivel magasabb jövedelem mellett már csábító ajánlat, hogy havi fix 50 ezer forint adót kell csak fizetni. Azt viszont kevesen tudják csak, hogy a kevesebb adó egyben kevesebb nyugdíjjárulékot is tartalmaz, így a katások később extrém alacsony időskori ellátásra számíthatnak.

Ennyi nyugdíjra számíthatnak a KATA-s vállalkozók

Valamit valamiért – nagyjából így foglalható össze, mit jelent az adózás és az állami ellátás szempontjából a kisadózó vállalkozások tételes adója, népszerű nevén a KATA. Esetünkben arról van szó, hogy ha a KATA-t választjuk, jó eséllyel több pénz marad a zsebünkben a hónap végére, ezért cserébe viszont alig számíthatunk időskori ellátásra.

Rosszabbul járhatsz, mint egy minimálbéres

A nyugdíj mértékét egy összetett képlet alapján számolják ki, amelybe többek között a munkával töltött évek száma (szolgálati idő) és az adózó keresete számít bele. Ami szempontunkból igazán érdekes, az az úgynevezett ellátási alap, hiszen ezt az összeget többek között az határozza meg, hogyan fizettünk adót az aktív éveink alatt. Ez a katások esetében igen alacsony, alig haladja meg a közmunkások ellátási alapját, és elmarad a minimálbéresek alapjától. A főállású, havi 50 ezer forint KATA-t fizetők nyugdíját jelenleg 98.100 forint ellátási alapból számítják ki, míg a havi 75 ezer forintot fizetőkét 164.000-ről.

Az ellátási alapok pontos összegeit az alábbi táblázat tartalmazza:

2019                                                                                                  bruttó bér / tb-ellátási alap (Ft)

8 órás közmunkás bruttó bér                                                                       81 530

tb-ellátási alap katás, havi 50 ezer forint adó mellett, június 30-ig*                     94 400

tb-ellátási alap katás, havi 50 ezer forint adó mellett, júnlius 1-től*                     98 100

bruttó minimálbér                                                                                        149 000

tb-ellátási alap katás, havi 75 ezer forint adó mellett, június 30-ig*                     158 400

tb-ellátási alap katás, havi 75 ezer forint adó mellett, júnlius 1-től*                     164 000

bruttó bérminimum                                                                                     195 000

bruttó átlagkereset 2019. május (KSH)                                                                    327 500

*2019. július 1-től 2%-kal csökkent a szociális hozzájárulási adó, emiatt emelkedett a főállású katázóknál a tb-ellátási alap.

Kevesebb adó, kevesebb szolgálati év

A katás adózók a nyugdíjjárulék szempontjából azonos kategóriába esnek, mint azok, akik a minimálbérnél kevesebbet keresnek. Emiatt a nyugdíjuk számításakor alkalmazni kell az arányos szolgálati időszámítás szabályát. Ennek értelmében, ha a biztosított személynek (ideértve a kisadózót is) a nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ez alapján a havi 50 ezer forint adót folyamatosan fizető kisadózó személy egy szolgálati éve csak 0,61 évnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy egy katás 40 év munkaviszonya valójában csak 24 évet ér.

Szerencsére a nyugdíjjogosultság szempontjából nem alkalmazzák ezt a szolgálatiidő-számítást, a katásoknak nem kell tehát több évet ledolgozniuk ahhoz, hogy jogosulttá váljanak a nyugdíjra. Az öregségi nyugdíjhoz minimálisan szükséges 20 év, valamint a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági idő szempontjából egy biztosításban töltött nap egy 1 nap szolgálati időnek felel meg.

25, 50 és 75 ezres KATA esetén mi történik?

A havi 50 ezres mellett a KATA igényelhető még kétféle, havi 25 ezer forintos, illetve havi 75 ezer forintos változatban. Az előbbiről a nyugdíj szempontjából nem sok mindent lehet mondani: a nem főállású, havi 25 ezer forint adót fizető vállalkozó nem számít biztosítottnak. Ez esetben nincs pénzbeli ellátás és nyugdíjalap, sem szolgálati idő.

A 75 ezer forintos KATA-t választva már valamivel több nyugdíjra számíthatunk, hiszen ha 75 ezer forint KATA-t fizetünk havonta, akkor a bruttó járulékalap már eléri a bruttó minimálbér szintjét, így legalább a beszámított szolgálati idő nem csökken.

Az a katás tehát, aki havi 75 ezret fizet be, 40 év munkaviszony után a nettó járulékalap (87 ezer forint) 80 százalékának megfelelő, 70 ezres nyugdíjat kap, míg az, aki 50 ezret fizetett, 52 ezres járulékalapból számítva csak 32 ezret.

Kevesled?

Érj el magasabb nyugdíjat egy privát megtakarítással!

Kata mellett muszáj takarékoskodni

A NAV több kampányt is folytat, amelyekkel a magasabb nyugdíjat eredményező 75 ezres KATA irányba próbálja tolni az adózókat. Egyelőre azonban még mindig elenyésző azok száma, akik a magasabb összegű KATA-t fizetik:

a 350 ezer katás adózóból csak 13 ezeren fizetnek havi 75 ezer forintos közterhet.

Ha figyelembe vesszük a mai megélhetési költségeket, sokat nem számít, hogy 32 vagy 70 ezres nyugdíjat kapunk-e. Ha a nyugdíjas éveket tartjuk szem előtt, akkor két lehetőség kínálkozik: vagy elfelejtjük a katázást, és az állami nyugdíjrendszerben bízva fizetjük a magasabb járulékokat, vagy KATA mellett magán-megtakarítással készülünk a nyugdíjas évekre. Ha hosszú távon katás adózásban gondolkodunk, gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen privát nyugdíj-megtakarításunk

Bár az év elején még a KATA megemelése is szóba került nyugdíjak növelése érdekében mint kormányzati megoldás, erre valószínűleg nem kerül sor. A kormányzati nyilatkozatok inkább arra utaltak, hogy az adózókat inkább hagynák, hogy maguk döntsenek arról, hogyan tartalékolnak a nyugdíjra. A kevés járulékot fizetőket most úgy látszik, inkább az öngondoskodás irányába terelnék.

Kata nyugdíj

Olvasd el, hogyan lehetne több nyugdíjad katás vállalkozóként!

Ha kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal!

Ha bármilyen kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, nyugodtan fordulj hozzánk, mi pedig legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd megválaszolni. Emellett nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában is segítünk: vedd igénye díjmentes tanácsadásunkat, hogy megtalálhassuk a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Zubor Zalán
külsős munkatárs, újságíró
A Grantis külsős cikkíró munkatársa vagyok. Szakterületeim közé tartozik a nyugdíjrendszer és a nyugdíj-előtakarékosságok. Korábban a HVG, az Origo, a HírTV és a Piac&Profit újságírója voltam.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?