Ennyi milliót veszítesz évente a halogatással

Richter Ádám

Súlyos milliókba kerül neked, ha minden évben csak ígérgeted magadnak, hogy nyugdíjcélú megtakarítást indítasz. Aztán mindig találsz egy kifogást, hogy miért jobb vele várni, ettől még a problémád nem oldódik meg: idősen alig lesz pénzed, amiből élhetnél. De most itt van számodra a kiváló alkalom: ha nyugdíjbiztosítást indítasz, és egész évre visszamenőleg befizeted a díját december 31-ig, akkor még az idei évre járó adójóváírást is megkaphatod (kattints a tudnivalókért!).

A demográfiai krízis és az elvándorlás miatt a mostani nyugdíjrendszer válságba került, és ez elszegényedő időseket fog eredményezni 15-20 év múlva. Ez egy hatalmas probléma, ami téged is érint, ezért ezt meg kell valahogy oldanod magadnak – akár tetszik, akár nem. És hiába várod az állam segítségét, itt már ők sem tudnak mit tenni. Nem véletlenül adnak 20% adójóváírást: tudják, hogy a jövő a privát nyugdíjé, és mindenkit ebbe az irányba akarnak terelni. Ők megtették, ami tőlük telhető, a többi már rajtad múlik.

Te viszont halogatsz, várod a megfelelő időpontot, a fizetésemelést, az év végi bónuszt, az új évet, azt mondod: „úgyis fiatal vagyok még, ráérek!”

Mindez csak kifogás, amivel magadat nyugtatod, de a problémádat nem oldja meg. Mindössze annyi történik, hogy nem veszel róla tudomást. Valójában viszont az évek alatt milliókat hagysz elveszni a tétlenségeddel, és egyre kevesebb időd marad felkészülni a nyugdíjas éveidre.

Hogy ösztönözzelek, kiszámoltam neked, mekkora különbséget jelent a 10, 15, 20 és 25 éves futamidő, vagyis az az idő, amit gyűjtögetéssel töltesz 65 éves korodig. Másként fogalmazva nem mindegy tehát, hogy 40, 45, 50 vagy 55 éves korban kezdesz hozzá a megtakarításhoz.

Nézd meg, hogy havi 20 ezer forint mennyivel ér többet, ha előbb kezded el félretenni:

Mint látod, az ábrán szereplő legalacsonyabb és legmagasabb lejárati összeg között közel 12 millió forint különbség van. Pedig az időtáv csak két és félszer nagyobb, a pénzösszeg mégis közel ötször annyi. Ez azért van, mert a kamatos kamatnak köszönhetően az egyenleged nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő.

De arra is felhívom a figyelmed, hogy nem csak a szélsőségek közt van ekkora különbség. Ha 40 év helyett 45 évesen kezdesz neki a nyugdíjtőke megalapozásának, akkor 5 millió forintot is veszíthetsz ezzel. Tíz év késlekedésnél akár 9 millió forint is hiányozhat a privát nyugdíjadból.

Próbáld ki te is a saját fejlesztésű ajánlat-összehasonlító kalkulátorunkat, ami a konkurens biztosítók termékeit versenyezteti meg neked néhány kattintással. Add meg a saját életkorod és a félretenni kívánt havi összeget, és nézd meg, mire mennél vele. Nézd meg azt is, mennyivel lenne alacsonyabb ez az összeg, ha 5 évvel később kezdenél hozzá.

Ha így is, úgy is félre kell tenned a pénzt a nyugdíjadra, nem jobb előbb elkezdeni, mint utóbb?

Nemrég írtam arról, hogy az adójóváírás veszni hagyása is milliós bevételkiesést eredményezhet ahhoz képest, mintha igénybe vetted volna. Ez azért is van így, mert a visszakapott adó beépül a nyugdíjtőkédbe, és az évek során ugyanúgy hozamot termel neked, mint a befizetéseid. 130 ezer forint jár évente egy nyugdíjbiztosítás után – 25 év alatt csak ebből 440 ezer forintod lehet, ha 5%-os éves hozammal számolunk. Mindezt különösebb idő- és erőbefektetés nélkül. (És ebben a befizetéseid benne sincsenek!)

Ne feledd, hogy még az idei évre is megkaphatod a teljes 130 ezer forintos adójóváírást. Ehhez be kell fizetned a nyugdíjbiztosítás egész éves díját. Erre azonban már kevesebb, mint 14 napod van. Utána ez a támogatás örökre az államnál marad. Az adójóváírás igényléséről minden tudnivalót megtalálsz, ha ide kattintasz.

Ezt a cikket 1018 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555