Ennyi lesz idén a nyugdíj-kiegészítés

Közzétett a KSH egy adatot, ami a nyugdíjasok szempontjából fontos hír. Ebből számítják ki ugyanis a novemberben érkező, egyszeri nyugdíj-kompenzáció értékét.

Ennyi lesz idén a nyugdíj-kiegészítés

A Központi Statisztikai Hivatal szeptember 10-én közölt adatai szerint augusztusban átlagosan 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, előtte pedig januártól júliusig 3,42 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete. Jelentős hatással van a nyugdíjasokra az élelmiszerek árának növekedése, amelyek átlagosan 5,6 százalékkal lettek magasabbak.

Ezen belül különösen a burgonya, a friss zöldségek és gyümölcs drágultak: 13,7 százalékkal nőtt az áruk. A sertéshús ára 11,5, a liszté 11,3, a péksüteményeké 10, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb, a tej ára viszont 5,2 százalékkal alacsonyabb lett. 8,8 százalékkal nőtt a szeszesitalok, 12,8 százalékkal pedig a dohányáruk ára, míg szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak, és bár ez kevés nyugdíjast érint, a lakbér 10 százalékkal emelkedett átlagosan.

Nyugdíj-kompenzáció: havi 910 Ft

Az inflációs adatokból az is kiderült, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak idén a nyugdíjasok. A nyugdíjakat ugyan az év elején jogszabályban előírt mértékben növelik, de a nyugdíjtörvény szerint,

ha egy százalékpontnál nagyobb az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és a tényleges infláció között, akkor kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani,

amennyiben viszont nem, akkor egy összegben jár nyugdíj-kiegészítés. Ennek a mértékét az év első nyolc hónapjában tapasztalható infláció határozza meg.

Mivel januárban a nyugdíjasok 2,7 százalékos nyugdíjemelést kaptak, az augusztusi inflációs adat pedig 3,4 százalék, a kiegészítést egy összegben kapják az idősek. Vagyis az egyszeri kompenzáció mértéke: 3,4% – 2,7% = 0,7%. Ezt a 0,7%-ot szorozzák fel 12 hónappal.

Ez alapján az átlagos nyugdíjjal számolva (130.000 Ft) egy hónapra 910 Ft, 12 hónapra 11.800 forint lesz a nyugdíj-kiegészítés fejenként,

az összeget várhatóan novemberben kapják majd meg a jogosultak.

Mivel az összeget mindenkinek a saját nyugdíja alapján számolják ki, a pontos összeg személyenként változhat.  Több mint 46 ezer nyugdíjas 50 ezernél alacsonyabb nyugdíjra még havi 500 forintnyi kiegészítést sem kap, miközben 32 olyan nyugdíjas van Magyarországon, akik egymillió forint feletti havi nyugdíjban részesülnek, 9 embernek az ellátása pedig a 2 millió forintot is meghaladja. Utóbbiak nyugdíjkorrekciója idén eléri a havi 168 ezer forintot. Vagyis még a jelenlegi átlagos nyugdíjnál is nagyobb összeget kap egyszerre kézhez az a 9 személy, akinek járandósága eléri a 2 millió forintot.

Nyugdíjprémium: 20 ezer lehet a maximum

Az inflációs nyugdíjemelés korrekciója nem keverendő össze a nyugdíjprémiummal, ami szintén novemberben érkezik meg egy összegben. Tavaly a nyugdíjprémium átlagosan 12 ezer forint volt, a juttatás összegét az irányadó szabály szerint a saját nyugdíj alapján, a GDP-adatokat figyelembe véve számítják ki.

Ha az adott évben a bruttó hazai termék (GDP) növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekedés afeletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, ami tavaly nem lehetett több 20 ezer forintnál.

A GDP várható növekedése éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,5 százalék lehet, és a második félévben akár meg is haladhatja ezt a mértéket. Ez alapján a nyugdíjprémium maximális összege idén is 20 ezer forint, vagy ennél valamivel magasabb összeg lehet. Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több, míg akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezret, az arányosan kisebb összegre számíthat.

Mekkora nyugdíjat kapnak a magyarok?

A KSH adatai szerint a havi átlagnyugdíj (prémiumok nélkül) 130.491 forint, de a 2,15 millió nyugdíjas mintegy fele ennél valójában kisebb összegű állami ellátást kap. A nyugdíjasok 40 százaléka, 800 ezer ember kap átlagosnak mondható 100 és 150 forint közötti összeget, további 533 ezer ember nyugdíja 50 ezer és 100 ezer forint között van. 29 ezer olyan idős ember él az országban, akinek havi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot sem, és közel 17 ezer ember 28 500 forintnál is kevesebb juttatást kap. A jelenlegi nettó átlagkeresetnek megfelelő, 246 ezer forintos vagy annál magasabb nyugdíjat pedig az idősek kevesebb mint 13 százaléka kap.

Zubor Zalán
külsős munkatárs, újságíró
A Grantis külsős cikkíró munkatársa vagyok. Szakterületeim közé tartozik a nyugdíjrendszer és a nyugdíj-előtakarékosságok. Korábban a HVG, az Origo, a HírTV és a Piac&Profit újságírója voltam.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?