Ennyi lesz a nyugdíj jövőre

Richter Ádám

Aki a nyugdíjemelésekről szóló hírek miatt vetné el a nyugdíj-előtakarékosság indításának ötletét, az ne tegye. Bár tény, hogy szép kis összeget kaphatnak jövőre a nyugdíjasok (ha a gazdaság is úgy akarja), de főként egyszeri juttatásról van szó, ami jól jön ugyan, de érdemi különbséget nem okoz.

Ha arra vagy kíváncsi, mennyi most az átlagnyugdíj, akkor a válasz röviden: 142.000 Ft. Nem valami sok, de a mediánnyugdíj (ami reálisabb képet ad arról, mennyi pénzből gazdálkodik a nyugdíjasok többsége) ennél is kevesebb, mindössze 127.000 Ft.

Ha arra lennél kíváncsi, mennyi nyugdíjad lesz, akkor leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a mostani nettó fizetésed 70%-ával számolhatsz jobb esetben. A valós számítás ennél sokkal-sokkal bonyolultabb, aminél 1988-ig visszamenőleg számolnak, bruttósítanak, járuléktalanítanak, valorizálnak és még sorolhatnám. Egyszerűbb, ha a kalkulátorunkat használod.

Így emelkednek a nyugdíjak alapjáraton

A megállapított nyugdíjat ezután minden évben az inflációnak megfelelő mértékben (3-4% körül) emelik, ami csak arra jó, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizzék. Más kérdés, hogy a valós infláció ennél magasabb lehet, mert az átlagbérek rohamos emelkedése felhajtja az árakat.

A bérrobbanás visszaköszön a valorizációs szorzókban is, amik arra valók, hogy a régi béreket mai értékükre hozzák. Ennek annyi a jelentősége, hogy akár egy évvel későbbi nyugdíjba vonulás is jóval magasabb nyugdíjjal járhat. Itt írtunk arról korábban, hogy a 2020-as szorzók már 40%-kal magasabbak, mint a 2017. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazottak.

Aki 2018 decemberében nyugdíjba ment, annak 144 ezer forint nyugdíjat állapítottak meg, de ha egyetlen hónapot várt volna, akkor ez az összeg 162 ezer fölé emelkedik. A 2020-as feltételek alapján – azonos jövedelem mellett – már 200 ezer forintnál is többet érne a nyugdíja.

A Menedzsment Fórum hívta fel arra a figyelmet, hogy ezt a jelenséget a kormány is figyelembe vette, amit ők „cserélődési hatásnak” neveztek, és 1,5%-ot számoltak fel rá a szokványos, inflációnak megfelelő 3%-os emelés felett, vagyis ez alapján 4,5%-os nyugdíjemelés várható.

2021-re tehát az átlagnyugdíj 148.000 Ft-ra fog emelkedni. Minden, ami ezen felül jön, az egyszeri juttatás.

Milyen nyugdíjcélú juttatások várhatóak jövőre?

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az egyik változás, ami a nyugdíjakat érinti jövőre, hogy visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. A pontosabb kifejezés az 53. heti nyugdíj lenne, ugyanis egyhavi nyugdíjat fognak kiutalni négy részletben, négy éven keresztül.

2021 februárjában érkezik az első egyhetes részlet, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben ugyanígy plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak.

A 2020-as átlagnyugdíj 142.000 Ft, úgyhogy ezzel számolva 35.500 Ft az az éves összeg, amit egy átlagos nyugdíjas kapni fog. Egy hónapra vetítve 2958 Ft, vagyis közel 3000 forint. 2,2 millió nyugdíjast érint ez, de további 400 ezer ember más jogcímen szintén meg fogja kapni. Az adófizetőknek ez évi 70-75 milliárddal fog többe kerülni, mint az a 3580 milliárd forint, amit egyébként is öregségi nyugdíjakra költünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a 13. havi nyugdíj nem épül be a nyugdíjalapba, nem emeli tartósan a nyugdíj összegét, tehát ilyen szempontból egyszeri juttatásnak számít.

Nyugdíjprémium nem biztos, hogy lesz

Ezen kívül a nyugdíjprémiumot helyezték kilátásba, aminek a sorsa jelenleg még kétséges. Ez egy olyan juttatás, ami a gazdaság teljesítményétől függ. Az a feltétele, hogy az éves GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot. A kormány 4,8%-os GDP-növekedést vár, ami a jelenlegi gazdasági helyzet után optimista forgatókönyv, de természetesen nem lehetetlen. Ebben az esetben 26 ezer forinttal jutna több az átlagnyugdíjasnak, amit egyszeri juttatásként kapnának meg.

Ha mindent összeadunk (és feltételezzük, hogy a nyugdíjprémium is teljesül), akkor

egy átlagos nyugdíjasnak 115.000 forinttal jutna több, mint idén.

Ez majdnem egy havi átlagnyugdíj. Figyelem, ez éves összeg, és nem havi!

A nyugdíj-előtakarékosságokról azért még kár lemondani

A 148.000 forintos átlagnyugdíj a juttatásokkal együtt nagyjából 157.000 forintot ér havonta, ami még mindig nagyon kevés, tekintve, hogy az országos átlagbér már 255.000 Ft (Budapesten 317.000 Ft).

Ugyanakkor azt is érdemes meglátni, hogy ezek a támogatások tovább rontanak a nyugdíjrendszer helyzetén. Kétségtelen, hogy a nyugdíjasok megérdemlik a plusz pénzt – van mit kipótolniuk –, de a rendszer fenntarthatóságát nem segíti ez a nagy költekezés, miközben tudjuk, hogy a társadalom elöregedése nem állt meg, sőt. Így vélhetően a jövő generációinak még ennyi sem fog jutni.

Mi azt javasoljuk, hogy legkésőbb 40 évesen érdemes körbenézni a nyugdíj-előtakarékosságok között, és felvenni a kapcsolatot egy hozzáértő pénzügyi tervezővel, mert ezt a hiányt, amit a nyugdíj szül, valamiből pótolni kell.

Ezt a cikket 106 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
+36 1 585 8555