Döbbenet! 2 millió forint feletti állami nyugdíj

Bár folyamatosan azt hallani, hogy a nyugdíjrendszer bajban van, és nem sokára szinte nem is lesz állami nyugdíj, mégis akad egy olyan hölgy, vagy úr, aki 2 millió forint feletti állami nyugdíjat kap. Ez valóban döbbenetes. Utánajártunk, hogyan alakultak a nyugdíjak, és hogyan kaphat valaki ekkora állami nyugdíjat.

Hogyan alakult az állami nyugdíj nagysága?

Készítettünk egy táblázatot, ami bemutatja, hogy 2005-től egészen 2016-ig havonta mekkora összeget kapott egy átlagnyugdíjas. Ezek az adatok nem csak az öregségi nyugdíjat tartalmazzák, hanem az minden nyugdíj jellegű kifizetést, mint például a rokkant nyugdíjat. Íme, az adatok:

Döbbenet! 2 millió forint feletti állami nyugdíj
Átlagnyugdíjak 2005-2015

Ahogy a táblázatból látszik az átlagnyugdíjak szépen növekedtek. Ez azonban elég megtévesztő is lehet. Először is az átlagnyugdíjba mindenki beleszámít tehát a kiugróan magas nyugdíj is, illetve a minimális (28.500 forintos is). Ha ebből kiindulunk, akkor azt látjuk, hogy a 28.500 forint nagyjából a negyede az átlag 108.518 forintnak, míg a kiemelkedő rekord nyugdíj ennek a 19-20-szorosa. Nagyon fontos a szórás, vagyis, hogy milyen fizetési sávban mennyien kapnak nyugdíjat.

A másik, ami ennél sokkal aggasztóbb, hogy míg 2005-ben egy évben 2.294 milliárd forint körüli összeget fizetett ki az állam, addig 2015-ben 3.503 milliárd forintot. Ez az a tendencia, ami miatt nem tartható ez a rendszer, hiszen egyre több embert kell majd kifizetni (pl. Ratkó korszak gyermekei), és egyre kevesebb lesz a bevétel (aktív dolgozói járulék).

Hogyan lehet 2 millió forint feletti állami nyugdíj?

Érdemes megnéznünk, hogy mi alapján kapjuk az állami nyugdíjat. Itt ugyanis nem csak a bejelentett bérünk számít, hanem a leigazolt (ledolgozott) évek száma is. Tehát abban is biztosak lehetünk, hogy nem csak magas bérre volt bejelentve a rekord nyugdíjasunk, hanem jó pár évet dolgozott még a nyugdíjkorhatár után is.

Továbbá az is segíti őt, hogy az 1992-ben bevezetett nyugdíjplafont (bizonyos összeghatár felett már nem kellett nyugdíjjárulékot fizetni, így nem is lett kiugró nyugdíj) 2013-ban az állam eltörölte. Így az elmúlt 2-3 3évben kiemelkedően magas nyugdíjjárulék folyt be az államhoz.
Ennek a másik véglete az a 18 ezer ember, aki a minimál nyugdíjat (28.500 forint) vagy azt sem kapja meg pontosan az előbb is említett számítás miatt. A bejelentett bér, és a szolgálati idő miatt.

Mit tegyünk?

Ha figyelmesen olvastunk pontosan kiderült, hogy az állam preferálja, ha nem egyből megyünk nyugdíjba, hanem kitoljuk a szolgálati időnket. Ezt sokan nehezen fogadják el, de csak a mi döntésünk. Amire viszont biztosan szükségünk lesz, az egy nyugdíj megtakarítás, hiszen ez biztos nyugdíj kiegészítést jelent számunkra. Éppen emiatt találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett pontosan megtervezzük, hogyan tudjuk megoldani, hogy anyagi gondoktól mentes legyen az időskora.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?