December 31-ig még 130.000 forint plusz pénz vár rád!

Közeledik az év vége, és ilyenkor már tudat alatt is elkezded mérlegelni, hogy mi történt veled idén, milyen éved volt. Aztán, mivel még csak november lesz, eszedbe jut az is, hogy mennyi mindent szeretnél még idén elintézni. Amikor az idei év pénzügyi mérlegét vizsgálod, ne feledd, hogy még tudsz extra bevételt generálni, akár 130.000 forintot is, megmutatom hogyan.

Mi az adókedvezmény?

Az adókedvezmény egy rendelkezési jog. Ez azt jelenti, hogyha bizonyos pénzügyi konstrukcióval rendelkezel, akkor az adott évben befizetett díjaid bizonyos százalékát visszaigényelheted az személyi jövedelemadódból.

Számos olyan terület van a pénzpiacon, amit az állam kiemelt figyelemmel követ, és támogat. Gondolj csak bele a lakáskasszákba (30%-os állami támogatás), vagy akár az egészségpénztárakba (20%-os adókedvezmény). A legjobban támogatott terület azonban a nyugdíj előtakarékosság, miért?

A nyugdíj előtakarékosságok

Azt gondolom, hogy nem kell ecsetelnem, hogy nem számíthatsz olyan mértékű állami nyugdíjra, amiből jelentős életszínvonal csökkenés nélkül meg tudnál élni. Elég, ha csak kiszámolod a nyugdíjkalkulátorunkkal, vagy beleolvasol ebbe a cikkbe.

Ezzel az állam is tisztában van, ezért 3 különböző nyugdíj megtakarítást is 20%-os adókedvezményben részesít. A legrégebben elérhető ilyen nyugdíj megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár. Ennél a konstrukciónál a 20%-os adójóváírás maximuma egy évben 150.000 forintra rúghat, arra azonban figyelj oda, hogyha a céged fizeti a díjakat (pl. cafeteria), akkor az adókedvezmény nem jár.

Az időrendben második nyugdíj előtakarékosság a nyugdíj előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Ez egy olyan nyugdíj megtakarítás, ahol neked magadnak kell a befektetéseket intézni, tehát csak szakmai tapasztalat, és megfelelő pénzpiaci ismeretek mellett javaslom. Egy évben a 20%-os adóvisszatérítés legfeljebb 100.000 forint lehet, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, mert akkor 130.000 forint.

Következzen a legfiatalabb államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, a nyugdíjbiztosítás, ami mindössze 10 hónapos múltra tekint vissza. A nyugdíjbiztosítások alapjait a befektetéshez kötött életbiztosítások adják, vagyis profi szakemberek kezelik azt a portfóliót, amit Te magad állítottál össze. A maximális adókedvezmény mértéke pedig évente 130.000 forint.

Hogyan szerezd meg az extra 130.000 forintot?

Az első lépés az, hogy megnézd, nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, ebben segít a kalkulátorunk. Ezután, azt kell meghatározni, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre, és ebből fakadóan mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged.

Az második lépés az, hogy találj magadnak egy nyugdíj megtakarítást, a példa kedvéért legyen ez egy nyugdíjbiztosítás. A megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásához nyugodtan használd az oldalon található nyugdíj adatlapokat, vagy keress fel és segítek megtalálni a megfelelőt. (Több millió forint különbség is kialakulhat két nyugdíjbiztosítás között!)

A harmadik lépés már egyszerű, hiszen mindössze be kell fizetni a megtakarítás díját (még december 31 előtt), és itt van egy kis trükk. Amennyiben nem egy éves 650.000 forintos nyugdíjbiztosítást indítottál el (itt lehet kihasználni a maximális adókedvezményt), akkor is vissza tudsz igényelni 130.000 forintot. Minden nyugdíjbiztosításra lehet eseti befizetéseket teljesíteni, tehát az eseti számlára befizetett díjak után is igényelheted a 20%-os adóvisszatérítést.

A negyedik lépés is fontos, hiszen jövőre ne felejtsd el a befizetett díjaid után az adóbevallásodban visszaigényelni az adókedvezményt, ami a nyugdíj megtakarításod egyenlegét fogja növelni.

Számoljunk együtt!

Arra gondoltam, hogy ha együtt kiszámolunk egy ilyen lehetőséget, akkor könnyebb megérteni:

Tegyük fel, hogy jelenleg 42 éves vagy, és 210.000 a nettó bejelentett béred, ezekből az adatokból megállapíthatjuk (a nyugdíjkalkulátor segítségével), hogy 99.985 forint állami nyugdíjra vagy jogosult. Összesen tehát havi 110.015 forinttal kéne kiegészítened ezt az összeget, amit egy havi 26.000 forintos megtakarítással meg tudsz oldani.

Mivel már csak 2 hónap van hátra az évből érdemes féléves, de még inkább éves díjfizetést választani, így 26.000*12= 292.000 forintot befizetni. Ez után 58.400 forint adójóváírást igényelhetsz, ha december 31-ig elhelyezel még 358.000 forintot, akkor pedig eléred a plafont, és visszaigényelheted a maximális 130.000 forintot.

Már csak 62 napig él ez a lehetőség!

Ezzel a cikkel az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmedet arra, hogy hagyd az államnál ott ezt a maximum 130.000 forintot. Sokkal jobb, ha ez a bizonyos összeg érted dolgozik, a Te saját nyugdíj előtakarékosságodban. Az viszont nem mindegy, hogy melyik konkrét nyugdíj megtakarítást választod, hiszen több millió forintot bukhatsz egy rossz választással. Ha kérdésed lenne, akkor töltsd ki a cikk alatt található űrlapot. Amennyiben konkrét lépést szeretnél tenni, és megszerezni magadnak az extra 130.000 forintot, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson. Egy óra alatt megtaláljuk neked az ideális megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?