Csak kifogás, hogy nem fogod megérni a nyugdíjas éveidet

Gyimesi Henriett

Amikor a nyugdíjrendszer problémáiról van szó, gyakori reakció, hogy teljesen mindegy, mi lesz, a legtöbben úgysem érik meg azt, hogy nyugdíjat kapjanak majd. Ha ezzel nyugtatod magad azzal kapcsolatban, hogy miért nem teszel az időskorod anyagi biztonságáért, el kell, hogy keserítsünk: a statisztikák szerint akár 10-20 évig is el kell majd boldogulnod valahogyan.

A jelenlegi nyugdíjkorhatár 65 év, a KSH 2018-as statisztikái szerint pedig közel 2 millióan vannak, akik legalább ennyi évesek. Ez tehát azt jelenti, hogy bizony nagyon sokan vannak azok, akik megérik a nyugdíjba vonulásukat. Sőt, mi több: a születéskor várható élettartam Magyarországon közel 76 év, ami azt jelenti, hogy jelen állás szerint átlagosan több mint 10 nyugdíjban töltött évre is számíthatnak. A nők azonban ennél is tovább élnek, az ő esetükben ez közel 79 év, míg a férfiak kicsit lemaradnak, náluk 73 évről beszélhetünk.

Jelenleg is vannak, akik már a 100. életévüket is betöltötték

Azok, akik az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján jelenleg öregségi nyugdíjban részesülnek, még többen is vannak, mint 2 millióan. Ugyanis ilyen formában nyugdíjjáradékot valójában nem csak azok kapnak, akik elérték már a 65. életévüket, hiszen például a nők esetében 40 év jogosultsági idő után is jár a nyugdíj.

Érdemes korcsoportokra bontva is megvizsgálni a számokat:

Nyugdíjasok száma életkor szerint (Forrás: ONYF)

Ha alaposan szemügyre veszed a sorokat, világossá válik, hogy nemcsak az valószínű, hogy megéred a nyugdíjba vonulásodat, de akár 10-20 évig is el kell majd boldogulnod még valahogy, hiszen a 65 és 85 év közötti nyugdíjasok száma közel 1,5 millió főt takar. És mielőtt legyintenél, hogy ezek csak statisztikák: ezek mögött a számok mögött konkrét emberek állnak, akiknek minden hónapban nyugdíjjáradékot folyósítanak.

Csak kifogás, hogy nem fogod megérni a nyugdíjas éveidet: a valóságban egyre tovább élünk

A technológia és az egészségügy fejlődése azt vonja maga után, hogy egyre tovább élünk. A legtöbb betegségre már van gyógymód, és egyre modernebb gépek segítik elő azt is, hogy idejében kapjuk meg a minél pontosabb diagnózist.

Éppen ezért, míg 100 évvel ezelőtt akár egy náthába is bele lehetett halni, mára már akár egy daganatos beteg kezelésére is van lehetőség.

A KSH adatai alapján, míg 1990-ben Magyarországon a születéskor várható élettartam 69,33 év volt, addig mára már ez 75,77 év, tehát majdnem 30 év alatt 6,5 évvel növekedett. Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) nevű kutatóintézet által publikált friss kutatás szerint 2040-re a 80,17 évet is elérheti ez a szám hazánkban.

Az öregedő társadalom a nyugdíjrendszerre is hatással van

Biztosan te is hallottál arról, hogy az állami nyugdíjrendszer jelen formájában hosszú távon a demográfiai krízis miatt egyre kevésbé fenntartható. Ha valóban csak nagyon kevesen érnék meg a nyugdíjkorhatárt, ahogyan sokan gondolják, nyugdíjválságról sem beszélhetnénk.

Az, hogy egyre tovább élünk, jelentős szerepet játszik ebben, amit kiegészít az, hogy egyre kevesebb gyerek is születik.

A gazdaságilag aktív népesség egyre fogy, emellett pedig, mint te is láthattad, már most több mint 2 millió ember részesül öregségi nyugdíjban.

A társadalom elöregedéséről beszélhetünk tehát, az eltartók és eltartottak egyensúlya pedig ennek következtében felborulni látszik.

És ez milyen változásokat eredményezhet? Jelenleg a nyugdíjkorhatár 65 év, viszont előreláthatóan ez a jövőben emelkedni fog. Emellett pedig bár már most is alacsonyabb nyugdíjra számíthatsz az államtól, mint a fizetésed, de kérdéses, milyen mértékben fognak tovább csökkenni a fizetett nyugdíjjáradékok 20-30 év múlva. Az állami nyugdíjrendszer finanszírozása ugyanis felosztó-kirovó elv szerint működik, ami azt jelenti, hogy a jelenleg a fizetésükből nyugdíjjárulékot fizetők befizetéseiből vannak kifizetve a jogosultak. Mindenki a közösbe fizet tehát bízva abban, hogy ha itt lesz az ideje, őt is eltartja majd valaki.

Öngondoskodás hiányában komoly nehézségek elé nézhetsz majd

Az állam is pontosan látja ezt a problémát a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, éppen ezért támogatja, hogy öngondoskodó legyél. Például adójóváírással járul hozzá ahhoz, hogy minél többen kezdjenek el félretenni időskorukra. Éppen emiatt időszerű, hogy te is belásd, amit valószínűleg már eddig is sejtettél: nem érdemes csak az állami nyugdíjra számítva készülni a nyugdíjas éveidre. Az pedig még kevésbé jó megoldás, ha azzal áltatod magad, hogy téged már nem fog érinteni ez a probléma, mert úgy sem élsz olyan sokáig.

Minél hamarabb ráeszmélsz arra, hogy szükséged lesz megtakarításra az időskori boldogulásod érdekében, annál jobb helyzetbe kerülsz.

Ha 35 évesen indítasz el egy nyugdíjcélú megtakarítást, már havi 15 ezer forintból összejöhet 17 millió forintod, mire eléred a nyugdíjkorhatárt. Ha 40 évesen vágsz bele, ehhez már havi 23 ezer forintra lesz szükséged, és ahogy telnek az évek, úgy kell vagy egyre többet rááldoznod havi szinten a nyugdíjas éveid anyagi biztonságának megteremtésére, vagy egyre kevesebb összegyűlő összeggel beérned.

Kérd szakértő segítségét!

Nem érdemes tehát tovább halogatnod a döntést, ráadásul ehhez 3 féle államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma is rendelkezésedre áll: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ráadásul, ha ezek közül választasz, nemcsak az általad befizetett összegek gyűlnek össze az évek során, de a kamatok, valamint az éves szinten igénybe vehető adójóváírások is gyarapítják majd a pénzt a számládon. Utóbbi esetében a befizetéseid 20%-át igényelheted vissza 100-150 ezer Ft-ig az SZJA-dból adóbevalláskor.

A döntés előtt azonban számos szempontot érdemes mérlegelni, hogy az igényeidhez és lehetőségeidhez leginkább illeszkedő megoldást választhasd. Amennyiben szeretnél ehhez szakértői segítséget kapni, iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásra, hogy közösen megtalálhassuk a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Ezt a cikket 649 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555