Cafeteria változások: 2017-től plusz éves 20 ezer forint nyugdíj előtakarékosságra

A mostani napokban a megújuló cafeteria rendszer áll a hírek központjában, amely 2017-től lép életbe. Kétség kívül állítható, hogy nagyon régen nem volt ilyen jelentős átalakulás a béren kívüli juttatások körében. Első hallásra az önkéntes nyugdíjpénztárak számára nem túl jó hírek érkeztek, mi viszont egy kis odafigyeléssel jól járhatunk. Mutatjuk hogyan.

Az új cafeteria rendszer lényege

Az előző rendszerhez képest nem változott, hogy az alábbi szolgáltatások adómentesen adhatóak:

  1. Kulturális rendezvény belépő (50 ezer forintig)
  2. Sportbelépők, és sportbérletek
  3. Kockázati élet-; és betegségbiztosítás
  4. Lakáscélú hitel törlesztése (maximum 5 millió forintig)

Innentől viszont az eddig megszokott 34,51% adókulcs mellett csak készpénz, és SZÉP-kártya adható. A közszférában 100 ezer forint készpénz, és 100 ezer forint értékű SZÉP-kártya adható, ugyanez az arány a magánszférában 100 ezer forint és 350 ezer forint. Az összes többi korábbi cafeteria elem (önkéntes nyugdíjpénztár, Erzsébet-utalvány, bérlet, vagy munkahelyi érkeztetés, stb.) után 49,98% adót kéne a cégnek fizetni, így nem lesz jellemző, hogy ezeket lehessen választani.

Összegezve, nagy valószínűséggel szinte mindenki (akinek van cafeteria-ja, az) havonta akár 8.333 forinttal több pénzt visz haza.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak új helyzete

Miután a kedvezményes adókulccsal nem adhatóak, ezért a munkáltatói befizetések drasztikus visszaesésére, esetleges megszűnésére lehet számítani. Az MNB adatai szerint az egyes pénztáraknál ugyan eltér a munkáltatói befizetések aránya, de így is általában 30-40%-át teszik ki az összes tagdíjnak (van ahol 46% ez az arány). Amennyiben ezek az összegek nem folynak be, jelentős változások várhatóak.

Arról nem is beszélve, hogy eddig az önkéntes nyugdíjpénztár volt az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékosság a 3 közül, amely díjait a munkáltatónk is fizethette. Mindezek ellenére mi profitálhatunk ezekből a változásokból.

Plusz 20 ezer forintot szerezhetünk az új cafeteria-n keresztül

Amennyiben pénzügyileg tudatosak vagyunk, akkor ez a cafeteria új lehetőségeket rejtegethet számunkra. Gondoljunk bele, hogy megkapjuk ezt az éves 100 ezer forintot készpénzben. Mi pedig ezt nem elköltjük, hanem befizetjük az egyik nyugdíj előtakarékosságban. Nem csak, hogy a magasabb összegből nagyobb nyugdíj kiegészítésünk lesz, hanem még ezekre a befizetésekre 20%-os adókedvezményt is igénybe vehetünk. Ez éves szinten plusz 20 ezer forintot jelent számunkra.

Példa: Ha fizetünk 10 évig egy éves 200 ezer forintos nyugdíjbiztosítást (bruttó 6% hozammal számolva indexálás nélkül), akkor 2.706.465 forintunk lesz (ebből 400 ezer forint a jóváírt adókedvezmény). Ha a cafeteria 100 ezer forintunkat szintén ebbe a nyugdíj megtakarításba helyezzük el, akkor 4.061.588 forintunk lesz (600 ezer forint jóváírt adókedvezmény), vagyis 1,3 millió forinttal több.

Használjuk ki az új lehetőséget 2017-től!

Ebben a cikkben bemutattuk milyen változásokra számíthatunk a cafeteria-t illetően. Fogjuk fel pozitívan a dolgokat, és közelítsük meg onnan, hogy végre úgy kapjuk meg a cafeteria egy részét, hogy arra költjük, amire szeretnénk. Ilyenkor érdemes a nyugdíjunkra gondolni, és ahogy látjuk már 10 év alatt is több mint 1 millió forintot érhet nekünk. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, hogy pontosítsuk a részleteket! Felkeressük és egy óra alatt megtaláljuk a megfelelő megoldást, hogy idős korában ne legyenek anyagi gondjai.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?